0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipertenzija: prepoznajte kronično povišan krvni tlak

Hipertenzija: prepoznajte kronično povišan krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Hipertenzija oziroma kronično povišan krvni tlak je težava, s katero se sooča ogromno odraslih. Mnogi za to niti ne vedo, saj se lahko zgodi, da simptomi sprva niso zelo izraziti. Sčasoma pa lahko hipertenzija privede do resnejših težav s srcem – pa tudi z drugimi organi. Da bi lahko hipertenzijo pravočasno odkrili in ustrezno ukrepali, je pomembno, da poznate najpomembnejše dejavnike tveganja. Nevarnost za povišan krvni tlak je namreč v določenih primerih še posebej visoka. Če poznate dejavnike tveganja, pa lahko mnogokrat tudi sami naredite ogromno za to, da do težav s hipertenzijo niti ne bi prišlo.

- Oglas -

Kaj je visok krvni tlak ali hipertenzija?

Visok krvni tlak ali hipertenzija je resna zdravstvena težava, ki zahteva celostni pristop tako pri zdravljenju kot tudi preprečevanju stanja. Ključnega pomena so redno merjenje in spremljanje krvnega tlaka, zdrav življenjski slog in uravnotežena prehrana. Z ozaveščanjem o hipertenziji in proaktivnim pristopom k zdravju lahko zmanjšamo tveganje za resne zdravstvene težave ter zaplete.

Tveganje za hipertenzijo se povečuje s staranjem. Pri moških to pomeni, da se nevarnost za povišan krvni tlak močno poveča že pri dopolnjenem 45. letu starosti. Pri ženskah pa so težave s hipertenzijo še posebej pogoste po 65. letu. Po tej starosti morate biti torej še bolj pozorni na redno merjenje krvnega tlaka.

- Oglas -

Povišana telesna teža

Visok krvni tlak je zelo pogost pri ljudeh s povišano telesno težo. Če je vaš indeks telesne mase zelo visok, še posebej če je nad 30, torej sodite v rizično skupino. Osnovni ukrep v tem primeru je seveda ta, da se poskušate čim prej znebiti odvečnih kilogramov, kar bo imelo tudi nasploh zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje.

Premalo gibanja

Tudi če nimate težav s povišano telesno težo, a večino časa presedite, sodite v skupino, pri kateri je nevarnost za hipertenzijo zelo visoka. Telovadba namreč spodbudi prekrvavitev, kar sproži sproščanje hormonov, ki pomagajo širiti krvne žile, kar znižuje krvni tlak.

Hipertenzija zaradi preveč stresa

Hipertenzija je zelo pogosta tudi pri ljudeh, ki so večino časa pod stresom. Znano je, da stres pospešuje utrip srca in oži krvne žile, kar prispeva k povišanju krvnega tlaka. Poskušajte torej čim bolj omejiti vpliv stresnih dejavnikov v svojem življenju, obenem pa poskrbite za redno sproščanje.

Pretiravanje s soljo in alkoholom ter kajenje

Zelo pogosto se hipertenzija pojavi tudi pri tistih, ki uživajo zelo veliko soli, pri čemer je seveda problematičen predvsem natrij, ki v prevelikih količinah povzroči zadrževanje tekočin v telesu, kar obremeni krvne žile. Povečana nevarnost za hipertenzijo pa obstaja tudi pri vseh, ki popijete zelo veliko alkohola, in pri kadilcih.

Pomanjkanje kalija in vitamina D

Pazite, da boste s svojo prehrano v telo vnesli dovolj kalija. To je namreč mineral, ki je izjemno pomemben za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka. Poleg tega pa raziskave kažejo, da so k hipertenziji bolj nagnjeni tudi vsi tisti, ki jim primanjkuje vitamina D.

- Oglas -

Zdravljenje hipertenzije

Zdravljenje hipertenzije običajno vključuje spremembe življenjskega sloga, prehrane in v nekaterih primerih tudi zdravila. Pomembne spremembe vključujejo uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, omejevanje uživanja alkohola in prenehanje kajenja.

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana, bogata z zelenjavo, sadjem, celimi zrni in nizka v vnosu nasičenih maščob in holesterola, lahko pomaga pri nadzoru krvnega tlaka.

Redna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost, ki vključuje hitro hojo, plavanje ali kolesarjenje, lahko zniža krvni tlak in izboljša zdravje srca.

Čim manj alkohola in kajenja

Prekomerno uživanje alkohola in kajenje sta med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek hipertenzije. Zmanjšanje uživanja alkohola in prenehanje kajenja sta tako ključnega pomena za zmanjšanje krvnega tlaka.

Zdravila

V nekaterih primerih so za uravnavanje krvnega tlaka potrebna zdravila. Pomembno je, da se o uporabi zdravil posvetujete s svojim zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE