Sojina zrna omogoฤajo predelavo v najrazliฤnejลกe izdelke. Iz njih je mogoฤe izdelati sojino mleko, tofu, tempeh, pasto miso โฆ in seveda tudi sojino omako.
Sojina omaka lahko izboljลกa okus najrazliฤnejลกih jedi. Gre za enega od najbolj priljubljenih dodatkov jedem. Izvira sicer iz azijske kulinarike, vendar je sojina omaka danes dobro znana po praktiฤno vsem svetu. Najverjetneje lahko tudi v svoji kuhinji najdete stekleniฤko ali dve te okusne omake.
Zmerna uporaba sojine omake praviloma ni posebno problematiฤna, po drugi strani pa je lahko pretiravanje s tem dodatkom zelo nevarno. Ne le da lahko ฤezmerno uลพivanje sojine omake negativno vpliva na vaลกe zdravje: ฤe zauลพijete preveฤ te omake, vas lahko to dobesedno ubije. Tako so znani celo primeri samomorov z zauลพitjem veฤje koliฤine sojine omake โฆ
Nevarna zaradi istega razloga, zaradi katerega je tako okusna โฆ
Moลพnosti uporabe sojine omake so podobno raznolike kot moลพnosti uporabe samih sojinih zrn. Sojina omaka se ne dodaja samo slanim jedem, na primer praลพenim rezancem ali praลพenem riลพu, ampak se lahko znajde tudi v sladkih jedeh. Ponekod tako denimo poznajo celo sladoled s sojino omako.
Toda kot omenjeno, sojina omaka ni tako nedolลพna, kot se morda zdi na prvi pogled. Razlog, zaradi katerega je lahko sojina omaka tako nevarna, je obenem tudi razlog, zaradi katerega je tako okusna. V mislih imamo seveda sol. Sojina omaka namreฤ vsebuje ogromno soli. Koliฤina soli v eni sami ลพlici sojine omake pogosto ustreza kar eni tretjini priporoฤenega dnevnega vnosa. Tako lahko hitro doseลพemo koliฤino, ki je nevarna za zdravje (znano je, da ฤezmeren vnos soli poveฤuje tveganje za kroniฤno poviลกan krvni tlak in ลกtevilne druge zdravstvene teลพave). V skrajnem primeru pa celo koliฤino, ki neposredno ogrozi naลกe ลพivljenje โฆ

Kaj se zgodi, ฤe zauลพijemo zelo veliko soli?
Zauลพitje veฤje koliฤine sojine omake in s tem soli v zelo kratkem ฤasovnem intervalu lahko hitro privede do t. i. hipernatriemija. Gre za stanje, za katerega je znaฤilna moฤno poviลกana raven natrija v krvi. Zaradi prevelike koliฤine natrija zaฤne voda zapuลกฤati telesna tkiva. Telo poskuลกa namreฤ s tem uravnovesiti raven soli v tkivih in v krvi. Hipernatriemija je izredno nevarna. Vodi do kopiฤenja tekoฤine v organih, kot so pljuฤa, kar je lahko usodno, moลพni posledici pa sta tudi krฤenje moลพganov (zaradi vode, ki zapuลกฤa tkiva) in moลพganska krvavitev.
Nepremiลกljeni ลกtudent, ki je preลพivel po ฤudeลพu
Primer izpred nekaj let nazorno priฤa o tem, kako nevarna je lahko sojina omaka. Gre za primer 19-letnika, ki je na ลกtudentski zabavi sprejel izziv vrstnikov in popil skoraj en liter sojine omake. Zabava se je nato zelo hitro konฤala. ล tudent je namreฤ padel v komo in pristal na urgenci. Razen obฤasnih refleksnih miลกiฤnih trzljajev skorajda ni veฤ kazal znakov ลพivljenja. Zdelo se je, da njegov ลพivฤni sistem odpoveduje, in zdravniki so morali ukrepati zelo hitro โฆ
ล tudenta, ki je zaletavo sprejel zelo nevaren izziv, so na koncu vendarle reลกili, in sicer s pomoฤjo 6 litrov glukozne tekoฤine, ki jo je prejel intravenozno. Tekoฤina je postopoma zniลพala raven natrija v telesu. Bolnik je v eni uri izloฤil veฤ kot 4 litre urina, nato pa so bili potrebni ลกe trije dnevi, preden se je ovedel.
Nepremiลกljeni ลกtudent je imel ogromno sreฤe. Zdravniki, ki so mu reลกili ลพivljenje, so pozneje poroฤali, da niso ลกe nikoli videli tako visokih ravni natrija v krvi, ne da bi to povzroฤilo smrt ali resne nevroloลกke okvare. Koliฤina natrija je bila celo dvakrat viลกja od koliฤine, ki je lahko ลพe smrtonosna (0,5โ1 g soli na kilogram telesne teลพe). Smrtno nevarna je lahko torej tudi koliฤina sojine omake, ki je bistveno manjลกa od enega litra.

