0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZdrava stopala – tempelj našega telesa

Zdrava stopala – tempelj našega telesa

MORDA VAS ZANIMA

Običajno se posvečamo pričeski, negi obraza in manikiri. Kaj pa stopala? Po navadi se nanje spomnimo šele, ko nas ogrejejo prvi sončni žarki, nam poči trda koža na stopalu, če imamo bolečine zaradi vraščenega nohta ali ko nas stopala bolijo in pečejo. Morala pa bi biti tempelj našega telesa, ne le ker nosijo celotno telo in so večino časa zaprta v obuvalih, ampak ker so povezana z vsemi organi v našem telesu. Zagotovo veste, da če vas zebe v stopala, vas zebe po vsem telesu. Na stopalih so namreč točke, ki predstavljajo vsak organ v telesu.

- Oglas -
Zdrava stopala

Izognimo se neprijetnim bolečinam

Pri svojem delu srečujem ogromno ljudi, ki ne vedo, kako pravilno urejati nohte na nogah, kar privede do najrazličnejših težav. Pomembno je, da si nohte na nogah redno krajšamo! Na splošno je to pomembno pri vseh, ki opravljate svoje delo stoje ali opravljate fizično delo, pri delu pa nosite trdo delovno obutev, ter pri vseh, ki radi zahajate v hribe. Če so nohti močni in trdi, lahko zaradi pritiska v obutvi in predolgih nohtov pride do poškodbe nohtne posteljice, kar se lahko kaže kot zadebelitev ter neravna površina nohta. Če so vaši nohti mehki, pa lahko pride do poškodbe nohta in posledično ta odpade. Spodaj se vam lahko začne izraščati nov noht. Mehki nohti se lahko tudi odlomijo, kar predstavlja težavo, če se odlomijo znotraj obnohtnega kanala, kar lahko povzroči vraščanje nohta. Zato je pomembno, da vemo, kakšne nohte na nogah imamo, ter tako poskrbimo za njihovo zdravje in lep videz. S tem se izognemo tudi neprijetnim bolečinam.

Nasveti za domačo pedikuro

Utrujena stopala

Nohte vedno krajšamo naravnost, obrobe nohta pa malo popilimo, tako da odstranimo konico. Nikoli ne režemo nohta globlje od konca nohtnega kanala. Če nohte strižemo pregloboko, se lahko nohtna jagodica razvadi in noht bo le s težavo prerasel prek nje, sploh če gre za tanke in krhke nohte. Posledično lahko prihaja do zadebelitve, vnetja in bolečine. Pomembno je, da pazimo, da ne pristrižemo kožice pod samim nohtom, zato pri domači negi nog velja pravilo: manj je več. Raje si krajšamo nohte večkrat kot pa samo enkrat in takrat preveč. Ne pozabimo pa tudi na čiščenje obnohtnih kanalov, v katerih se nabirajo tkanina z nogavic, čevljev, odmrla koža, umazanija iz okolja. Tam je včasih pravo leglo bakterij, in če pride do poškodbe ali vnetja obnohtja, se vse skupaj še poveča.

Tako kot krajšanje nohtov je treba tudi obnohtno kožico in obnohtne kanale urejati zelo pazljivo in nežno. Če imamo veliko obnohtne kožice ali debelejše nohte, si za boljši učinek noge najprej namočimo v topli vodi, za sproščanje pa si lahko privoščimo dodatek kopalne soli. Ta pospeši mehčanje kože in nohtov ter deluje sproščujoče na naša stopala. Noge namakamo od 15 do 20 minut, potem jih temeljito obrišemo z brisačo. Najprej skrajšamo nohte, nato uredimo obnohtno kožico, ki jo potisnemo nazaj, najlaže kar z brisačo. Če imamo veliko obnohtne kožice, je najbolje, če se odločimo za profesionalno pedikuro, kjer nam jo bodo najlaže in najvarneje odstranili. Obnohtne kanale očistimo z eskavatorjem, ki je ravno pravšnje debeline in ne more priti do poškodb. Čisti obnohtni kanali dajejo nohtu tudi lepši videz in obliko.

- Oglas -

Težava številka 1: vraščen noht

Vraščen noht

Vraščen noht spoznamo po bolečini in vnetju obnohtne kožice ob samem obnohtnem kanalu. S to neprijetno težavo se srečujejo mnogi. Vzrokov je lahko več, npr. naravna ukrivljena rast nohta, nepravilno urejanje nohtov, odlomljen noht ali nepravilna obutev. Pomembno je, da nas čevlji v predelu prstov na nogah ne tiščijo. Na to morajo biti še posebej pozorni vsi, ki imajo nekoliko širši ta del stopala. Tiščanje v čevlju močno poškoduje samo obliko stopala in posledično lahko pride do vraščanja nohta, ker ta raste pod nenaravno obliko. Vsi vemo, da so ravno manj udobni čevlji veliko lepši od teh, ki nam ponujajo udobje, in nič ni narobe, če tu in tam izberemo takšne. Za čas, ko pa smo na nogah več ur in dni na teden, pa izberimo raje udobnejši čevelj, saj je zdravje naših nog vsekakor na prvem mestu.

Če pa že trpite za vraščenim nohtom, vam svetujem, da se odločite za profesionalno pedikuro, kjer vam bodo pomagali pri sami sanaciji nohta. Konico ostanka nohta, ki se vam je po vsej verjetnosti že začela vraščati v tkivo, bodo pazljivo izrezali in uredili boleč obnohtni kanal. Vraščen noht se sanira z različnimi postopki. Dokler je prisotno vnetje, je najbolje, da se noht privzdigne in spodaj namesti manjša kroglica vate. Paziti je treba tudi na razraščanje bakterij. Po umivanju si je treba noge temeljito obrisati, saj s tem preprečimo nastajanje bakterij, ki jim prija vlažno okolje. Ko vnetje saniramo, lahko nohtu preprečimo vraščanje tudi z nohtno sponko, ki je zelo učinkovita in neboleča. Namestimo jo drugi dan po pedikuri na urejen noht. S sponko dosežemo, da se nohtni robovi malo privzdignejo in se ne vraščajo v obnohtni kanal ter jagodico nohta, ampak lepo izrastejo. Pritrdi se od enega roba obnohtnega kanala do drugega z gelom, ki daje močno trdnost. Edina slabost je, da je vidna, vendar jo lahko tudi prelakiramo, če bi si to želeli. Večina mojih strank se pošali, da je to zdaj njihov novi modni dodatek, in si z njo ne dela prevelikih skrbi. Sama sponka raste skupaj z nohtom in ga tako tudi preraste. Vi ali vaša pedikerka jo odstranita pri krajšanju nohtov.

Glivice na nohtih

Če imate hujše težave z vraščanjem, se lahko vaša osebna zdravnica odloči tudi za odstranitev nohta, ki vam jo izvedejo po napotnici v bolnišnici. Sam postopek je hiter, vendar je okrevanje malo bolj boleče. Pomembno je, da ko se vam noht začne zaraščati nazaj, obnohtno kožico in jagodico nohta mažete z izbrano kremo, s katero dosežete, da ostane koža mehka, noht pa lepo preraste prek jagodice. Pri kirurški odstranitvi nohta se lahko zgodi, da noht ne more prerasti prek jagodice in se začne debeliti ter rumeneti, zato je najučinkovitejša rešitev mazanje s kremo dvakrat dnevno.

Če vam odpade noht in začne preraščati zdravega, pred vami pa je poletje, ko se nosijo natikači, in bi želeli imeti kljub temu urejene nohte, vam lahko pedikerka naredi nohtno protetiko. Manjkajoči noht vam nadomesti z umetno narejenim, ki daje zelo lep in naraven videz. S samo nohtno protetiko se izognete tudi težavi preraščanja nohta prek jagodice in posledično zadebelitve nohta, saj se z umetnim nohtom nadomesti naravna oblika nohta, ki jagodico potiska navzdol ter s sabo vleče na novo rastoči noht. Vi pa lahko brezskrbno pokažete svoje noge v odprtih čevljih.

- Oglas -

Težava številka 2: razpokana koža na petah

Suha koža na stopalih

Za vse, ki trpite za razpokano kožo na podplatih, največkrat na peti, obstaja zelo preprosta rešitev. To je disciplina, ki pa je žal primanjkuje večini od nas. Vsaj dokler nam peta ne poči in občutimo neprijetno bolečino. Rešitev je zelo preprosta! Redno odstranjevanje trde kože in mazanje nog vsak dan pred spanjem s kremo, ki je namenjena negi nog z zelo razpokano kožo. Žal je ravno disciplina največja težava! Svojim strankam svetujem, da se 14 dni resnično disciplinirano mažejo vsak dan pred spanjem. V tem času nam bo to prešlo v navado in po tem obredu ne bomo več šli spat, dokler si nog ne bomo namazali s kremo. Najprej mazanje predstavlja le neko obveznost, ko pa vidimo, kako se stanje nog izboljša, pri nekaterih razpokana koža izgine v celoti, smo za svoje delo najlepše nagrajeni.

Težava številka 3: kurja očesa

Kurje oko

Kurja očesa prepoznamo po zadebelitvi kože kjerkoli na stopalu ali prstih na nogah. Korenina kurjega očesa se stožčasto razrašča v globino tkiva in povzroča bolečino. Sprva je bolečina prisotna ob kakšni manj udobni obutvi, pozneje lahko težave nastopijo tudi pri sami hoji. Z odstranjevanjem kurjega očesa ne odlašajte, saj s tem preprečite razraščanje korenine v globino. Prej ko se začnete ukvarjati s sanacijo, bolj učinkoviti boste. Odstranjevanje kurjega očesa naj opravi dobra in izkušena pedikerka, ki bo pazljivo izrezala korenino in preprečila ponovno nastajanje ter vas seznanila z nadaljnjo nego doma. Velikokrat zamenjujemo kurje oko z bradavico. Če imate na nogah bradavico, se posvetujte z osebnim zdravnikom in izdal vam bo napotnico za njeno odstranitev.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE