Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaUživanje stročnic vam lahko pomaga pri hujšanju

Uživanje stročnic vam lahko pomaga pri hujšanju

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim opravljena raziskava, ki so jo izvedli na danski univerzi, je postregla z zelo zanimivimi izsledki. Stročnice naj bi bile ena najpomembnejših sestavin na jedilniku tistih, ki poskušajo izgubiti odvečne kilograme. Razlog za to se skriva v ugotovitvi, da vas lahko stročnice nasitijo za precej dlje kot večina drugih živil – celo dlje kot meso.

- Oglas -

Stročnice

Idealna kombinacija beljakovin in vlaknin

Rezultati študije so pokazali, da še vedno zelo pogosto prepričanje, da moramo nujno uživati meso, če se želimo nasititi za več ur, ne drži. Meso sicer vsebuje veliko beljakovin, vendar praktično nič vlaknin. Po drugi strani pa najdemo v stročnicah poleg relativno visokega deleža beljakovin tudi veliko vlaknin. Tako naj bi bile idealno živilo za vse, ki se lotevajo hujšanja.

V raziskavi je sodelovalo 43 mlajših moških z normalno telesno težo. Postregli so jim različne obroke in ugotovili, da so bili udeleženci najdlje siti po obroku, katerega osnova so bile stročnice. In to celo bolj kot po obrokih, ki sta bila sestavljena pretežno iz svinjskega mesa oziroma iz teletine. Udeleženci, ki so zaužili obrok, ki je vseboval predvsem stročnice, so pri naslednjem obroku zaužili za približno 12 odstotkov manj kalorij.

Stročnice pomembne tudi za vzdrževanje telesne teže

Dolgotrajnejši občutek sitosti po stročnicah je po mnenju raziskovalcev povezan predvsem z vlakninami. Te naj bi bile izredno pomembne tako pri hujšanju kot pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Prehrana, bogata z vlakninami, pa lahko poleg tega zmanjša tveganje za različna resna zdravstvena obolenja, med drugim tudi za srčno-žilne bolezni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×