0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSoda bikarbona: Uporabimo jo za zdravje in čiščenje

Soda bikarbona: Uporabimo jo za zdravje in čiščenje

MORDA VAS ZANIMA

Soda bikarbona zelo uporaben in nepogrešljiv del doma vseh, ki prisegate na čiščenje in umivanje z naravnimi, neškodljivimi sredstvi, kot tudi za tiste, ki jo pijete, saj alkalizira telo. Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali že stari Egipčani.

- Oglas -

Kemiki poznajo sodo bikarbono pod imenom natrijev hidrogenkarbonat. Njena kemijska formula se glasi NaHCO3. Gre za bel kristalni prah, ki stopljen v vodi tvori rahlo bazično raztopino. S segrevanjem jedilna soda razpade na natrijev karbonat, vodo in ogljikov oksid. V štiridesetih letih prejšnjega tisočletja so znanstveniki presenečeni ugotovili, da lahko z raztopino sode bikarbone učinkovito očistijo oblačila, kontaminirana z uranom. Nenavadni čistilni učinek je imela že 2-odstotna raztopina.

Soda bikarbona za zdravje

Pitje sode bikarbone prinaša tudi nekatere pozitivne koristi za zdravje, saj raztopljena v vodi deluje alkalno oziroma bazično. Virusi in bolezni, kot so prehlad, gripa, rak in celo bolezni srca, najbolje uspevajo v kislem okolju, vendar ne morejo preživeti, če je naše telo dovolj alkalno in ni zakisano. Leta 2009 je Journal of American Society of Nephrology objavil študijo 134 bolnikov z napredovano ledvično boleznijo. Ob dnevnem pitju sode bikarbone se je napredovanje bolezni ledvic dramatično upočasnilo, zaradi česar niso več potrebovali dialize.

In kako jo pijemo? Za ljudi, ki želijo zmanjšati zakisanost telesa, priporočajo eno ali dve čajni žlički jedilne sode bikarbone z 2 dcl vode, dvakrat na dan. Žličko lahko dodate tudi sveži limonadi, saj bo izboljšala njen okus. OPOZORILO: Ob pitju počakajte, da se soda bikarbona popolnoma raztopi v vodi.

- Oglas -
Soda bikarbona

Uporaba sode bikarbone

Uporaba sode bikarbone je zelo pestra, zato se tu seznam nenavadnih lastnosti tega čudežnega praška še ne konča. Z njeno pomočjo je mogoče učinkovito odstranjevati glive, zato so jo v Ameriki registrirali kot kvaliteten naravni pesticid. Uživanje natrijevega hidrogenkarbonata koristi zdravju goveda, zato se ga uporablja tudi kot dodatek krmi. Sodo bikarbono se uporablja pri gašenju električnih požarov kot alternativo jedkemu amonijevemu sulfatu jo najdemo celo v nekaterih gasilnih aparatih. Ko vam zagori maščoba na štedilniku, lahko ogenj pogasite tako, da nanj posujete ščepec jedilne sode. Kot dezinfekcijsko sredstvo, ki ne škoduje zdravju, uporabljajo sodo bikarbono za čiščenje bazenov in vrtnih ribnikov.

Soda bikarbona je nevtralizator, zaradi česar je nadvse učinkovita kot sredstvo za vpijanje neprijetnih vonjav. Prodajalci rabljenih knjig jo uporabljajo, da bi iz starih knjig odstranili vonj po plesni.

Pranje s sodo bikarbono

Jedilna soda se lahko doda v pralnem stroju kot nadomestek za mehčanje, odstranjuje pa tudi neprijetne vonjave iz oblačil. Še posebej dobro deluje pri odstranjevanju madežev od čaja in kave. Domači ekološki pralni prašek lahko naredite iz 50 g mila, 25 g sode bikarbone (NaHCO3) in 25 g pralne sode (Na2CO3). Mešanico zdrobimo v multipraktiku in jo dodajamo po eno žlico na pranje.

Soda bikarbona deluje tudi kot mehčalec. Zelo dobra je tudi v vlogi preprečevalca nabiranja vodnega kamna v pralnem stroju. Mastne madeže boste odstranili s pasto iz sode bikarbone, ki jo nanesete na madež. Perilo nato strojno operite. Soda bikarbona je v pralnem stroju še posebej primerna za pranje belega perila. Neprijetnemu vonju, ki ga včasih oddaja koš za umazano perilo, se lahko izognete tako, da na dno potresete nekaj jedilne sode. Postopek je potrebno ponavljati vsak dan. Posebej priporočljiva je uporaba sode bikarbone pri pranju plišastih igrač, saj te rade romajo v otroška usta.

Soda bikarbona uporaba
Soda bikarbona je nepogrešljiva pri vseh, ki prisegate na čiščenje z naravnimi čistili.

Odmaševanje odtokov

Za odmaševanje odtokov uporabljamo preliv iz sode bikarbone, vode in nekaj žlic kisa. Pest sode bikarbone stresite v odtok in prelijte z mešanico vrele vode in 2 dcl kisa. Preliv učinkuje enako dobro kot kateri koli kupljeni odmaševalec, v nasprotju s temi jedkimi in nevarnimi čistili pa ne onesnažuje vodnih poti in z nehotenim zaužitjem ne ogroža zdravja družinskih članov.

- Oglas -

Pomivanje posode s sodo bikarbono

V pomivalnem stroju jo uporabljamo v kombinaciji s kisom. Umazano posodo potresemo s sodo bikarbono, kis pa vlijemo v dozirno posodo na vratih pomivalnega stroja. Soda bikarbona bo s posode odstranila maščobo in jo hkrati dezinficirala. Ker odstranjuje vodni kamen, pranje z njo dobro očisti tudi stekleno posodo. Velika prednost pranja posode s sodo je, da le-ta po pranju nima značilnega vonja praška, ki je vse prej kot dobrodošel na pripomočkih za kuhanje in prehranjevanje. Pri pranju na roko sodo uporabite v obliki paste ali raztopine – glede na vrsto umazanije.

Pri bolj umazani posodi uporabite pasto, ki jo nanesete, pustite stati, nato pa temeljito zdrgnete in oplaknete s toplo vodo. Pri manj umazani posodi bo dovolj, če jo boste očistili z gobico, pomočeno v raztopino sode. Trdovratne zažgane površine pustimo, naj se namakajo v sodini raztopini vsaj en dan. Če je posoda majhna, si lahko pomagamo tako, da jo namočimo v vrelo vodo, v kateri smo raztopili žlico sode. Na ta način se bomo izognili namakanju. Preverite tudi, kako si lahko naredite svoje tablete za pomivalni stroj.

Soda bikarbona

Umivanje sadja

Iz enega litra vode in žlice jedilne sode lahko pripravite tekočino, s katero boste učinkovito odstranjevali umazanijo s sadja in zelenjave. Glede na to, da jedilna soda bikarbona uspešno odstranjuje tudi pesticide je takšno umivanje sadja in zelenjave več kot dobrodošlo, še posebej če imate doma majhne otroke.

Soda bikarbona v košu za biološke odpadke

Pri bioloških odpadkih, ki so pri ločevanju problematični le zaradi vonja, pride soda bikarbona še kako prav. Da ne bodo smrdeli, posujte dno vrečke s sodo bikarbono, nato pa vsake toliko časa posujte plast sode – po potrebi še čez nabrane smeti. Za razkužilo in prijetno dišavo (po praznjenju in pred tem, ko naložite sodo) koš za smeti zdrgnete z emulzijo iz vode in eteričnega olja čajevca.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Soda bikarbona odstrani neprijetne vonjave v pepelnikih, koših za odpadke, koših za perilo in podobno. Preprogo, ki diši po plesni, posujemo s sodo bikarbono, pustimo delovati nekaj ur in nato posesamo. Enako storimo s starim oblazinjenim pohištvom.

Soda bikarbona

Otroške igrače

Soda bikarbona je priporočljiva tako pri pranju plišastih igrač kot tudi pri čiščenju in dezinficiranju gumijastih in plastičnih igrač. Ker očisti in dezinficira na naraven način in na igrači ne pusti morebitnih škodljivih kemičnih ostankov, je zelo primerna za čiščenje igračk majhnih otrok, ki še vedno radi dajejo igrače v usta.

.

NAJNOVEJŠE

Soda bikarbona zelo uporaben in nepogrešljiv del doma vseh, ki prisegate na čiščenje in umivanje z naravnimi, neškodljivimi sredstvi, kot tudi za tiste, ki jo pijete, saj alkalizira telo. Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali že stari Egipčani. Kemiki poznajo sodo...Soda bikarbona: Uporabimo jo za zdravje in čiščenje