0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaGlivice na nohtih: Najboljše naravne rešitve za odpravo

Glivice na nohtih: Najboljše naravne rešitve za odpravo

MORDA VAS ZANIMA

Glivice na nohtih lahko doletijo vsakogar, zato to ni razlog za sram. Do okužbe z glivicami lahko pride na različne načine. Poleti predstavljajo pogostejši obiski kopališč povečano možnost okužbe, včasih pa je dovolj že to, da hodite bosi po površini, kjer je hodil nekdo, ki ima glivice na nohtih.

- Oglas -

Med najpogostejša mesta glivičnih okužb zagotovo sodijo nohti, predvsem nohti na stopalih. Še posebej v zaprti obutvi in nogavicah se zaradi znojenja hitro razvijejo glivice. Tipični znaki, da so se glivice pretirano razmnožile, so krhki in lomljivi nohti rumenkaste barve. Včasih pa lahko zaradi glivic noht celo v celoti odpade, če ne ukrepamo pravočasno.

Glivice na nohtih: Kakšni so znaki okužbe?

Sprva se zanki glivic na nohtih kažejo v obliki belih in rumenih pikic pod nohtom, sčasoma pa lahko pride do razbarvanja celotnega nohta, ki postaja vse bolj krhek, na koncu pa lahko glivice na nohtih celo povsem uničijo strukturo nohta oziroma povzročijo, da le-ta odstopi.

Če se zdravljenja glivic na nohtih ne lotimo čim prej, se lahko pojavijo tudi hude bolečine, zaradi katerih je otežena hoja. V lažjih primerih se lahko poskusite glivic znebiti z nekaterimi naravnimi metodami, ki se pogosto izkažejo za zelo učinkovite v boju z glivicami na nohtih.

- Oglas -

Kaj pomaga pri glivicah na nohtih?

Ko odpravimo glivice na nohtih, si lahko vsaj v zgodnejših fazah na srečo zelo uspešno pomagate tudi z nekaterimi naravnimi pripravki, zato preverite, kaj pomaga pri glivicah na nohtih.

Glivice na nohtih

Jabolčni kis

Zaradi glivic na nohtih se pogosto poruši pH kože v okolici. Tako se ustvari bolj bazično okolje, v katerem se glivice zlahka razmnožujejo, okužba pa se širi. Prav zato je ena najboljših naravnih rešitev za odpravo glivic jabolčni kis. V manjšo plastično kad natočite vodo, v katero zlijte približno 1 deciliter jabolčnega kisa. V mešanico potopite stopala. Nohti morajo biti povsem prekriti. Počakajte pol ure, preden stopala umijete. Poskrbite, da boste stopala na koncu dobro osušili. Postopek ponavljajte toliko časa, dokler se ne rešite okužbe. To velja tudi pri drugih sestavinah.

Limonin sok

Dobra izbira za naravno odpravo glivic je tudi limonin sok. Ta prav tako poskrbi za uravnavanje pH-ja, obenem pa ima tudi neposreden protiglivični učinek. Limono prerežite na pol in z eno polovico dobro natrite problematične nohte. Pustite učinkovati približno 15 minut. Po želji lahko v limonin sok pomočite tudi košček vate, ki ga nato položite na noht in ga pritrdite z obližem. Po 15 minutah vato odstranite.

Česen

Verjetno veste, da je česen eden najmočnejših, če ne celo najmočnejši naravni antibiotik, predvsem zaradi alicina, ki ga vsebuje. Hkrati pa je česen zelo učinkovit tudi v boju z glivicami. Pred spanjem olupite strok česna in ga prerežite na pol. Nato z njim podrgnite po nohtu. Počakajte do jutra, preden stopala umijete. Česen lahko uporabite tudi tako, da strok najprej sesekljate, nato pa ga zmešate z žlico olivnega olja in mešanico nanesete na noht, na katerem so se razmnožile glivice.

- Oglas -

Soda bikarbona

Še ena izmed naravnih možnosti, s katero lahko poskusite, če se spopadate z glivicami na nohtih, pa je soda bikarbona. Ta prav tako uničuje glivice, obenem pa poskrbi, da bodo nohti bolj beli. Kot smo omenili, je prav rumenkasta barva eden tipičnih znakov glivic na nohtih. Potrebujete 1 žličko sode bikarbone, ki ji primešajte približno 3 žlice vode. Po potrebi dodajte še malo vode ali sode bikarbone. Dobljena mešanica mora biti dovolj gosta, da jo lahko nanesete na noht. Najbolje je, da jo nanašate zvečer pred spanjem. Več o postopku preberite tukaj.

Eterično olje sivke

Zaradi protiglivičnega in protivnetnega delovanja je eterično olje sivke med drugim zelo uporabno tudi za odpravljanje glivic na nohtih. Olje lahko poleg tega tudi pospeši prekrvavitev in okrepi imunski sistem. Po izsledkih nekaterih študij naj bi namreč prav slabša prekrvavitev in šibek imunski sistem predstavljala povečano tveganje za okužbo z glivicami in glivice na nohtih se lažje razmnožijo. Vsak večer pred spanjem nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke na prizadeti noht in pustite, da se vpije med spanjem.

Priporočamo vam, da obujete tudi nekoliko ohlapnejše nogavice, s čimer boste preprečili, da se olje prehitro zbriše z nohta. Uporabite nogavice iz naravnih materialov, saj lahko sintetični materiali poslabšajo stanje. Z nanosi eteričnega olja nadaljujte še vsaj teden dni po tem, ko glivice izginejo. S tem se namreč zmanjša možnost ponovnih okužb.

Kokosovo olje deluje tudi proti glivicam

Kozarec kokosovega olja je ena najbolj vsestransko uporabnih stvari, ki jih imate lahko doma. Med drugim je zelo koristno tudi v primeru, da se soočate z glivicami na nohtih. Ena izmed srednjeverižnih maščobnih kislin v kokosovem olju, imenovana kaprilna kislina, lahko namreč prodre globoko v celice različnih vrst glivic in jih uniči. Postopek uporabe kokosovega olja za zdravljenje glivic na nohtih je zelo preprost. Kokosovo olje enostavno nanesite na noht, ki so ga napadle glivice, in pustite delovati najmanj 15 minut. Ponovite večkrat dnevno.

Eterično olje čajevca

Med eteričnimi olji, ki so lahko zelo uporabna za odpravljanje glivic na nohtih, poleg sivkinega izstopa tudi eterično olje čajevca. Poleg tega, da uničuje glivice na nohtih, deluje tudi antiseptično. Učinkovitost eteričnega olja čajevca pri zdravljenju glivic potrjujejo tudi študije. V eni izmed njih je eterično olje čajevca pomagalo kar 80 odstotkom vseh udeležencev s to težavo. Za optimalne učinke olje na noht nanesite najmanj dvakrat dnevno.

Koruzni zdrob

Ta metoda naravnega zdravljenja vsekakor sodi med zelo nenavadne, vendar mnogi ljudje zatrjujejo, da jim je pomagal prav koruzni zdrob. Če želite tudi sami preizkusiti, ali je tehnika zares učinkovita, v manjšo plastično kad natočite toplo vodo, nato pa vanjo primešajte nekaj žlic koruznega zdroba. Stopala namakajte v mešanici vsak drugi dan pol ure, dokler glivice na nohtih ne izginejo.

Kako odpraviti glivice na nohtih?

Poleg grdega videza glivic na nohtih so glivice tam lahko resen zdravstveni problem. Glivični napad na telo se navadno zdravi z antimikotiki, vendar ta zdravila ne dajejo vedno pozitivnih rezultatov, zato je včasih prej dobro poizkusiti kaj naravnega.

glivice na nohtih

Zgodnje zdravljenje nudi vedno pozitivne rezultate, zato ni dobro zavlačevati, saj med tem časom glivice povzročijo resnejše zdravstvene zaplete, zato bodite pozorni, ko se pojavijo znaki glivic na nohtih.

Domači pripravek

Najboljši naravni pripravek proti glivicam na nohtih je uporaba dveh, najbrž že vsem znanih, domačih sestavin.

Kaj torej potrebujemo?

  • kis
  • soda bikarbona
  • topla voda

Jabolčni kis si nalijte v posodo, v kateri boste namakali noge. Nalijte ga dovolj, da vam prsti ne bodo gledali ven. Noge namakajte 20 minut, jih nežno osušite z brisačo in nato namakajte še v topli vodi 20 minut, z dodatkom skodelice sode bikarbone. Postopek dnevno nekajkrat ponovimo. Preden začnete z zdravljenjem, noge osušite.

Kaj še lahko storite?

Nosite čim bolj odprte čevlje, saj glivice rastejo v temnem in vlažnem okolju. Z redno pedikuro in čiščenjem konic nohtov boste svoje noge zaščitili pred morebitnim nastankom glivic ali pa boste preprečili njihovo rast. Zaradi antimikrobnega učinka jih je dobro nekajkrat dnevno namazati z oljem čajevca.

.

NAJNOVEJŠE