Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaHipertenzija: prepoznajte dejavnike tveganja za kronično povišan krvni tlak

Hipertenzija: prepoznajte dejavnike tveganja za kronično povišan krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Hipertenzija oziroma kronično povišan krvni tlak je težava, s katero se sooča ogromno odraslih. Mnogi za to niti ne vedo, saj se lahko zgodi, da simptomi sprva niso zelo izraziti. Sčasoma pa lahko hipertenzija privede do resnejših težav s srcem – pa tudi z drugimi organi. Da bi lahko hipertenzijo pravočasno odkrili in ustrezno ukrepali, je pomembno, da poznate najpomembnejše dejavnike tveganja. Nevarnost za povišan tlak je namreč v določenih primerih še posebej visoka. Če poznate dejavnike tveganja, pa lahko mnogokrat tudi sami naredite ogromno za to, da do težav s hipertenzijo niti ne bi prišlo.

- Oglas -

Tveganje za hipertenzijo se povečuje s staranjem. Pri moških to pomeni, da se nevarnost za povišan krvni tlak močno poveča že pri dopolnjenem 45. letu starosti. Pri ženskah pa so težave s hipertenzijo še posebej pogoste po 65. letu. Po tej starosti morate biti torej še bolj pozorni na redno merjenje krvnega tlaka.

Povišana telesna teža

Visok krvni tlak je zelo pogost pri ljudeh s povišano telesno težo. Če je vaš indeks telesne mase zelo visok, še posebej če je nad 30, torej sodite v rizično skupino. Osnovni ukrep v tem primeru je seveda ta, da se poskušate čim prej znebiti odvečnih kilogramov, kar bo imelo tudi nasploh zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje.

Premalo gibanja

Tudi če nimate težav s povišano telesno težo, a večino časa presedite, sodite v skupino, pri kateri je nevarnost za hipertenzijo zelo visoka. Telovadba namreč spodbudi prekrvavitev, kar sproži sproščanje hormonov, ki pomagajo širiti krvne žile, kar znižuje krvni tlak.

Hipertenzija zaradi preveč stresa

Hipertenzija je zelo pogosta tudi pri ljudeh, ki so večino časa pod stresom. Znano je, da stres pospešuje utrip srca in oži krvne žile, kar prispeva k povišanju krvnega tlaka. Poskušajte torej čim bolj omejiti vpliv stresnih dejavnikov v svojem življenju, obenem pa poskrbite za redno sproščanje.

Pretiravanje s soljo in alkoholom ter kajenje

- Oglas -

Zelo pogosto se hipertenzija pojavi tudi pri tistih, ki uživajo zelo veliko soli, pri čemer je seveda problematičen predvsem natrij, ki v prevelikih količinah povzroči zadrževanje tekočin v telesu, kar obremeni krvne žile. Povečana nevarnost za hipertenzijo pa obstaja tudi pri vseh, ki popijete zelo veliko alkohola, in pri kadilcih.

Pomanjkanje kalija in vitamina D

Pazite, da boste s svojo prehrano v telo vnesli dovolj kalija. To je namreč mineral, ki je izjemno pomemben za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka. Poleg tega pa raziskave kažejo, da so k hipertenziji bolj nagnjeni tudi vsi tisti, ki jim primanjkuje vitamina D.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×