0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVoda na območju Bosporske ožine nenadoma spremenila barvo

Voda na območju Bosporske ožine nenadoma spremenila barvo

MORDA VAS ZANIMA

Prebivalci Carigrada so lahko v zadnjih dneh opazovali zelo nenavaden pojav. Pred njihovimi očmi se je namreč morska voda na območju Bosporske ožine, ki ločuje evropski del mesta od azijskega, obarvala v mlečno turkizni odtenek.

- Oglas -

Čeprav je barva po eni strani navdušila s svojo lepoto, pa so bili mnogi prebivalci mesta hkrati tudi zaskrbljeni, saj so menili, da gre za posledico onesnaženja. Znanstveniki so jim na srečo hitro zagotovili, da sprememba barve morja ne predstavlja nikakršne nevarnosti.

Za prečudovit odtenek »kriv« fitoplankton

Razlog za obarvanje vode je po trditvah znanstvenikov fitoplankton. Količina fitoplanktona v Črnem morju naj bi se namreč v zadnjem času močno povečala, kar je povzročilo nenadno spremembo barve morske vode. Teorije o onesnaženju, ki so jih številni prebivalci največjega turškega mesta delili tudi na družbenih omrežjih, tako ne držijo. Nekateri zaskrbljeni Carigrajčani so celo menili, da bi bilo lahko obarvanje morja povezano z nedavnim potresom na območju turške pokrajine Egej.

- Oglas -

Dodatni razlog za skrb je bil tudi nenavaden, oster vonj, ki je spremljal obarvanje morja. Znanstveniki so ovrgli vse hipoteze, ki so pojav povezovale z naravno katastrofo, in pojasnili, da gre za posledico hitre namnožitve mikroorganizma, imenovanega Emiliania huxley.

Pojav blagodejen za Črno morje

A ne le da sprememba barve Črnega morja, ki so jo dokumentirali tudi Nasini sateliti, ni povezana z onesnaženjem. Strokovnjaki namreč menijo, da je obarvanje pravi blagoslov za Črno morje, saj gre za namnožitev koristnih mikroorganizmov. Emiliania huxley je sicer enocelični organizem, ki ga je mogoče opazovati le pod mikroskopom. Zanj je značilna izjemna prilagodljivost, kar mu omogoča, da preživi v zelo različnih vodah po svetu.

Organizem je prekrit s kalcijevim karbonatom, ki je bele barve. Ko se močno namnoži, lahko to privede do spremembe barve morja. Skrb je torej v tem primeru povsem odveč.

.

NAJNOVEJŠE