Majaron pomirja duha in črevesje

    Majaron je zelišče in začimba, ki ga uporabljamo za blaženje napetosti, tesnobe, krčev, zniževanje visokega krvnega pritiska. Je naravno pomirjevalo, dobro vpliva na delovanje črevesja in lajša izkašljevanje.

    Majaron je na mraz občutljiva rastlina z majhnimi okroglimi listi in zraste do nekje 50 centimetrov v višino. Cveti od julija do septembra, v času cvetenja pa nabiramo liste, ki jih lahko uporabljamo tako sveže kot posušene. Listi imajo močan aromatičen vonj; če jih večkrat obrežemo, se tudi lepo nazaj obrastejo.

    Divji majaron

    Za kaj vse uporabljamo majaron?

    Majaron je predvsem uporaben kot dodatek različnim jedem, na primer kot začimba enolončnicam, golažem, obaram in juham. Dodaja se ga mesnim jedem in izdelkom, recimo v klobase, hkrati je primeren za odišavljenje kisa. Še posebej dobro se dopolnjuje s timijanom, zato je kombinacija teh dveh začimbnic prava izbira v vsaki kuhinji.

    V ljudski medicini je majaron zelo cenjeno zdravilo proti glavobolu, nespečnosti, želodčnim in črevesnim težavam, ugodno deluje tudi na sluznico dihalnih poti, zaradi česar pripomore k blaženju kašlja. Majaron tudi pospešuje odvajanje vode iz telesa. Primeren je za pripravo inhalacij, s katerimi omilimo astmo, seneni nahod ali bronhitis, v primeru vnetega grla pa lahko grgramo (ohlajen) poparek iz te rastline.

    Majaron

    Čaj ali mazilo?

    Majaronov čaj pripravimo tako, da eno do največ dve čajni žlički posušenih delov rastline prelijemo s četrt litra vrele vode, pustimo stati 5 minut, zatem odcedimo in čaj pijemo po požirkih. Čaj lajša želodčne in črevesne težave ter bolezni, povezane z žolčem in mehurjem. Iz majarona je možno izdelati tudi mazilo za zunanjo uporabo, ki se uporablja za masažo krčnih žil, pri poškodbah, revmatizmu in razkuževanju v primeru kožnih bolezni.

    PREBERITE TUDI:  Kamilični čaj – izjemno zdravilen napitek

    Za izdelavo mazila boste potrebovali 3 do 4 žličke posušenega majarona, ki ga enostavno prelijte z dvema žlicama alkohola. Zmes v posodi prekrijte, počakajte eno uro in nato dodajte dve žlici masla. Vse skupaj mešajte in segrevajte na zelo majhnem ognju 10 minut. Mazilo precedite in ga prelijte v čist kozarec s pokrovom ter shranite v hladilnik.

    Tako kot pri vseh stvareh, z njegovo uporabo ne smete pretiravati. V velikih količinah namreč lahko izzove vrtoglavico in glavobol, zato bi se ga morale izogibati oziroma paziti na količino njegovega vnosa tudi nosečnice.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte