Glivice na nohtih: najboljše naravne rešitve

Glivice na nohtih lahko doletijo vsakogar, zato to ni razlog za sram. Do okužbe z glivicami lahko pride na različne načine. Poleti predstavljajo pogostejši obiski kopališč povečano možnost okužbe, včasih pa je dovolj že to, da hodite bosi po površini, kjer je hodil nekdo, ki ima glivice na nohtih. Ne zamudite tudi naših receptov, s katerimi lahko odpravite glivice z domačimi pripravki.

Sprva se kažejo v obliki belih in rumenih pikic pod nohtom, sčasoma pa lahko pride do razbarvanja celotnega nohta, ki postaja vse bolj krhek, na koncu pa lahko glivice celo povsem uničijo noht oziroma povzročijo, da noht odstopi.

Glivice na nohtih

Če se zdravljenja glivic na nohtih ne lotimo čim prej, se lahko pojavijo tudi hude bolečine, zaradi katerih je otežena hoja. V lažjih primerih se lahko poskusite glivic znebiti z nekaterimi naravnimi metodami, ki se pogosto izkažejo za zelo učinkovite v boju z glivicami na nohtih.

Eterično olje sivke

Zaradi protiglivičnega in protivnetnega delovanja je eterično olje sivke med drugim zelo uporabno tudi za odpravljanje glivic na nohtih. Olje lahko poleg tega tudi pospeši prekrvavitev in okrepi imunski sistem. Po izsledkih nekaterih študij naj bi namreč prav slabša prekrvavitev in šibek imunski sistem predstavljala povečano tveganje za okužbo z glivicami. Vsak večer pred spanjem nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke na prizadeti noht in pustite, da se vpije med spanjem.

Priporočamo vam, da obujete tudi nekoliko ohlapnejše nogavice, s čimer boste preprečili, da se olje prehitro zbriše z nohta. Uporabite nogavice iz naravnih materialov, saj lahko sintetični materiali poslabšajo stanje. Z nanosi eteričnega olja nadaljujte še vsaj teden dni po tem, ko glivice izginejo. S tem se namreč zmanjša možnost ponovnih okužb.

PREBERITE TUDI:  Preprečite srbeče lasišče

Jabolčni kis

Verjetno eno najučinkovitejših naravnih sredstev za zdravljenje glivic na nohtih je jabolčni kis. Glivice imajo najraje bazično okolje. Jabolčni kis bo poskrbel za vzpostavitev rahlo kislega okolja in s tem za uničenje glivic. Zaradi protiglivičnih lastnosti jabolčnega kisa lahko z njegovo uporabo tudi zmanjšate verjetnost, da bi se glivice ponovno pojavile. Najbolje je, da jabolčni kis uporabljate v kombinacij z grenko soljo. Zmešajte jabolčni kis in grenko sol (v enakem razmerju) ter mešanico nato stresite v plastično kad z vodo.

Stopala v tako pripravljeni kopeli namakajte dvakrat dnevno po 30 minut. Še ena izmed možnosti uporabe jabolčnega kisa pa je ta, da nekaj kapljic polijete neposredno po prizadetem nohtu in počakate, da se kis dobro posuši. Postopek ponovite najmanj dvakrat dnevno.

Kokosovo olje

Kozarec kokosovega olja je ena najbolj vsestransko uporabnih stvari, ki jih imate lahko doma. Med drugim je zelo koristno tudi v primeru, da se soočate z glivicami na nohtih. Ena izmed srednjeverižnih maščobnih kislin v kokosovem olju, imenovana kaprilna kislina, lahko namreč prodre globoko v celice različnih vrst glivic in jih uniči. Postopek uporabe kokosovega olja za zdravljenje glivic na nohtih je zelo preprost. Kokosovo olje enostavno nanesite na noht, ki so ga napadle glivice, in pustite delovati najmanj 15 minut. Ponovite večkrat dnevno.

Eterično olje čajevca

Med eteričnimi olji, ki so lahko zelo uporabna za odpravljanje glivic na nohtih, poleg sivkinega izstopa tudi eterično olje čajevca. Poleg tega, da uničuje glivice, deluje tudi antiseptično. Učinkovitost eteričnega olja čajevca pri zdravljenju glivic potrjujejo tudi študije. V eni izmed njih je eterično olje čajevca pomagalo kar 80 odstotkom vseh udeležencev s to težavo. Za optimalne učinke olje na noht nanesite najmanj dvakrat dnevno.

PREBERITE TUDI:  Čajevec proti prekomernemu izpadanju in za lepši videz las

Koruzni zdrob

Ta metoda naravnega zdravljenja vsekakor sodi med zelo nenavadne, vendar mnogi ljudje zatrjujejo, da jim je pomagal prav koruzni zdrob. Če želite tudi sami preizkusiti, ali je tehnika zares učinkovita, v manjšo plastično kad natočite toplo vodo, nato pa vanjo primešajte nekaj žlic koruznega zdroba. Stopala namakajte v mešanici vsak drugi dan pol ure, dokler glivice ne izginejo.

Povejte svoje mnenje - kometirajte