0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠabesa iz bezga: Osvežilna poletna pijača

Šabesa iz bezga: Osvežilna poletna pijača

MORDA VAS ZANIMA

Šabesa iz bezga je priljubljena osvežilna poletna pijača, ki si jo imamo Slovenci radi. Ko je v mesecu maju in juniju sezona obiranja bezgovih cvetov na višku, si iz njih marsikdo pripravi tudi to okusno pijačo. Seveda nam poleti nam najbolj prijajo osvežilne pijače, ena izmed teh je tudi šabesa, ki jo pripravimo iz bezgovih cvetov. Šabesa vsebuje sestavine, ko so kis in limone, uvrščamo med zdravilna in varovalna živila, ki so pomebna za naše zdravje in vsebujejo tudi vitamine.

- Oglas -

Torej bezgova šabesa poleg naših brbončic deluje pozitivno tudi na naše zdravje in nas dodobra odžeja, ko nam je vroče. Kaj je lepšega med počitnicami, kot sedenje v senci s kozarcem šabese in knjigo v roki?

Recept za pripravo šabese iz bezga potrebujemo:

  • 1 kg sladkorja (še bolje je uporabiti kakšno naravno sladilo)
  • 2 limoni
  • 10 l vode
  • 10 cvetov bezga
  • 2,5 dl belega vinskega kisa

Limone narežemo na kolobarje, Vse sestavine damo v veliko posodo in premešamo. Mešanico pustimo stati 1-2 dni v posodi, in jo večkrat premešamo. Na koncu mašanico za šabeso precedimo in nalijemo v steklenice. Steklenice za shranjevanje pripravimo tako, da jih dobro operemo in nato za pol ure postavimo v segreto pečico, ki smo jo ogreli do 80° C. Šabesa je pripravljena za pitje, ko se začnejo pojavljati mehurčki.

- Oglas -

Če želimo močno penečo pijačo, dodamo v vsako steklenico eno ali dve zrni riža. Pijačo si pripravljamo sproti, pri čemer lahko uporabimo tudi zamrznjeno bezgovo cvetje. Zelo dobro pijačo dobimo tudi, če bezgovo cvetje zamenjamo z 1 l malin.

Šabesa je odlična alternativa kupljenim sokovom, saj je bolj zdrava in predvsem sveže pripravljena pijača. Ko se boste odpravili na sprehod v naravo, si naberite nekaj bezgovih cvetov in iz njih pripravite to okusno pijačo. Verjemite, zelo enostavno je! Vaša družina in prijatelji pa se je bodo tudi razveselili in uživali v poletnih okusih bezga.

.

NAJNOVEJŠE