0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika5 kopeli za odpravo neprijetnega vonja stopal

5 kopeli za odpravo neprijetnega vonja stopal

MORDA VAS ZANIMA

Eno od območjih, kjer se lahko neprijeten vonj razvije posebno hitro, so stopala. Kombinacija znoja in bakterij na stopalih je pogosto kriva za zelo neprijeten vonj. Bakterije, ki veljajo za neposrednega krivca za neprijeten vonj, se običajno zelo razveselijo zaprte, nezračne obutve, saj jim ustreza vlažno in temno okolje. Če se spopadate s čezmernim znojenjem stopal, veste, da je občutek vlage v obutvi oziroma nogavicah vse prej kot prijeten. Še bolj neprijetna pa je lahko zadrega, ki se pojavi, ko se morate sezuti in ko se po prostoru razširi neprijeten vonj.

- Oglas -

Ko je zunaj dovolj toplo, je priporočljivo, da čim pogosteje nosite odprto obutev. To poskrbi za sprotno sušenje stopal, posledično pa se zmanjša nevarnost za neprijetne vonjave. Če si ne morete privoščiti nošnje odprte obutve, bodite previdni pri izbiri nogavic. Priporočamo nogavice iz tankih, zračnih materialov, ki dobro absorbirajo vlago (izogibajte se sintetičnim materialom). V nogavice – pa tudi v samo obutev – lahko nasujete tudi malce sode bikarbone, ki bo absorbirala presežek vlage in poskrbela za odpravo neprijetnih vonjav.

K lepšemu vonju stopal pa lahko prispevajo tudi posebne kopeli …

1. Kopel za noge z rožmarinom in žajbljem

Znano je, da lahko pitje žajbljevega čaja pomaga pri čezmernem znojenju, pozitivne učinke pa lahko pričakujete tudi v primeru zunanje uporabe žajblja. Gre namreč za zelišče, ki učinkuje kot blag adstringent, kar lahko pomaga umiriti znojenje. Poleg tega pa je žajbelj znan po protibakterijskem, protivirusnem in protiglivičnem delovanju. Adstringentno delovanje je značilno tudi za rožmarin, ki je prav tako znan po protiglivičnih in protibakterijskih učinkih. Tako gre za odlično kombinacijo za odpravo neprijetnega vonja stopal. V manjšo plastično kad nalijte vrelo vodo, ki ji dodajte 1 žličko suhega rožmarina in 2 žlički suhega žajblja. Počakajte, da se voda malce ohladi. Ko je temperatura prijetna, v vodo za približno 30 minut potopite stopala.

- Oglas -

2. Kopel za noge z jabolčnim kisom

Na prvi pogled se zdi, da lahko kis težave poslabša, vendar je jabolčni kis v resnici zelo koristen v boju z neprijetnim vonjem stopal. Bakterije se namreč v kislem okolju težko razmnožujejo, posledično pa lahko pričakujete manj intenzivne vonjave. V manjšo plastično kad nalijte vročo vodo in jabolčni kis (sestavini mešajte v razmerju 10 : 1). Kopel naj traja 15 min. Na koncu lahko stopala umijete še s hladno vodo, vendar ta korak ni nujen.

3. Kopel za noge z grenko soljo

Grenka sol pomaga nevtralizirati neprijetne vonjave. Obenem pa lahko uspešno razbremeni utrujena, boleča stopala, saj gre za odličen vir magnezija. V manjšo plastično kad nalijte 8 skodelic vroče vode in dodajte ½ skodelice grenke soli. Dobro premešajte, nato pa v mešanico potopite stopala za približno 30 minut.

4. Kopel za noge s črnim čajem

Za prijetnejši vonj stopal so lahko koristne tudi kopeli iz črnega čaja. Snovi, ki se skrivajo v črnem čaju, lahko namreč ustvarijo rahlo kislo okolje, ki je neugodno za razmnoževanje bakterij, obenem pa se ponašajo z adstringentnim delovanjem. Potrebujete 5 vrečic črnega čaja in 1 liter vode. Vodo najprej zavrite, nato pa jo nalijte v manjšo plastično kad. Dodajte čajne vrečice in počakajte 10 minut. V čaj nato potopite stopala, in sicer za približno 20 minut.

5. Kopel za noge s sodo bikarbono in limoninim sokom

Kot smo omenili že uvodoma, je soda bikarbona zelo koristna za nevtralizacijo neprijetnih vonjav. Obenem se lahko pohvali z adstringentnim učinkovanjem. Poleg tega pa pripomore k mehkejšim stopalom. Tudi limonin sok je adstringent. Dodatek limoninega soka pa hkrati poskrbi še za zelo prijeten, svež vonj. V plastično kad stresite ¼ skodelice sode bikarbone. Dodajte približno 2 litra tople vode in sveže iztisnjen sok ene limone. V mešanice potopite stopala in rahlo premešajte, da se soda bikarbona raztopi. Kopel naj traja približno 15–20 minut.

.

NAJNOVEJŠE