Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaStročnice - eno osnovnih živil za zdravo življenje

Stročnice – eno osnovnih živil za zdravo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Stročnice, kot so fižol, čičerika in leča, uvršamo med rastlinska živila z izjemno visoko vsebnostjo beljakovin. Tako predstavljajo nepogrešljiv del prehrane za vegetarijance in vegane, seveda pa je dobro, da poskušajo tudi vsejedci nadomestiti čim več beljakovin, ki jih sicer pridobivajo iz živil živalskega izvora, s tistimi iz stročnic. Pomembna prednost stročnic je, da jih je mogoče vključiti v ogromno obrokov. Dodate jih lahko solatam, enolončnicam, testeninam, rižotam ipd. ali pa iz njih pripravite okusne in zdrave namaze.

- Oglas -

Stročnice

Lizin – esencialna aminokislina v stročnicah

Mnoge stročnice vsebujejo lizin. Gre za esencialno aminokislino, torej takšno, ki je naše telo ne more tvoriti samo, zato je nujno, da mu jo priskrbimo s hrano, ki jo uživamo. Med najpomembnejše naloge lizina v telesu sodi uravnavanje ravni dušika, izboljšanje absorpcije kalcija in stimulacija tvorbe rastnih hormonov. Poleg tega pa lizin pomaga pri tvorbi kolagena, kar pomeni, da upočasni proces staranja.

Stročnice za zniževanje ravni škodljivega holesterola

Uživanje stročnic je zelo priporočljivo tudi za vse, ki se bojujete s povišanim holesterolom. Stročnice namreč vsebujejo precej malo maščob – večji delež predstavljajo nenasičene maščobne kisline. Z vključevanjem stročnic v svojo prehrano lahko tako znižate raven LDL-holesterola v krvi, ki je znan tudi kot »škodljivi holesterol«. Posledično pa se zniža nevarnost za resnejša srčno-žilna obolenja.

Oskrba telesa s pomembnimi minerali

V stročnicah se skrivajo tudi številni minerali, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. To so na primer kalcij, železo, kalij, baker in cink. Obenem vsebujejo stročnice tudi ogromno vitaminov – folate (naravno obliko folne kisline), vitamine iz skupine B in vitamin E.

Brezmesni obroki ne bodo več težava

- Oglas -

Morda se vam zdi, da vaše telo nujno potrebuje meso, predvsem če vas čaka naporno fizično delo. A če boste v obroke vključili stročnice, zagotovo ne boste več pogrešali mesa. Priporočamo sicer, da stročnice kombinirate s polnovrednimi žiti, saj bo učinek tako najboljši. Še dolgo po obroku boste polni energije in povsem siti.

Kako preprečiti napenjanje?

Žal se mnogi izogibajo stročnicam, čeprav vedo, da gre za zelo zdravo živilo. Razlog za to so predvsem vetrovi oziroma napenjanje. Vendar pa se lahko tovrstnim težavam zelo enostavno izognete. Stročnice pred kuhanjem vedno namakajte v vodi, najbolje čez noč, med kuhanjem pa večkrat zamenjajte vodo. S tem se boste izognili prebavnim težavam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×