0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSlaba prekrvavitev? Težavo lahko omilite s številnimi živili!

Slaba prekrvavitev? Težavo lahko omilite s številnimi živili!

MORDA VAS ZANIMA

Slaba prekrvavitev lahko povzroči precej težav. Simptomi slabe prekrvavitve so različni. Med drugim to povečuje nevarnost za krčne žile, mišične krče, povečano občutljivost na nekoliko nižje temperature in stalno utrujenostjo. Če se tudi sami spopadate s slabo prekrvavitvijo, to vsekakor ni nekaj, kar bi bilo smiselno preprosto ignorirati. Ena izmed možnosti, kako izboljšati prekrvavitev, je uživanje določenih živil – pa tudi začimb in napitkov …

- Oglas -

Kakšni so simptomi slabe prekrvavitve?

Slaba prekrvavitev se lahko kaže s simptomi kot so hladne roke in noge, ki so včasih tudi odrevenele. Če se vam to dogaja pogosto ali imate občutek, da vam roke ali noge večkrat “zaspijo”, je to lahko znak za slabo prekrvavitev.

Na kakšne simptomi moramo prav tako biti pozorni?

Slaba prekrvavitev lahko povzroča tudi naslednje simptome:

  • Odrevenelost in mravljinčenje v rokah in nogah
  • Pogostokrat hladne roke in noge
  • Zmanjšana kognitivna sposobnost možganov
  • Različne prebavne težave
  • Pogosta (kronična) utrujenost in izčrpanost
  • Krčne žile
  • Lomljivi nohti in lasje

Katera živila nam lahko pomagajo izboljšati prekrvavitev?

Temna čokolada

Uživanje temne čokolade v zmernih količinah ima lahko pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje. Med drugim boste s tem pripomogli k boljši prekrvavitvi. To je deloma povezano z dejstvom, da temna čokolada spodbuja tvorbo dušikovega oksida v telesu – snovi, ki ima pomembno vlogo pri zaščiti našega srca in ožilja. Obenem je kakav poln antioksidantov, ki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju pretoka krvi po telesu. Seveda je dobro, da vedno izberete temno čokolado s čim višjim deležem kakava.

- Oglas -

Kurkuma

Ena izmed začimb, ki vam lahko pomagajo pri spodbujanju prekrvavitve, je kurkuma. Sodeluje namreč pri preprečevanju mašenja arterij, posledično pa omogoča boljšo prekrvavitev. Za optimalne učinke kurkumo vedno kombinirajte s ščepcem črnega popra.

Pesin sok

Za boljšo prekrvavitev se priporoča tudi redno pitje pesinega soka. Pesa namreč pomaga pri širjenju žil, kar pomeni nižji krvni tlak in lažji dotok krvi do različnih celic v vašem telesu. Prav zaradi dejstva, da pomaga pri izboljšanju prekrvavitve, s čimer poskrbi za več energije, je pesin sok zelo priljubljen tudi med aktivnimi športniki.

Kajenski poper

Izjemno dobra izbira med začimbami za tiste, ki si želite izboljšanja prekrvavitve, je nedvomno tudi kajenski poper. Zaradi pozitivnega vpliva na prekrvavitev je kajenski poper tudi ena izmed tistih začimb, ki nas prijetno pogrejejo v hladnih zimskih dneh.

Jagode acai

V povezavi z jagodami acai se pogosto omenja oznaka »superživilo«. V tem primeru je oznaka povsem upravičena, saj gre za zares zelo zdrav dodatek prehrani, ki lahko pomaga tudi pri izboljšanju prekrvavitve. To naj bi bilo povezano predvsem z izredno močnimi rastlinskimi steroli, ki jih vsebujejo jagode acai. Ti namreč pomagajo pri širjenju žil.

Česen

Odlična rešitev za tiste, ki vas muči slaba prekrvavitev, je nedvomno tudi povečan vnos česna. Ta je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje – od tega, da gre verjetno za najmočnejši naravni antibiotik, pa do njegove sposobnosti, da pomaga pri odmaševanju žil ter s tem pri izboljšanju prekrvavitve in preprečevanju krvnih strdkov.

.

NAJNOVEJŠE