0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravljenje z dotikom: protibolečinski učinki in pomoč pri tesnobi

Zdravljenje z dotikom: protibolečinski učinki in pomoč pri tesnobi

MORDA VAS ZANIMA

Zdravljenje z dotikom je alternativna terapevtska metoda, ki jo je razvila medicinska sestra Janet Mentgen. Gre za obliko energijske terapije, ki temelji na nežnem dotiku oziroma približevanju dlani telesu. Metoda naj bi odpravila neravnovesja v telesu in s tem pripomogla k boljšemu zdravju. Zdravljenje z dotikom je namenjeno telesni, psihični in duhovni obnovi. Praviloma se ne uporablja samostojno, ampak v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja, ki spadajo pod okrilje konvencionalne medicine.

- Oglas -

Ker gre za alternativno obliko zdravljenja, je zdravljenje z dotikom pogosto deležno skepse, toda anekdotični dokazi pričajo o tem, da je lahko pristop zelo blagodejen. Obstaja pa tudi nekaj manjših študij, ki so potrdile pozitivne učinke zdravljenja z dotikom, posebno pri težavah z bolečinami in pri psihični napetosti …

Pristop, ki se navdihuje pri vzhodnjaških zdravilskih praksah

Zdravljenje z dotikom – metoda, katere razvoj se pripisuje Janet Mentgen – ni popolnoma unikaten pristop. V sodobnem alternativnem zdravilstvu na primer obstaja podobna tehnika, imenovana terapevtski dotik. Za začetnico te metode velja dr. Dolores Krieger. Zdravljenje z dotikom poteka s polaganjem rok neposredno na bolnikovo telo ali brezkontaktno (terapevtove dlani v bližini telesa, vendar brez neposrednega stika), medtem ko je terapevtski dotik praviloma izključno brezkontaktna metoda zdravljenja.

Obe metodi se vsaj deloma navdihujeta pri starodavnih azijskih zdravilskih praksah, katerih cilj je vzpostavitev ravnovesja v telesu s pomočjo odprave energetskih blokad (reiki, akupunktura, akupresura, quigong itn.).

- Oglas -

Kako poteka zdravljenje z dotikom?

Zdravljenje z dotikom naj bi poskrbelo za občutek popolnega miru oziroma sproščenosti. Terapija se običajno izvaja na masažni mizi, včasih pa bolniki sedijo tudi na stolu. Med terapijo so bolniki oblečeni. V ozadju se včasih predvaja sproščujoča glasba. Preden se terapevt neposredno dotakne bolnika, vedno zaprosi za dovoljenje. Pred samo seanso se terapevt z bolnikom pogovori o simptomih oziroma o težavah, zaradi katerih se je bolnik odločil za tovrstno terapijo. Terapevt se nato pripravi na seanso, in sicer tako, da poskuša odmisliti vse moteče dejavnike in preiti v meditativno stanje.

Sledi »skeniranje energetskega polja«. Terapevt poskuša s premikanjem rok nad telesom odkriti energetske blokade oziroma izvor neravnovesij. Nato se odloči za najprimernejšo metodo. Ena od možnosti je na primer osredotočanje na čakre, ki so v skladu z vzhodnjaško filozofijo energetski centri v našem telesu. Terapevt se pri tej metodi z rokami pomika od stopal navzgor po telesu in išče točke stagnacije oziroma atipične energije, nato pa poskuša odpraviti težavo. Če se odloči za brezkontaktni pristop, bo terapevt »razčesal« energetsko polje. Pri tem se lahko osredotoči na problematično območje ali pregleda območje celotnega telesa. Tudi pri tej tehniki je cilj odprava blokad, ki ovirajo pretok energije, in s tem vzpostavitev energetskega ravnovesja.

Ali je v ozadju placebo učinek?

Kot omenjeno, so najzanesljivejši dokazi, ki potrjujejo pozitivne učinke zdravljenja z dotikom, povezani s protibolečinskimi in protistresnimi učinki metode. Študija, ki je bila leta 2015 objavljena v reviji Global Advances in Integrative Medicine and Health, je potrdila celo učinkovitost zdravljenja z dotikom pri novorojenčkih. Pri tem je sicer treba upoštevati, da raziskav, ki potrjujejo blagodejno delovanje zdravljenja z dotikom, ni na pretek – in da so študije, ki so na voljo, večinoma nastale na osnovi manjših raziskav. Povsem mogoče je tudi, da gre v večini primerov za placebo učinek, kar pa ni nujno slabo, saj gre za metodo, ki nima nezaželenih stranskih učinkov – če se bolniki seveda ne odločijo prekiniti konvencionalnega zdravljenja.

Kdo je bila Janet Mentgen

Janet Mentgen je bila ameriška medicinska sestra, ki je leta 1989 ustanovila terapijo z imenom Healing Touch (Zdravilni dotik). Terapija Healing Touch temelji na holističnem pristopu k zdravju in zdravljenju, pri čemer se osredotoča na energijsko polje, ki obdaja človeško telo. Njen cilj je uravnotežiti in obnoviti energijsko polje, s čimer se spodbuja naravna sposobnost telesa za samozdravljenje.

- Oglas -

Janet Mentgen je svoje znanje in izkušnje delila s številnimi študenti in terapevti, ki so se usposabljali za terapevte zdravljenja z dotikom. Danes je Healing Touch priznana terapija in jo izvajajo številni zdravstveni delavci po vsem svetu.

.

NAJNOVEJŠE