0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPretiravanje s sojino omako vas lahko ubije

Pretiravanje s sojino omako vas lahko ubije

MORDA VAS ZANIMA

Sojina zrna omogočajo predelavo v najrazličnejše izdelke. Iz njih je mogoče izdelati sojino mleko, tofu, tempeh, pasto miso … in seveda tudi sojino omako.

- Oglas -

Sojina omaka lahko izboljša okus najrazličnejših jedi. Gre za enega od najbolj priljubljenih dodatkov jedem. Izvira sicer iz azijske kulinarike, vendar je sojina omaka danes dobro znana po praktično vsem svetu. Najverjetneje lahko tudi v svoji kuhinji najdete stekleničko ali dve te okusne omake.

Zmerna uporaba sojine omake praviloma ni posebno problematična, po drugi strani pa je lahko pretiravanje s tem dodatkom zelo nevarno. Ne le da lahko čezmerno uživanje sojine omake negativno vpliva na vaše zdravje: če zaužijete preveč te omake, vas lahko to dobesedno ubije. Tako so znani celo primeri samomorov z zaužitjem večje količine sojine omake …

Nevarna zaradi istega razloga, zaradi katerega je tako okusna …

Možnosti uporabe sojine omake so podobno raznolike kot možnosti uporabe samih sojinih zrn. Sojina omaka se ne dodaja samo slanim jedem, na primer praženim rezancem ali praženem rižu, ampak se lahko znajde tudi v sladkih jedeh. Ponekod tako denimo poznajo celo sladoled s sojino omako.

- Oglas -

Toda kot omenjeno, sojina omaka ni tako nedolžna, kot se morda zdi na prvi pogled. Razlog, zaradi katerega je lahko sojina omaka tako nevarna, je obenem tudi razlog, zaradi katerega je tako okusna. V mislih imamo seveda sol. Sojina omaka namreč vsebuje ogromno soli. Količina soli v eni sami žlici sojine omake pogosto ustreza kar eni tretjini priporočenega dnevnega vnosa. Tako lahko hitro dosežemo količino, ki je nevarna za zdravje (znano je, da čezmeren vnos soli povečuje tveganje za kronično povišan krvni tlak in številne druge zdravstvene težave). V skrajnem primeru pa celo količino, ki neposredno ogrozi naše življenje …

Kaj se zgodi, če zaužijemo zelo veliko soli?

Zaužitje večje količine sojine omake in s tem soli v zelo kratkem časovnem intervalu lahko hitro privede do t. i. hipernatriemija. Gre za stanje, za katerega je značilna močno povišana raven natrija v krvi. Zaradi prevelike količine natrija začne voda zapuščati telesna tkiva. Telo poskuša namreč s tem uravnovesiti raven soli v tkivih in v krvi. Hipernatriemija je izredno nevarna. Vodi do kopičenja tekočine v organih, kot so pljuča, kar je lahko usodno, možni posledici pa sta tudi krčenje možganov (zaradi vode, ki zapušča tkiva) in možganska krvavitev.

Nepremišljeni študent, ki je preživel po čudežu

Primer izpred nekaj let nazorno priča o tem, kako nevarna je lahko sojina omaka. Gre za primer 19-letnika, ki je na študentski zabavi sprejel izziv vrstnikov in popil skoraj en liter sojine omake. Zabava se je nato zelo hitro končala. Študent je namreč padel v komo in pristal na urgenci. Razen občasnih refleksnih mišičnih trzljajev skorajda ni več kazal znakov življenja. Zdelo se je, da njegov živčni sistem odpoveduje, in zdravniki so morali ukrepati zelo hitro …

Študenta, ki je zaletavo sprejel zelo nevaren izziv, so na koncu vendarle rešili, in sicer s pomočjo 6 litrov glukozne tekočine, ki jo je prejel intravenozno. Tekočina je postopoma znižala raven natrija v telesu. Bolnik je v eni uri izločil več kot 4 litre urina, nato pa so bili potrebni še trije dnevi, preden se je ovedel.

- Oglas -

Nepremišljeni študent je imel ogromno sreče. Zdravniki, ki so mu rešili življenje, so pozneje poročali, da niso še nikoli videli tako visokih ravni natrija v krvi, ne da bi to povzročilo smrt ali resne nevrološke okvare. Količina natrija je bila celo dvakrat višja od količine, ki je lahko že smrtonosna (0,5–1 g soli na kilogram telesne teže). Smrtno nevarna je lahko torej tudi količina sojine omake, ki je bistveno manjša od enega litra.

.

NAJNOVEJŠE