Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaDobre in slabe plati uživanja kave

Dobre in slabe plati uživanja kave

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi si težko predstavljamo začetek dneva brez skodelice mamljivo dišeče kave. Ste vedeli, da zmerno pitje kave omili simptome Parkinsonove bolezni, zmanjša možnost za nastanek kožnega raka in je odlično za jetra?

- Oglas -

Strokovnjaki razkrivajo, da ima uživanje kave v zmernih količinah veliko pozitivnih lastnosti, v večjih odmerkih pa telesu škoduje. Kava je polna antioksidantov, ki vplivajo tako na možgane in kožo kot na celo telo. Raziskovalci z univerze v Seulu so denimo preučevali delovanje možganov in odkrili, da naj bi že samo vonj kave stimuliral možgane in jih osvobodil stresa, ki nastane zaradi pomanjkanja spanca.

kava

Dobre strani uživanja kave

Pitje kave pomaga ljudem s Parkinsonovo boleznijo nadzorovati njihovo gibanje, je ugotovil kanadski doktor Ronald Postuma. Študije so že v preteklosti pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo kofein, manjše možnosti za razvoj Parkinsonove bolezni, zdaj pa naj bi dokazali tudi, da je kofein v pomoč že obolelim za omenjeno boleznijo. Posamezniki, ki popijejo eno skodelico kave na dan, naj bi imeli tudi 20 odstotkov manjšo verjetnost za cirozo jeter – avtoimunsko bolezen, ki nastane zaradi prekomernega uživanja alkohola.

V študiji ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje so prišli do zaključkov, da imajo uživalci kave 10 odstotkov manjše tveganje za razvoj depresije. Na harvardski šoli za javno zdravje pa trdijo, da naj bi pitje več skodelic kave na dan zmanjšalo možnost za samomor tako pri moških kot ženskah za okoli 50 odstotkov. Kava namreč deluje kot blag antidepresiv in pripomore k proizvodnji nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin. Poleg tega so na Harvardu ugotovili tudi, da imajo ženske, ki vsakodnevno pijejo več skodelic kave, zmanjšano tveganje za nastanek kožnega raka.

Negativne plati

- Oglas -

Kofein v kavi poveča nivo stresnih hormonov, na primer kortizola, in posledično naraste tudi raven inzulina, zaradi česar obstaja večje tveganje za razna vnetja. Povišana raven sladkorja v krvi pa privede do kvarjenja arterij ter bolezni srca in ožilja. Slabo filtrirana kava naj bi povečala ravni homocisteina – ki je kazalnik za povečano tveganje srčno-žilnih obolenj. Kislost kave številni strokovnjaki povezujejo tudi s prebavnimi motnjami, zgago in neravnovesjem v črevesni flori.

Pogosto zaskrbljujoče vprašanje je zasvojenost telesa s kofeinom, na katerega se telo navadi in se posledično ni zmožno zanašati na telesu naravni vir energije. S pitjem kave je obenem pospešeno izločanje pomembnih mineralov iz telesa, kot so kalcij, magnezij in kalij. Neravnovesje elektrolitov pa lahko privede do resnih zdravstvenih problemov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×