0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeNaravni pripravki za zatiranje škodljivcev

Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev

MORDA VAS ZANIMA

Na vrtu se vsako leto soočamo s številnimi neljubimi dejavniki, ki vplivajo na gojene rastline. Pri okrasnih bomo imeli prav gotovo manjše pomisleke glede rabe kemičnih sredstev za varstvo rastlin kot pri tistih, ki jih pridelujemo za prehrano. Nekatera do okolja manj obremenjujoča sredstva pa si lahko pripravimo kar iz rastlin, ki jih bomo našli na vrtu.

- Oglas -

Najpogostejši škodljivci Listne uši se pojavljajo vsako leto na številnih vrtnih rastlinah. Večina je specializiranih samo za določeno rastlinsko vrsto, nekaj pa je tudi takšnih, ki so manj izbirčne in jih najdemo povsod. Zaradi njihovega načina prehranjevanja se pojavljajo v času, ko je rast rastlin najmočnejša; takratno izobilje rastlinskih sokov jim nudi idealne pogoje za prehranjevanje in razmnoževanje. Velika nadloga so tudi polži, ki jih je predvsem v vlažnem obdobju povsod zadosti. Potem so tu še bramorji, voluharji, raznovrstne gosenice, hroščki, koloradski hrošč, škodljive muhe in pršice, ki delajo škodo na naših rastlinah, njihovo pojavljanje pa je redno z občasnimi nihanji, kar je odvisno predvsem od vremena.

Vrtni škodljivci

Naravni pripravki

Na vrtu lahko marsikaterega škodljivca odženemo tudi z doma pripravljenimi rastlinskimi pripravki. Med rastlinami, ki so ustrezne za ta namen, najdemo veliko zdravilnih zelišč, pa tudi povsem navadnih rastlin, ki so v naravi ali kot plevel na vrtu. Pripravke lahko izdelujemo iz svežih rastlin, ki jih natrgamo sproti, ali posušenih. Nekatere rastline vsebujejo ustrezen nivo aktivnih substanc v točno določenem obdobju, ko je tudi najprimernejši čas za njihovo nabiranje. Ker pa se škodljivci pojavljajo tudi v drugem času, jih posušimo in ustrezno shranimo do časa uporabe. Lahko pa takšne pripravke tudi kupimo, npr. iz preslic, iz sojinega lecitina, peritrina, ogrščičnega olja, pešk tropskega drevesa neem ipd.

- Oglas -

Priprava

Iz ustreznih rastlin lahko pripravimo čaje, brozge in prevretke. Postopek pri čajih je enak tistemu, ki ga uporabljamo za pitje; zelene ali suhe rastline prelijemo s kropom in pustimo nekaj časa stati, uporabljamo pa ga ohlajenega. Z namakanjem svežih ali suhih rastlin v hladni vodi za 24 ur, ki jih nato še nekaj časa kuhamo, pa dobimo brozgo. Tudi to uporabimo ohlajeno in ustrezno razredčeno, kar je odvisno od postopkov priprave in namena uporabe. Prevretek pa nastane po dolgotrajnejšem namakanju določenih suhih ali svežih rastlin v pokriti posodi, kjer pride do vrenja. Mešanico redno vsakodnevno premešamo in ko vrenje poneha, je pripravljena za uporabo. Pri pripravi rastlinskih pripravkov ne smemo uporabljati kovinskih posod, da ne pride do neljubih reakcij, pač pa naj bodo steklene ali plastične.

Pripravki iz praproti Uporabni sta praprot glistovnica in orlova praprot, sveža ali suha; pripravimo pa lahko brozge in prevretke. Za prevretek rabimo 0,5 kg suhe praproti, ki jo namočimo v 10 litrov vode in pustimo, da se vrenje konča. Takrat se penjenje preneha, dobljeni prevretek pa odcedimo in spravimo v steklenice. Uporabljamo razredčenega v razmerju 1 : 10, z njim pa bomo škropili proti listnim ušem.

Kopriva: Kopriva je znana po svojem delovanju zoper škodljive listne uši, zelo pomembno pa je, da čaj, brozgo ali prevretek pravilno pripravimo. Za čaj in brozgo potrebujemo 150 g suhih ali en kilogram svežih kopriv, ki jih prelijemo z 10 litri kropa ali namočimo v 10 litrov vode za 24 ur, malo povremo, ohladimo in uporabimo.

Paradižnik: Priljubljeno plodovko lahko izkoristimo za zatiranje škodljivcev. Dve pesti listov namočimo v dveh litrih vode in škropimo proti gosenicam in bolhačem vsak drugi dan.

- Oglas -

Korenje: Eterična olja v korenjevih listih bodo pregnala čebulno muho. 50 g listov prelijemo z litrom vroče vode, pokrijemo in pustimo, da se ohladi, nato pa škropimo po čebuli.

Rabarbara: Peclje rabarbare rabimo za kuhanje kompota in pripravo peciva, z namočenimi listi pa bomo zatirali listne uši in druge škodljivce. Kilogram listov brez pecljev namočimo v pet litrov vode in počakamo do konca vrenja, nato pa mešanico še 10 minut kuhamo, ohladimo in uporabimo proti gosenicam, ušem in škodljivim muham na čebuli, poru in korenju.

Pelin: Uporabimo ga pripravljenega v čaju ali brozgi proti pršicam in listnim ušem.

Učinkovitost naravnih pripravkov

V primerjavi s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin je učinkovitost naravnih nekoliko slabša, kar pa nadoknadimo s pravočasno in redno uporabo. Medtem ko s kemičnimi škropimo na 10 do 14 dni, pa z naravnimi na največ pet dni. To je še posebej pomembno v času največje občutljivosti rastlin za pojavljanje škodljivcev, kot so muhe, gosenice in drugo.
Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev so zanimiva alternativa kemijskim sredstvom, s katerimi lahko odženemo škodljivce z naših gredic. Pripravimo si jih iz rastlin na našem vrtu in porabimo v času, ko je verjetnost pojavljanja določenih škodljivcev največja.

R. M.

.

NAJNOVEJŠE