0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDobre in slabe plati uživanja kave

Dobre in slabe plati uživanja kave

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi si težko predstavljamo začetek dneva brez skodelice mamljivo dišeče kave. Ste vedeli, da zmerno pitje kave omili simptome Parkinsonove bolezni, zmanjša možnost za nastanek kožnega raka in je odlično za jetra?

- Oglas -

Strokovnjaki razkrivajo, da ima uživanje kave v zmernih količinah veliko pozitivnih lastnosti, v večjih odmerkih pa telesu škoduje. Kava je polna antioksidantov, ki vplivajo tako na možgane in kožo kot na celo telo. Raziskovalci z univerze v Seulu so denimo preučevali delovanje možganov in odkrili, da naj bi že samo vonj kave stimuliral možgane in jih osvobodil stresa, ki nastane zaradi pomanjkanja spanca.

kava

Dobre strani uživanja kave

Pitje kave pomaga ljudem s Parkinsonovo boleznijo nadzorovati njihovo gibanje, je ugotovil kanadski doktor Ronald Postuma. Študije so že v preteklosti pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo kofein, manjše možnosti za razvoj Parkinsonove bolezni, zdaj pa naj bi dokazali tudi, da je kofein v pomoč že obolelim za omenjeno boleznijo. Posamezniki, ki popijejo eno skodelico kave na dan, naj bi imeli tudi 20 odstotkov manjšo verjetnost za cirozo jeter – avtoimunsko bolezen, ki nastane zaradi prekomernega uživanja alkohola.

- Oglas -

V študiji ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje so prišli do zaključkov, da imajo uživalci kave 10 odstotkov manjše tveganje za razvoj depresije. Na harvardski šoli za javno zdravje pa trdijo, da naj bi pitje več skodelic kave na dan zmanjšalo možnost za samomor tako pri moških kot ženskah za okoli 50 odstotkov. Kava namreč deluje kot blag antidepresiv in pripomore k proizvodnji nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin. Poleg tega so na Harvardu ugotovili tudi, da imajo ženske, ki vsakodnevno pijejo več skodelic kave, zmanjšano tveganje za nastanek kožnega raka.

Negativne plati

Kofein v kavi poveča nivo stresnih hormonov, na primer kortizola, in posledično naraste tudi raven inzulina, zaradi česar obstaja večje tveganje za razna vnetja. Povišana raven sladkorja v krvi pa privede do kvarjenja arterij ter bolezni srca in ožilja. Slabo filtrirana kava naj bi povečala ravni homocisteina – ki je kazalnik za povečano tveganje srčno-žilnih obolenj. Kislost kave številni strokovnjaki povezujejo tudi s prebavnimi motnjami, zgago in neravnovesjem v črevesni flori.

Pogosto zaskrbljujoče vprašanje je zasvojenost telesa s kofeinom, na katerega se telo navadi in se posledično ni zmožno zanašati na telesu naravni vir energije. S pitjem kave je obenem pospešeno izločanje pomembnih mineralov iz telesa, kot so kalcij, magnezij in kalij. Neravnovesje elektrolitov pa lahko privede do resnih zdravstvenih problemov.

.

NAJNOVEJŠE