0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSimptomi stresa in naravne rešitve zanje

Simptomi stresa in naravne rešitve zanje

MORDA VAS ZANIMA

Pretirana izpostavljenost stresnim situacijam se prej ali slej odrazi tudi na telesu. Tako se začnejo pojavljati simptomi stresa kot so fizične bolečine in druge težave, katerih izvor pa se v resnici skriva v vašem psihičnem počutju.

- Oglas -

Simptomi stresa so različni

Če ne želite, da se sprva relativno blagi simptomi stresa razvijejo v resnejše bolezni, je nujno, da začnete razmišljati o tem, kako na dolgi rok spremeniti tiste stvari v vašem življenju, ki imajo negativen vpliv na vaše zdravje in počutje. Kljub temu pa je dobro poznati tudi nekaj hitrih, a hkrati naravnih rešitev, ki vam lahko pomagajo takrat, ko se stres manifestira v obliki neprijetnih fizičnih simptomov.

Stres in simptomi stresa

Glavobol

Mnogi ljudje doživljajo glavobole ali celo migrenske napade, ki so posledica stresa. Priporočamo vam, da si v takšnih trenutkih pomagate z eteričnim oljem sivke. Pogosto uživanje protibolečinskih tablet lahko namreč s sabo prinese ogromno nezaželenih stranskih učinkov. Obstajajo celo znanstvene raziskave, ki potrjujejo učinkovitost eteričnega olja sivke pri blaženju glavobola. Aromaterapija je namreč lahko izjemno zdravilna, če veste, kako se je lotiti. Eterično olje sivke nanesite na različne predele telesa, na primer na zapestje in zatilje. Lezite in počasi vdihujte vonj. Običajno pride že po 15 minutah do občutnega izboljšanja stanja.

- Oglas -

Želodčne težave

Pogosta posledica stresa je tudi občutek nelagodja v želodcu in druge prebavne težave. Prav prebavila so namreč močno povezana z našim živčnim sistemom oziroma psihičnim počutjem. Če želite poskusiti z naravnim blaženjem težav, so za to še posebej učinkoviti kajenski poper, kamilica, ingver, meta in janež. Topel čaj iz omenjenih začimb oziroma rastlin bo pomiril vaš želodec in vam pomagal, da prebrodite krizo.

Napetost v vratu

Ko smo pod stresom, pride do zakrčenosti telesa, ta pa se sčasoma razvije v bolečino. Eden najbolj občutljivih predelov je prav naš vrat. Pri tovrstnih težavah vam lahko pomagajo pripravki, ki vsebujejo arniko. Z njimi večkrat na dan namažite predel, kjer sta napetost in bolečina najizrazitejši. Na delovnem mestu pa lahko delati tudi tele vaje.

Izčrpanost

Hud stres lahko povsem oslabi vaše telo. Tako nastopi občutek hude utrujenosti, ko se vam zdi, da ne zmorete izvesti niti najosnovnejših opravil. Čeprav je v obdobjih povišanega stresa pri mnogih ljudeh prisotno tveganje, da začnejo s prenajedanjem, vam lahko pri tovrstnih simptomih pomaga predvsem hrana. Namesto da posegate po nezdravih živilih, v katerih iščete uteho zaradi slabega psihičnega počutja, bo precej bolj koristno, da izberete živila, ki vas bodo napolnila z novimi močmi. Dobra izbira so lahko oreščki, kvinoja, temna čokolada, melona in bučna semena.

Bolečine v hrbtenici

Kadar smo pod stresom, pogosto zelo trpi tudi naš hrbet. Pomembno je, da si vzamete vsaj nekaj minut za raztezne vaje, s pomočjo katerih bo bolečina popustila oziroma postala vsaj precej znosnejša. Vstanite in počasi potisnite ramena navzgor, malce zadržite in jih nato potisnite nazaj ter pustite, da se naravno spustijo. Nekajkrat ponovite. Nato globoko vdihnite in poskusite čim bolj podaljšati svojo hrbtenico (obe stopali naj bosta na tleh). Izdihnite, vendar še vedno ohranjajte višino, ki ste jo dosegli.  Ponovno vdihnite in se poskušajte še malce podaljšati. Ponavljajte, dokler vam je prijetno. Na koncu izdihnite in se vrnite v naravni položaj. Pri bolečinah v hrbtu vam lahko zelo pomaga tudi stiskanje zadnjičnih mišic med hojo in sedenjem. To bo razbremenilo predvsem spodnji del hrbta. Pozorni bodite tudi na to, da nikoli ne potiskate brade navzgor, saj to obremeni vrat in posledično celotno hrbtenico. Brada naj bo vedno rahlo spuščena, kar bo pripomoglo k temu, da se bodo mišice v vašem vratu vseskozi rahlo raztezale.

.

NAJNOVEJŠE