0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUživanje stročnic vam lahko pomaga pri hujšanju

Uživanje stročnic vam lahko pomaga pri hujšanju

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim opravljena raziskava, ki so jo izvedli na danski univerzi, je postregla z zelo zanimivimi izsledki. Stročnice naj bi bile ena najpomembnejših sestavin na jedilniku tistih, ki poskušajo izgubiti odvečne kilograme. Razlog za to se skriva v ugotovitvi, da vas lahko stročnice nasitijo za precej dlje kot večina drugih živil – celo dlje kot meso.

- Oglas -

Idealna kombinacija beljakovin in vlaknin

Rezultati študije so pokazali, da še vedno zelo pogosto prepričanje, da moramo nujno uživati meso, če se želimo nasititi za več ur, ne drži. Meso sicer vsebuje veliko beljakovin, vendar praktično nič vlaknin. Po drugi strani pa najdemo v stročnicah poleg relativno visokega deleža beljakovin tudi veliko vlaknin. Tako naj bi bile idealno živilo za vse, ki se lotevajo hujšanja.

V raziskavi je sodelovalo 43 mlajših moških z normalno telesno težo. Postregli so jim različne obroke in ugotovili, da so bili udeleženci najdlje siti po obroku, katerega osnova so bile stročnice. In to celo bolj kot po obrokih, ki sta bila sestavljena pretežno iz svinjskega mesa oziroma iz teletine. Udeleženci, ki so zaužili obrok, ki je vseboval predvsem stročnice, so pri naslednjem obroku zaužili za približno 12 odstotkov manj kalorij.

Stročnice pomembne tudi za vzdrževanje telesne teže

Dolgotrajnejši občutek sitosti po stročnicah je po mnenju raziskovalcev povezan predvsem z vlakninami. Te naj bi bile izredno pomembne tako pri hujšanju kot pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Prehrana, bogata z vlakninami, pa lahko poleg tega zmanjša tveganje za različna resna zdravstvena obolenja, med drugim tudi za srčno-žilne bolezni.

.

NAJNOVEJŠE