Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Dom & energijaZbirka inovacij za dom na sončno energijo

Zbirka inovacij za dom na sončno energijo

MORDA VAS ZANIMA

Na svetovnem in slovenskem trgu je na voljo vedno več inovativnih izdelkov, ki delujejo na solarno energijo. Naprave na obnovljive vire energije namreč lahko bistveno pomagajo zmanjšati račune za elektriko.

- Oglas -

Lahko bi rekli, da so sončne celice izum stoletja, še bolj navdihujoča pa je kreativna uporaba tega polprevodniškega materiala, ki prevaja solarno energijo v električno. V zadnjem času jih lahko najdemo praktično v vseh spektrih našega življenja, od solarnih avtomobilov, grelnikov vode do solarnih svetil in vrtnih kosilnic.

Solarni polnilec

Solarni strešniki

Še posebej zanimivi in inovativni so denimo solarni strešniki, ki elegantno rešujejo problem vgradnje nerodnih in težkih solarnih plošč. Integrirani strešniki hkrati proizvajajo solarno energijo in jo shranjujejo v baterijo, vgrajeno v notranjosti strešnika, za kasnejšo uporabo. Pridobljeno obnovljivo energijo je možno izkoristiti za napajanje različnih hišnih naprav ali na primer ogrevanje vode.

Solarna klimatska naprava

Ne samo, da solarna klimatska naprava ponuja velike prihranke pri stroških električne energije, je tudi okolju prijazna, saj pomaga zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Za delovanje uporablja sončne celice, običajno je prenosna, zato je idealna za manjše domove, kjer bi uporaba klasične klimatske naprave pomenila velik stroškovni zalogaj.

Solarni ventilator

- Oglas -

Ventilatorji na solarno energijo se lahko uporabljajo v tistih predelih doma, kjer je možen dostop do sončne svetlobe, na primer v mansardi. Poleg teh so zelo zanimivi tudi solarni okenski ventilatorji, ki jih namestimo na okna, kadar je prezračevanje skozi izvrtino v oknu najboljša rešitev.

Solarni polnilec

Solarni polnilci, ki jih lahko pritrdimo na okna, pa so odlična rešitev, če želimo napajati mobilni telefon ali druge manjše naprave v domu. Prihajajo v različnih velikostih, ker so prenosni, jih lahko celo odnesemo s seboj ven in si tako napolnimo baterije naprave kar zunaj brez uporabe električnih vtičnic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×