0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStročnice - eno osnovnih živil za zdravo življenje

Stročnice – eno osnovnih živil za zdravo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Stročnice, kot so fižol, čičerika in leča, uvršamo med rastlinska živila z izjemno visoko vsebnostjo beljakovin. Tako predstavljajo nepogrešljiv del prehrane za vegetarijance in vegane, seveda pa je dobro, da poskušajo tudi vsejedci nadomestiti čim več beljakovin, ki jih sicer pridobivajo iz živil živalskega izvora, s tistimi iz stročnic. Pomembna prednost stročnic je, da jih je mogoče vključiti v ogromno obrokov. Dodate jih lahko solatam, enolončnicam, testeninam, rižotam ipd. ali pa iz njih pripravite okusne in zdrave namaze.

- Oglas -

Kaj so stročnice?

Stročnice so rastline iz družine stročnic, ki vključujejo semena, zaprta v stroku. V tej družini so različne vrste, kot so grah, fižol, leča in čičerika. So izjemno prilagodljive in uspevajo v različnih podnebnih razmerah, kar jih naredi cenovno dostopne in široko dostopne.

Hranilna vrednost

Stročnice so bogate z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, kot sta železo in cink. So tudi odličen vir antioksidantov, ki pripomorejo k nevtralizaciji prostih radikalov v telesu. Vlaknine v stročnicah pomagajo uravnavati krvni sladkor in znižujejo raven holesterola, kar je koristno za srce.

Koristi za zdravje

Stročnice so cenovno ugoden, hranilen in okusen dodatek, ki jih lahko uporabimo pri številnih jedeh. Z visoko vsebnostjo beljakovin, vlaknin in esencialnih hranil so odlična izbira za tiste, ki želijo svojo prehrano čim bolj uravnoteženo. Z malo kreativnosti lahko postanejo tudi del vaše zdrave in okusne prehrane.

- Oglas -

Za dobro prebavo

Visoka vsebnost vlaknin v stročnicah spodbuja zdravo prebavo in preprečuje zaprtje.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa so stročnice odlične za diabetike ali tiste, ki želijo uravnavati krvni sladkor. Koristi so potrdile tudi številne raziskave.

Podpirajo hujšanje

Nizka kalorična vrednost in visoka vsebnost vlaknin dajejo občutek sitosti, kar pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Stročnice

Lizin – esencialna aminokislina v stročnicah

Mnoge stročnice vsebujejo lizin. Gre za esencialno aminokislino, torej takšno, ki je naše telo ne more tvoriti samo, zato je nujno, da mu jo priskrbimo s hrano, ki jo uživamo. Med najpomembnejše naloge lizina v telesu sodi uravnavanje ravni dušika, izboljšanje absorpcije kalcija in stimulacija tvorbe rastnih hormonov. Poleg tega pa lizin pomaga pri tvorbi kolagena, kar pomeni, da upočasni proces staranja.

- Oglas -

Stročnice za zniževanje ravni škodljivega holesterola

Uživanje stročnic je zelo priporočljivo tudi za vse, ki se bojujete s povišanim holesterolom. Stročnice namreč vsebujejo precej malo maščob – večji delež predstavljajo nenasičene maščobne kisline. Z vključevanjem stročnic v svojo prehrano lahko tako znižate raven LDL-holesterola v krvi, ki je znan tudi kot »škodljivi holesterol«. Posledično pa se zniža nevarnost za resnejša srčno-žilna obolenja.

Oskrba telesa s pomembnimi minerali

V stročnicah se skrivajo tudi številni minerali, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. To so na primer kalcij, železo, kalij, baker in cink. Obenem vsebujejo stročnice tudi ogromno vitaminov – folate (naravno obliko folne kisline), vitamine iz skupine B in vitamin E.

Brezmesni obroki ne bodo več težava

Morda se vam zdi, da vaše telo nujno potrebuje meso, predvsem če vas čaka naporno fizično delo. A če boste v obroke vključili stročnice, zagotovo ne boste več pogrešali mesa. Priporočamo sicer, da stročnice kombinirate s polnovrednimi žiti, saj bo učinek tako najboljši. Še dolgo po obroku boste polni energije in povsem siti.

Kako stročnice vključiti v vsakodnevno prehrano?

Stročnice so izjemno vsestranske in jih je mogoče vključiti v številne obroke. Nekaj primerov, ki so vam lahko v pomoč:

  • Solate z dodatkom kuhane čičerike ali leče
  • Juhe in enolončnice s fižolom
  • Sendviči z namazi iz stročnic, kot je humus
  • Zajtrki z dodatkom tempeha ali tofuja

Kako preprečiti napenjanje?

Žal se mnogi izogibajo stročnicam, čeprav vedo, da gre za zelo zdravo živilo. Razlog za to so predvsem vetrovi oziroma napenjanje. Vendar pa se lahko tovrstnim težavam zelo enostavno izognete. Stročnice pred kuhanjem vedno namakajte v vodi, najbolje čez noč, med kuhanjem pa večkrat zamenjajte vodo. S tem se boste izognili prebavnim težavam.

.

NAJNOVEJŠE