Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZastrupitev s hrano poleti: prepoznajte tipične znake

Zastrupitev s hrano poleti: prepoznajte tipične znake

MORDA VAS ZANIMA

Vsako leto se ogromno ljudi zastrupi s hrano, število zastrupitev s hrano pa je običajno še posebej visoko v poletnih mesecih, kar je seveda povezano s povišanimi temperaturami. V tem obdobju moramo biti tako še posebej pozorni na higieno v kuhinji in na primerno shranjevanje živil. Obenem pa je pomembno, da se poučite,, kakšni so tipični simptomi zastrupitve s hrano, saj lahko tako hitro ukrepate. Največja nevarnost za zastrupitev s hrano sicer obstaja pri mesu, jajcih in mlečnih izdelkih.

- Oglas -

Zastrupitev s hrano

Povečano znojenje

Zastrupitev s hrano običajno povezujemo s prebavnimi težavami, predvsem z diarejo. Tako se zdi, da je mogoče zelo hitro ugotoviti, da je prišlo do zastrupitve. Vendar pa mnogokrat ne pride takoj do intenzivne reakcije, ampak lahko telo opozarja na težave tudi z drugimi znaki. Eden izmed prvih znakov je običajno zelo močno znojenje, ki nakazuje, da se lahko situacija že zelo kmalu precej poslabša. Če ste začeli nenadoma doživljati hude vročinske oblive, poskušajte razmisliti, ali ste v zadnjih dneh zaužili kar koli sumljivega.

Vetrovi in bolečine v trebušnem predelu

Trebušni krči, napihnjenost in vetrovi so zelo tipični znaki zastrupitve s hrano. Če se zaradi bolečin zvijate na straniščni školjki, obstaja zelo velika verjetnost, da so se v vašem črevesju znašle nevarne bakterije, ki so običajno krive za zastrupitev.

Zastrupitev s hrano je lahko vzrok za nenadno slabost in bruhanje

Logično se zdi, da občutijo ljudje, ki so zaužili okuženo živilo, zelo hudo slabost, zaradi katere pride v večini primerov tudi do intenzivnega bruhanja. Vendar pa je od vrste bakterije, ki je kriva za zastrupitev, odvisno, kako dolgo bo trajalo, preden se pojavi ta simptom. Če so na primer za zastrupitev krive zelo nevarne listerije, lahko traja od 3 pa vse do 70 dni, preden se pokažejo znaki zastrupitve. Po drugi strani pa salmonela, ki se običajno skriva v jajcih in perutnini, povzroči precej hitrejšo reakcijo. Simptomi se običajno pojavijo od 12 do 72 ur po zaužitju problematičnega živila.

Diareja, ki lahko privede tudi do dehidracije

- Oglas -

Kot že nakazano, je diareja eden najbolj tipičnih znakov okužbe oziroma zastrupitve s hrano. Včasih je sicer pri tem simptomu težko ločiti, ali gre za trebušno gripo ali za zastrupitev s hrano. V drugem primeru je sicer možno tudi, da je blato krvavo obarvano. Če doživljate hudo diarejo, je vsekakor pomembno, da čim prej poiščete pomoč zdravnika, saj obstaja tudi povečana nevarnost za dehidracijo. Pomembno je nadomeščati izgubo tekočine in elektrolitov.

Povišana telesna temperatura in zmedenost

Določene vrste bakterij lahko vplivajo tudi na povišanje telesne temperature. Ta simptom se običajno ne pojavi samostojno, ampak skupaj s prebavnimi težavami. Poleg tega pa imajo včasih ljudje, ki so se zastrupili s hrano, tudi težave z zbranostjo. Pojavi se lahko občutek povečane zmedenosti. V nekaterih primerih pa sta simptoma zastrupitve hrane tudi otrdel vrat in občutek šibkosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×