0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPreprosti triki za preprečevanje prekomernega znojenja

Preprosti triki za preprečevanje prekomernega znojenja

MORDA VAS ZANIMA

Močnejše znojenje v poletnih mesecih je nekaj povsem običajnega. Vendar pa je lahko v določenih situacijah pretirano znojenje precej moteče, tudi če ni povezano z neprijetnim vonjem. Ker gre za naravno obliko ohlajanja telesa, bi bilo znojenje zelo nezdravo preprečevati z antiperspiranti. Namesto tega poskušajte telo ohladiti od znotraj in tako zmanjšati potrebo po izločanju znoja!

- Oglas -

Izogibajte se zelo začinjeni hrani

Kapsaicin v začimbah, kot je na primer kajenski poper, je sicer po eni strani zelo koristen za zdravje, vendar se je poleti bolje izogniti začinjeni hrani, če ne želite po svetu hoditi povsem preznojeni. Ena od posledic zaužitja večjih količin kapsaicina je namreč tudi ta, da dobijo možgani sporočilo o pregrevanju telesa, kar sproži takojšen odziv, torej znojenje.

Pomagajte si z limoninim sokom

Se težko uprete uporabi antiperspirantov, čeprav se zavedate zdravstvenih tveganj, povezanih z njimi? Priporočamo vam, da v tem primeru preizkusite precej varnejšo alternativo, in sicer limonin sok, ki deluje kot naravni antiperspirant. Preprosto ožemite limono in nato pred spanjem premažite očiščeno kožo pod pazduhami  z malce limoninega soka. Pazite, da soka ne boste nanašali na razdraženo ali poškodovano kožo, saj lahko pride do poslabšanja stanja. Ena od možnosti je tudi ta, da limonin sok pred nanosom zmešate s sodo bikarbono.

- Oglas -

Uporabite hidrolat virginskega nepozebnika

Za zaviranje znojenja je lahko zelo koristen tudi virginski nepozebnik, in sicer v obliki hidrolata. Nanesete ga lahko na različne predele telesa, kjer se spopadate s prekomernim znojenjem. Med drugim je virginski nepozebnik primeren tudi za vse, ki vam težave povzroča pretirano znojenje obraza oziroma glave.

Jabolčni kis vam pomaga tudi pri zaviranju znojenja

Med številne možnosti uporabe jabolčnega kisa lahko prištejemo tudi pomoč pri prekomernem znojenju. Še posebej koristen je lahko za preprečevanje pretiranega znojenja na predelu stopal in pod pazduhami. Jabolčni kis pred spanjem nanesite na problematične predele ali pa v manjšo plastično kad nalijte vodo in ji dodajte nekaj žlic jabolčnega kisa. V mešanici nato namakajte stopala približno 20 minut. Če imate težave s prekomernim znojenjem po vsem telesu, lahko jabolčni kis dodate tudi kopeli, koristno pa je tudi pitje jabolčnega kisa.

Zmanjšajte vnos kofeina

Idealno bi bilo, da bi se poleti povsem odpovedali kofeinu, saj gre za snov, ki spodbuja znojenje. Razlog za to je predvsem ta, da kofein stimulira centralni živčni sistem, kar aktivira znojnice. Več kofeina tako žal običajno pomeni tudi več znojenja. Če se težko odrečete kofeinu, poskušajte vnos vsaj nekoliko omejiti.

- Oglas -

Nosite oblačila iz naravnih materialov

Sintetični materiali so ena najslabših izbir za poletje. V oblačilih, izdelanih iz njih, vam bo vse prej kot prijetno. Ne le da se boste močneje znojili, ampak se bodo oblačila praktično sušila na vas, kar predstavlja tudi nevarnost, da zbolite. Namesto tega raje izberite zračna oblačila, izdelana iz naravnih materialov, kot je na primer bombaž. Pazite tudi na to, da nosite čim svetlejše barve oblačil.

Žajbljev čaj – tradicionalna rešitev za prekomerno znojenje

Že naši predniki so vedeli, da lahko žajbljev čaj zelo uspešno pomaga pri zaviranju znojenja. Ena od možnosti je, da žajbljev čaj enostavno pijete, uporabite pa ga lahko tudi kot kopel za problematične dele telesa, na primer za stopala.

Pijte paradižnikov sok

Nadzor nad znojenjem lahko pridobite tudi z rednim pitjem paradižnikovega soka. Ta vas bo prijetno osvežil, posebne sestavine v paradižnikih pa poskrbijo, da se boste znojili precej manj, kot bi se sicer.

Zmerno s soljo

Pretiravanje s soljo vsekakor ni zdravo. Poleg vseh možnih komplikacij, ki so lahko posledica prekomernega uživanja soli, lahko to privede tudi do močnejšega znojenja. Po zaužitju zelo slanih jedi si namreč vaše telo prizadeva, da se čim hitreje znebi presežnih količin natrija, zato deluje s polno paro, kar pomeni tudi intenzivnejše znojenje.

Povečajte vnos magnezija

Prekomerno znojenje je včasih povezano tudi s pomanjkanjem magnezija v telesu. Velja pa tudi obratno – pri ljudeh, ki se močno znojijo, obstaja večja nevarnost, da jim začne primanjkovati magnezija. Če želite obvladati znojenje, vam tako svetujemo, da uživate več živil, bogatih z magnezijem. Poleg številnih koristnih vpliv na vaše zdravje bo magnezij tudi zmanjšal občutke napetosti oziroma tesnobe, kar bo prav tako prispevalo k zmanjšanemu znojenju. Med živila, v katerih lahko najdete kar precej magnezija, med drugim sodijo avokado, jabolka, brokoli, banane, zelenolistna zelenjava, stročnice, oreščki, semena, krompir in polnozrnata žita.

.

NAJNOVEJŠE