Vฤasih narava ponudi vse, kar potrebujemo โ samo pogledati moramo dovolj pozorno. Ena takลกnih skritih moฤi se skriva v ฤrnih bezgovih jagodah in surovem medu. Ko ju zdruลพimo na pravi naฤin, dobimo nekaj posebnega: fermentiran bezgov med.
To ni obiฤajen sirup ali marmelada. Fermentiran med je ลพiv izdelek. S pomoฤjo naravnih sladkorjev in encimov v medu ter antioksidantov iz bezgovih jagod nastane neลพen ferment, ki podpira naลก imunski sistem, pomirja prebavo in ลกe razveseli brbonฤice.
Kaj je fermentiran med iz bezgovih jagod in kako deluje?
Fermentiran med ni samo med, ki โstoji na toplemโ. Gre za naravno fermentacijo, ki poteka, ko v surovem (nepasteriziranem) medu zaฤnemo prebavni proces z dodatkom vlage in rastlinskih encimov โ v tem primeru iz sveลพih bezgovih jagod.
Med vsebuje naravne glukozo oksidaze in encime, ki v prisotnosti vode in sadja spodbudijo fermentacijo. Bezgove jagode so bogate z antociani, flavonoidi in vitaminom C, ki so idealna hrana za dobre bakterije.
Med fermentacijo se zgodi:
- aktivacija encimov,
- nastanek mleฤnokislinskih bakterij,
- poveฤanje prebavljivosti spojin,
- veฤja bioloลกka razpoloลพljivost zdravilnih uฤinkovin.
Konฤni rezultat? Med, ki ni le odliฤnega okusa, temveฤ ลกe bolj zdravilen kot obiฤajno.
Zakaj izbrati bezgove jagode?
Bezgove jagode so poznane po svoji tradicionalni uporabi pri prehladih, gripi, kaลกlju in vnetjih. Poleg tega:

- vsebujejo moฤne antioksidante (antocianine),
- delujejo protivirusno in protibakterijsko,
- krepijo imunski sistem,
- pomirjajo vnetja,
- pospeลกujejo prebavo.
ฤeprav jih surovih ne smemo uลพivati v veฤjih koliฤinah zaradi vsebnosti glikozidov, fermentacija te spojine nevtralizira in postanejo varne za uporabo.
Sestavine in oprema
Za pripravo fermentiranega bezgovega medu ne potrebujete posebnih orodij. Pomembna pa je kakovost sestavin.
Potrebujete (koliฤino prilagodite potrebam):
- 1 skodelico sveลพih bezgovih jagod (brez pecljev),
- 1โ1,5 skodelice surovega medu (nepasteriziranega, lokalnega),
- ฤisto stekleno posodo,
- leseno ลพlico,
- sterilno gazo ali krpo,
- gumico ali trak za pritrditev.
Pomembno:
- Med naj bo surov, sicer ne bo priลกlo do naravne fermentacije.
- Jagode morajo biti sveลพe, temno vijoliฤne in popolnoma zrele.

Postopek priprave korak za korakom
Priprava je dokaj preprosta. Potrebujete le nekaj potrpeลพljivosti.
1. Priprava bezgovih jagod
- Jagode neลพno osmukajte s pecljev, brez zelenih delov (najbolje z rokavicami, saj puลกฤajo prcej trdovratne madeลพe).
- Sperite pod hladno vodo in dobro osuลกite na kuhinjski krpi.
- Ne uporabljajte poลกkodovanih, plesnivih ali nezrelih jagod.
2. Kombinacija z medom
- V ฤisto, suho stekleno posodo dajte plast jagod.
- Prelijte z delom medu.
- Nadaljujte v plasteh, dokler ne porabite vsega.
- Na koncu z leseno ลพlico neลพno pritisnite, da iztisnete nekaj soka in odstranite zraฤne ลพepe.
- Med mora pokriti vse jagode.
3. Fermentacija
- Kozarec pokrijte s sterilno gazo ali zraฤnim pokrovฤkom, ki omogoฤa izhajanje plinov.
- Postavite na sobno temperaturo (18โ22 ยฐC), v senco.
- Vsak dan rahlo premeลกajte s ฤisto ลพlico, da spodbudite proces.
4. Fermentacija
- V nekaj dneh se zaฤnejo pojavljati drobni mehurฤki, ki so znak fermentacije.
- Med postane bolj tekoฤ, jagode se poฤasi razgrajujejo.
- Pustite fermentirati 5โ10 dni. Bolj kot je toplo, hitreje poteka proces.
Kako vemo, da je fermentacija uspeลกna?
Fermentacija ni vedno enaka, saj je odvisna od temperature, vlage v jagodah in aktivnosti encimov v medu.
Znaฤilni znaki uspeลกne fermentacije:
- mehurฤki in rahlo brbotanje,
- spremenjena konsistenca โ bolj sirupasta,
- prijeten, rahlo kiselkast vonj (kot jogurt ali vino),
- jagode postanejo mehke ali skoraj razpadle.
ฤe opazite vonj po plesni, penjenje z neprijetnim vonjem ali zeleno plesen na vrhu, izdelek zavrzite.
Shranjevanje fermentiranega medu
Ko fermentacija zakljuฤi, vsebino precedite skozi sterilno gazo ali sito. Jagode zavrzite ali uporabite za sladice, preliv za jogurt ali ovseno kaลกo.
Shranjevanje:
- Prelijte v sterilne steklene kozarce.
- Zaprite s pokrovฤkom.
- Hranite v hladilniku ali hladni shrambi do 6 mesecev.
Zaradi kisline in encimov je med naravno stabilen, a vseeno pazite na spremembe vonja ali plesnivost.
Pogoste napake in kako jih prepreฤiti
Napaka: preveฤ medu, premalo vlage โ fermentacija se ne zaฤne.
Reลกitev: dodajte 1โ2 ลพlici vode (ali soka jagod).
Napaka: kozarci niso bili ฤisti โ pojav plesni.
Reลกitev: pred uporabo sterilizirajte posodo.
Napaka: prehitro zaprt pokrov โ nabiranje plinov in moลพnost eksplozije.
Reลกitev: uporabljajte zraฤne pokrove ali vsak dan odprite in premeลกajte.
Uporaba fermentiranega bezgovega medu
To ni le sladilo, je pravo domaฤe zdravilno prehransko dopolnilo.
Naฤini uporabe:
- 1 ฤajna ลพliฤka zjutraj na teลกฤe โ za odpornost,
- kot preliv na grลกkem jogurtu ali ovsenih kosmiฤih,
- z limono in toplo vodo kot blaga โmedena limonadaโ,
- kot preliv za palaฤinke, namesto javorjevega sirupa,
- dodatek v smutijih za sladkobo in antioksidante,
- kot naravni sirup proti kaลกlju.
Pomembno: za majhne otroke oz. dojenฤke tovrstni pripravki niso primerni.
Koristni uฤinki na telo
Fermentiran med z bezgom deluje kot naravno prehransko dopolnilo s ลกirokim spektrom koristi:
- imunomodulacija โ krepi obrambne celice,
- protivnetno delovanje โ zlasti v ฤasu virusov,
- prebiotiฤni uฤinek โ spodbuja zdravo ฤrevesno floro,
- antioksidativno delovanje โ nevtralizira proste radikale,
- blago razstrupljanje jeter โ podpora prebavi.
Za razliko od obiฤajnih sirupov, fermentacija poskrbi za boljลกo absorpcijo koristnih snovi.
Alternativne razliฤice in dodatki
Lahko ustvarite svojo razliฤico fermentiranega medu:
- z bezgovimi cvetovi namesto jagod (laลพja fermentacija, bolj cvetliฤni okus),
- dodatek ingverja โ za pikantno sveลพino,
- z limonino lupinico โ za rahlo citrusno noto,
- s klinฤki ali cimetom โ za jesensko-zimsko razliฤico.
Preberite ลกe:
- Domaฤa Bezgova Marmelada: Recept, ki vas bo navduลกil
- Izdelajte vsestransko uporabno mazilo iz bezgovih cvetov
- ฤaj iz bezgovih jagod za moฤnejลกi imunski sistem

