0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSmrt zaradi prevelikih količin natrija

Smrt zaradi prevelikih količin natrija

MORDA VAS ZANIMA

Svetovna zdravstvena organizacija in številni strokovnjaki priporočajo, da odrasli ne bi smeli zaužiti več kot 2 grama natrija na dan, nedavna študija pa je pokazala, da je večji vnos natrija od priporočenega odmerka smrtno nevaren.

- Oglas -

Znanstveniki pod vodstvom znanega kardiologa in epidemiologa Dariusha Mozaffarian z ameriške univerze Tufts v Medfordu so objavili rezultate najnovejše raziskave, v kateri so preučevali povezavo med povečanim vnosom natrija v telo in smrtnostjo ljudi. Uživanje večjih količin natrija je vzrok smrti vsake desete osebe, ki je umrla zaradi bolezni srca in ožilja.

Natrij se skriva v različnih jedeh

Natrij je kemijski element, ki ga najdemo v številnih živilih, kot so sol, mlečni izdelki, korenje, repa in zelena. Nahaja se tudi v predelanih prehrambenih izdelkih, vključno s kruhom in mesnimi izdelki. Natrija je tako v prehrani hitro preveč, še posebej pa je problematično dosoljevanje jedi z začimbnimi mešanicami kot je vegeta in podobnimi izdelki. Maksimalen dnevni vnos soli naj bi bil 5 gramov dnevno, kar ustreza 2 gramoma natrija.

Natrij in sol v hrani

Preveč natrija ubije vsako deseto osebo

Preveč natrija v prehrani lahko povzroča povečan krvni tlak, kar je vodilni dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja, na primer srčni infarkt ali možgansko kap. Da bi dobili boljši vpogled, kako pretirano uživanje natrija vpliva na zdravje srca in ožilja, so raziskovalci analizirali podatke, pridobljene v 205 različnih študijah o vnosu natrija v telo, ki zaobjemajo približno 75 odstotkov odrasle populacije po vsem svetu.

- Oglas -

Njihova raziskava je pokazala, da je bil povprečni vnos natrija v telo odrasle osebe na dan v letu 2010 3,95 grama, kar je skoraj dvakrat več od priporočenega odmerka. To pa je bil vzrok smrti zaradi srčno-žilnih obolenj 1,65 milijona ljudi po vsem svetu. Štiri od petih smrtnih primerov zaradi prekomernega vnosa natrija so zabeležili v revnejših državah pri ljudeh z nizkimi ali srednjimi dohodki.

NAJNOVEJŠE