0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPesin sok za več energije, uravnavanje krvnega tlaka in zdrava jetra

Pesin sok za več energije, uravnavanje krvnega tlaka in zdrava jetra

MORDA VAS ZANIMA

Pesin sok je zdrava pijača, pesa pa je živilo, ki ga nekateri obožujejo, spet drugi pa naravnost sovražijo. Ne glede na to, v katero skupino sodite, je nekaj jasno: uživaje pese je izjemno zdravo. Tako lahko redno pitje pesinega soka izjemno blagodejno vpliva na vaše zdravje in počutje. Tudi če vam okus pese ni najbolj pri srcu, je vredno malce potrpeti. Namesto soka si lahko denimo pripravite tudi smuti in prekrijete okus pese z drugimi sestavinami, obenem pa telo oskrbite z edinstveno kombinacijo hranilnih snovi, ki jih vsebuje le pesa.

- Oglas -

Pomoč pri naravnem zniževanju krvnega tlaka

Pesin sok je lahko še posebej koristen za ljudi, ki se spopadajo s hipertenzijo oziroma s povišanim krvnim tlakom. Izsledki raziskav kažejo, da se pri večini pacientov s previsokim krvnim tlakom z uživanjem približno 2,5 decilitra pesinega soka dnevno znižata tako sistolični kot diastolični krvni tlak. Razlog za to naj bi se skrival v nitratih, ki jih vsebuje pesa. Ti se v telesu pretvorijo v dušikovo kislino in pomagajo širiti krvne žile, kar posledično vpliva na zniževanje tlaka. Na dolgi rok lahko tako pesin sok pripomore k občutnemu zmanjšanju tveganja za srčno-žilna obolenja.

Upočasnitev napredovanja demence

Nitrati v pesi lahko povečajo tudi dotok krvi do možganov pri starejši populaciji, s čimer se zmanjšajo možnosti za slabitev kognitivnih funkcij. Še posebej pomembna je izboljšana prekrvavitev sprednjega dela možganov. Pesin sok je tako lahko dobra preventiva, če želite zmanjšati tveganje za demenco, koristen pa je tudi pri bolnikih, ki že imajo diagnozo, saj lahko upočasni razvoj bolezni. Več o demenci pišemo v novi reviji tukaj.

Izvrstna alternativa kofeinskim napitkom

Ugotavljate, da ste postali odvisni od kave in drugih kofeinskih napitkov? Pretiravanje s kofeinom ima lahko precej negativnih posledic, zato je dobro, da poskušate pijače, ki vsebujejo kofein, vsaj deloma nadomestiti z brezkofeinskimi alternativami. Ena najboljših izbir je pesin sok, ki vas napolni z energijo, ko to najbolj potrebujete. Po njem pogosto posegajo tudi športniki pred večjimi napori, saj sok poveča fizično vzdržljivost in zmanjša količino izdihanega kisika.

- Oglas -

Zmanjšano tveganje za različne vrste raka

Značilna živa barva pese je posledica naravnih barvil, imenovanih betalaini. Vendar pa betalaini niso samo barvila, ampak sodijo tudi med vodotopne antioksidante. Raziskave kažejo, da imajo betalaini pomembno vlogo pri preprečevanju razvoja rakavih celic v telesu. Zaznavajo in uničujejo proste radikale oziroma nestabilne celice v telesu, zato je pesin sok odlična izbira tudi za vse, ki se želite obvarovati pred rakom.

Sok rdeče pese

Odličen vir kalija in mnogih drugih mineralov

Med hranilnimi snovmi, s katerimi je pesa še posebej bogata, zagotovo izstopa kalij. Gre za mineral oziroma elektrolit, ki poskrbi za normalno delovanje naših živcev in mišic. Če so ravni kalija v telesu prenizke, lahko pride do povečane utrujenost, občutkov šibkosti v telesu in mišičnih krčev. Seveda pa lahko pomanjkanje kalija povzroči tudi abnormalen srčni utrip, kar je lahko celo življenjsko nevarno. S pitjem pesinega soka poskrbite, da do pomanjkanja ne bo prišlo, obenem pa telo tako oskrbite tudi z mnogimi drugimi minerali, ki so pomembni za močne kosti in zobe, krepitev imunskega sistema ipd. Ti minerali so predvsem kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, natrij, cink, baker in selen.

Pesin sok za oskrbo telesa z vitaminom C

Pesa velja tudi za živilo, ki je zelo bogato z vitaminom C. Gre za vitamin, ki ga uvršamo med antioksidante, kar je še dodaten razlog, zaradi katerega je pesin sok odličen za preprečevanje oksidativnega stresa v telesu. Poleg tega pa je vitamin C pomemben za številne druge telesne funkcije. Med drugim je nujen za tvorbo kolagena, celjenje ran in za absorpcijo železa.

Preprečevanje prekomernega kopičenja maščob v jetrih

Težave z jetri pogosto povezujemo s prekomernim uživanjem alkohola, vendar obstajajo tudi številni drugi razlogi za tovrstne zaplete. Za t. i. zamaščena jetra je denimo pogosto kriva tudi slaba prehrana, problematično pa je lahko tudi pomanjkanje gibanja. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na to, da smo praktično vsakodnevno izpostavljeni škodljivim ali celo strupenim snovem, kar močno povečuje tveganje za bolezni jeter. Pesa vsebuje snov, imenovano betain, ki lahko prepreči prekomerno nalaganje maščob v jetrih. Poleg tega pa lahko pesa zaščiti vaša jetra pred strupenimi snovmi. Tako je pesin sok tudi odličen razstrupljevalni napitek, ki bo razbremenil vaša jetra. 

Manj slabega in več dobrega holesterola

Še eden od razlogov, zaradi katerih bi si morali pogosteje privoščiti kozarec pesinega soka, je, da lahko s tem znižate količino slabega oz. LDL-holesterola v telesu in količino trigliceridov. Po drugi strani pa se bo povišala raven dobrega holesterola, znanega tudi kot HDL-holesterol. Zasluge za to naj bi bilo mogoče pripisati predvsem flavonoidom, ki jih najdemo v pesi.

.

NAJNOVEJŠE