Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaŠabesa iz bezga: Osvežilna poletna pijača

Šabesa iz bezga: Osvežilna poletna pijača

MORDA VAS ZANIMA

Šabesa iz bezga je priljubljena osvežilna poletna pijača, ki si jo imamo Slovenci radi. Ko je v mesecu maju in juniju sezona obiranja bezgovih cvetov na višku, si iz njih marsikdo pripravi tudi to okusno pijačo. Seveda nam poleti nam najbolj prijajo osvežilne pijače, ena izmed teh je tudi šabesa, ki jo pripravimo iz bezgovih cvetov. Šabesa vsebuje sestavine, ko so kis in limone, uvrščamo med zdravilna in varovalna živila, ki so pomebna za naše zdravje in vsebujejo tudi vitamine.

- Oglas -

Šabesa iz bezga

Torej bezgova šabesa poleg naših brbončic deluje pozitivno tudi na naše zdravje in nas dodobra odžeja, ko nam je vroče. Kaj je lepšega med počitnicami, kot sedenje v senci s kozarcem šabese in knjigo v roki?

Recept za pripravo šabese iz bezga potrebujemo:

  • 1 kg sladkorja (še bolje je uporabiti kakšno naravno sladilo)
  • 2 limoni
  • 10 l vode
  • 10 cvetov bezga
  • 2,5 dl belega vinskega kisa

Limone narežemo na kolobarje, Vse sestavine damo v veliko posodo in premešamo. Mešanico pustimo stati 1-2 dni v posodi, in jo večkrat premešamo. Na koncu mašanico za šabeso precedimo in nalijemo v steklenice. Steklenice za shranjevanje pripravimo tako, da jih dobro operemo in nato za pol ure postavimo v segreto pečico, ki smo jo ogreli do 80° C. Šabesa je pripravljena za pitje, ko se začnejo pojavljati mehurčki.

- Oglas -

Če želimo močno penečo pijačo, dodamo v vsako steklenico eno ali dve zrni riža. Pijačo si pripravljamo sproti, pri čemer lahko uporabimo tudi zamrznjeno bezgovo cvetje. Zelo dobro pijačo dobimo tudi, če bezgovo cvetje zamenjamo z 1 l malin.

Šabesa je odlična alternativa kupljenim sokovom, saj je bolj zdrava in predvsem sveže pripravljena pijača. Ko se boste odpravili na sprehod v naravo, si naberite nekaj bezgovih cvetov in iz njih pripravite to okusno pijačo. Verjemite, zelo enostavno je! Vaša družina in prijatelji pa se je bodo tudi razveselili in uživali v poletnih okusih bezga.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×