0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBezgov čaj proti prehladu in kot pomoč pri hujšanju

Bezgov čaj proti prehladu in kot pomoč pri hujšanju

MORDA VAS ZANIMA

Bezgovi cvetovi so cenjeni predvsem zaradi svojega zanimivega okusa. Najpogosteje se uporabljajo za pripravo osvežilnih napitkov, ki nas prijetno ohladijo v vročih poletnih dneh. Vendar pa pripravki iz bezgovih cvetov niso le zelo okusni, ampak so lahko tudi zelo zdravi. Ena najenostavnejših možnosti uporab je ta, da iz svežih ali posušenih cvetov pripravite čaj. S pitjem bezgovega čaja naredite ogromno za svoje zdravje, obenem pa vam lahko ta napitek pomaga tudi pri hujšanju.

- Oglas -

Pazljivo pri nabiranju bezgovih cvetov

Čeprav so bezgovi cvetovi načeloma povsem varni za uživanje, pa to seveda na velja za celoten bezgov grm. Tako morate biti pazljivi, da ne zaužijete listov in drugih delov rastline (drobni peclji pri cvetovih ne predstavljajo zdravstvenega tveganja). Tudi uživanje svežih jagod je lahko zelo nevarno,saj lahko povzroči simptome, kot so huda slabost in bruhanje, driska ipd. Bezgove cvetove lahko uporabite sveže, ena od možnosti pa je tudi ta, da jih posušite in shranite za hladnejše mesece.

Ublažitev simptomov prehlada

V tradicionalni medicini, kot so jo poznale mnoga starodavna ljudstva, je imel bezeg prav posebno mesto. To je povezano predvsem z njegovim protivnetnim delovanjem, obenem pa bezeg učinkuje tudi kot antiseptik. Čaj iz bezgovih cvetov vam lahko tako še posebej koristi takrat, ko se spopadate s prehladom. Neprijetni simptomi bodo izginili precej hitreje, kot bi sicer. Bezgov čaj vam pomaga tudi pri vnetju sinusov in nekaterih težavah z dihalnim sistemom.

Okrepitev imunskega sistema

Pitje bezgovega čaja vam lahko koristi tudi dolgoročno, saj bo to poskrbelo za okrepitev vašega imunskega sistema. Med drugim se boste tako lažje spopadli z morebitnimi alergijami. Čaj iz bezgovih cvetov lahko uporabite tudi za grgranje ali spiranje ustne votline, torej namesto ustne vode, saj ima razkužilni učinek. Raziskave kažejo, da lahko izvlečki iz bezga zelo uspešno uničijo različne patogene mikrobe, ki bi lahko sicer privedli do okužb oziroma bolezni, med drugim tudi vrsto bakterije, znano pod imenom Staphylococcus aureus.

- Oglas -

Bezgov čaj in hujšanje

Zaradi rahlega odvajalnega in diuretičnega učinka se bezgov čaj priporoča tudi tistim, ki se želite znebiti odvečnih kilogramov. Seveda zgolj bezgov čaj ne bo dovolj, vendar pa vam lahko uživanje tega okusnega napitka olajša pot do želene telesne teže in s tem tudi do zdravja. Bezeg vam lahko posredno pomaga tudi s tem, da spodbuja potenje in izločanje strupenih snovi iz telesa, pomaga pa vam lahko tudi v primeru zaprtja in občutka napihnjenosti. Tudi če čaja ne boste dodatno sladkali, bo imel prijeten, rahlo sladkast okus, zaradi česar boste lažje obvladali svojo željo po nezdravih sladicah. Priporočamo vam, da si že zjutraj pripravite večjo količino bezgovega čaja, ki ga nato počasi pijte čez dan.

Kako pripraviti čaj iz bezga?

Za pripravo 1 litra bezgovega čaja potrebujete približno 6 žlic posušenih cvetov. Vodo najprej zavrite, nato pa jo prelijte po bezgovih cvetovih. Pustite stati približno 15 minut, nato pa tekočino precedite. Čaju lahko po želji dodate še nekaj rezin limone. Uživate ga lahko tudi mrzlega, s kocko ledu, namesto ledenega čaja, ki običajno vsebuje tudi ogromno sladkorja.

.

NAJNOVEJŠE