0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaIzdelajte vsestransko uporabno mazilo iz bezgovih cvetov

Izdelajte vsestransko uporabno mazilo iz bezgovih cvetov

MORDA VAS ZANIMA

Bezgovi cvetovi vsebujejo snovi, ki so lahko med drugim zelo dragocene za kožo. Mazilo, izdelano iz bezgovih cvetov, pomaga pri najrazličnejših kožnih težavah. Odlikuje pa ga tudi izjemno prijeten vonj. Izdelate ga lahko iz svežih ali suhih bezgovih cvetov. V posušenih cvetovih so snovi praviloma bolj koncentrirane, zato lahko uporabite nekoliko manjšo količino.

- Oglas -

Sestavine in navodila za izdelavo

  • ¼ skodelice posušenih ali ½ skodelice svežih bezgovih cvetov
  • 4 žlice frakcioniranega kokosovega olja
  • 2 žlici olja kruhovca (»baobab«)
  • 1 žlica skvalanovega olja
  • 1 žlica kandelilinega voska
  • 2 žlici karitejevega masla

Najprej morate pripraviti bezgovo olje. V ognjevarno posodico stresite suhe ali sveže bezgove cvetove ter dodajte kokosovo olje, olje kruhovca in skvalanovo olje. Posodico postavite nad lonec, napolnjen z manjšo količino vode, in pri najnižji temperaturi segrevajte približno 20 minut. Mešanico nato precedite, na primer s pomočjo kavnega filtra.

Kandelilin vosek in karitejevo maslo prav tako segrejte nad vodno paro. Občasno premešajte, da pospešite proces. Ko se sestavini raztopita, posodico umaknite s štedilnika in primešajte bezgovo olje. Dobro premešajte, da se sestavine popolnoma povežejo.

Prelijte v steklene posodice za kreme in počakajte približno 1 uro, da se mazilo ohladi in strdi.

- Oglas -

Napotki za shranjevanje mazila

Mazilo je priporočljivo shranjevati v temnem in hladnem prostoru, saj je večina sestavin občutljiva na toploto. Če je izpostavljeno malce višji temperaturi, se začne torej mazilo topiti. Obenem je pomembno, da pazite, da mazilo ne pride v stik z vodo, saj lahko to pospeši razmnoževanje bakterij.

Če boste poskrbeli za ustrezno shranjevanje, lahko mazilo praviloma zdrži približno 2 leti (ker pri izdelavi mazila ni bila uporabljena voda, ni potrebno dodajanje konzervansov, ki bi lahko razdražili kožo).

Kako uporabljati bezgovo mazilo?

Bezgovo mazilo bo poskrbelo za izjemno mehko, dobro navlaženo kožo z zdravim sijajem. Kožo bo izdatno navlažilo in jo oskrbelo s koristnimi hranili. Redna uporaba mazila lahko poskrbi tudi za izboljšanje elastičnosti kože in s tem za bolj mladosten videz. Mazilo preprosto vtrite v kožo z nežnimi krožnimi gibi in počakajte nekaj minut, da koža mazilo absorbira.

Gre za univerzalno mazilo, ki ga lahko uporabite za nego kože na večini delov telesa. Posebno primerno je za nego suhe kože. Med drugim ga lahko uporabite tudi za mehčanje suhe kože na komolcih in/ali petah ter za nego suhe kože na dlaneh. Ne le da mazilo iz bezgovih cvetov kožo izdatno navlaži, ampak obenem ustvari zaščitno plast, ki prepreči čezmerno izgubo vode. Primerno je tudi za nego suhih ustnic (namesto balzama za ustnice).

- Oglas -

Če je koža na vašem obrazu nagnjena s čezmernemu izločanju maščob in k zamašenim poram, mazila ni priporočljivo uporabljati na obrazu. Osebe z mešanim tipom kože se izogibajte uporabi mazila na t. i. T-območju (čelo, nos in brada).

Najpomembnejše koristi bezga za kožo

Kot smo omenili uvodoma, lahko mazilo pomaga pri najrazličnejših težavah, povezanih s kožo. Uporabite ga lahko na primer tudi za nego sončnih opeklin ali za pospeševanje celjenja kože po žuželčjih pikih. Bezgovi cvetovi namreč vsebujejo veliko snovi s protivnetnim delovanjem.

V bezgu lahko najdemo veliko vitamina C, ki je med drugim zelo pomemben za lepo in mladostno kožo. Vitamin C je močan antioksidant, ki kožo ščiti pred prostimi radikali in s tem pred oksidativnim stresom (eden od najpogostejših razlogov za pospešeno staranje kože je prav oksidativni stres). Poleg tega pa je vitamin C nujen za tvorbo kolagena, ki skrbi za elastično, napeto kožo.

Bezgovi cvetovi so posebej dober vir flavonolov, pomembne skupine antioksidantov (v cvetovih lahko najdemo približno 10-krat več flavonolov kot v bezgovih jagodah). Med najpomembnejše flavonole v bezgovih jagodah spadajo kvercetin, kemferol in isorhamnetin.

.

NAJNOVEJŠE