Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Ekologija & okoljeVoda na območju Bosporske ožine nenadoma spremenila barvo

Voda na območju Bosporske ožine nenadoma spremenila barvo

MORDA VAS ZANIMA

Prebivalci Carigrada so lahko v zadnjih dneh opazovali zelo nenavaden pojav. Pred njihovimi očmi se je namreč morska voda na območju Bosporske ožine, ki ločuje evropski del mesta od azijskega, obarvala v mlečno turkizni odtenek.

- Oglas -

Čeprav je barva po eni strani navdušila s svojo lepoto, pa so bili mnogi prebivalci mesta hkrati tudi zaskrbljeni, saj so menili, da gre za posledico onesnaženja. Znanstveniki so jim na srečo hitro zagotovili, da sprememba barve morja ne predstavlja nikakršne nevarnosti.

Za prečudovit odtenek »kriv« fitoplankton

Razlog za obarvanje vode je po trditvah znanstvenikov fitoplankton. Količina fitoplanktona v Črnem morju naj bi se namreč v zadnjem času močno povečala, kar je povzročilo nenadno spremembo barve morske vode. Teorije o onesnaženju, ki so jih številni prebivalci največjega turškega mesta delili tudi na družbenih omrežjih, tako ne držijo. Nekateri zaskrbljeni Carigrajčani so celo menili, da bi bilo lahko obarvanje morja povezano z nedavnim potresom na območju turške pokrajine Egej.

Dodatni razlog za skrb je bil tudi nenavaden, oster vonj, ki je spremljal obarvanje morja. Znanstveniki so ovrgli vse hipoteze, ki so pojav povezovale z naravno katastrofo, in pojasnili, da gre za posledico hitre namnožitve mikroorganizma, imenovanega Emiliania huxley.

Pojav blagodejen za Črno morje

- Oglas -

A ne le da sprememba barve Črnega morja, ki so jo dokumentirali tudi Nasini sateliti, ni povezana z onesnaženjem. Strokovnjaki namreč menijo, da je obarvanje pravi blagoslov za Črno morje, saj gre za namnožitev koristnih mikroorganizmov. Emiliania huxley je sicer enocelični organizem, ki ga je mogoče opazovati le pod mikroskopom. Zanj je značilna izjemna prilagodljivost, kar mu omogoča, da preživi v zelo različnih vodah po svetu.

Organizem je prekrit s kalcijevim karbonatom, ki je bele barve. Ko se močno namnoži, lahko to privede do spremembe barve morja. Skrb je torej v tem primeru povsem odveč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×