0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaj bo letošnje poletje v znamenju izjemno zdravih melon!

Naj bo letošnje poletje v znamenju izjemno zdravih melon!

MORDA VAS ZANIMA

Melone so izvrsten poletni prigrizek, ki nas osveži in obvaruje pred dehidracijo. Obenem pa so melone tudi prava zakladnica snovi, koristnih za zdravje. V nadaljevanju vam predstavljamo razloge, zaradi katerih boste želeli letos še pogosteje poseči po tem okusnem sadežu.

- Oglas -

Preprečevanje starostne degeneracije rumene pege

V melonah najdemo zeaksantin, antioksidant, ki sodi med karotenoide. Zeaksantin lahko zaščiti vaše oči pred poškodbami, ki bi privedle do degeneracije rumene pege. Omenjena težava je še posebej pogosta pri starejših ljudeh.

Zmanjševanje tveganja za astmo

Možnost za astmo je precej manjša pri tistih ljudeh, ki zaužijejo veliko betakarotena. Tega najdemo predvsem v sadežih rumene in oranžne barve. Poleg tega pa je za zmanjševanje nevarnosti za astmo pomemben tudi vitamin C, s katerim so melone prav tako bogate.

Zniževanje previsokega krvnega tlaka

Vlaknine, kalij, vitamin C in holin so tiste snovi v melonah, ki so še posebej pomembne za zdravo srce oziroma normalno delujoč srčno-žilni sistem. Uživanje živil, ki so bogata s kalijem, lahko tako na primer pomaga ljudem s hipertenzijo oziroma povišanim krvnim tlakom. To, da zaužijete dovolj kalija, je v tem primeru skoraj enako pomembno kot zmanjševanje vnosa natrija. Zadosten vnos kalija lahko tako posredno zmanjša tudi tveganje za kap.

- Oglas -

Preprečevanje raka na prostati

Znanstveniki so ugotovili, da lahko uživanje večjih količin betakarotena, ki jih lahko najdemo tudi v melonah, močno zmanjša tveganja za raka na prostati. Poleg tega pa naj bi betakaroten preprečeval tudi nastanek raka na debelem črevesju.

Boljša prebava

Melone so bogate z vlakninami, poleg tega pa vsebujejo veliko vode. Tako so koristne za izboljševanje prebave, predvsem za odpravljanje težav z zaprtjem. Ker je zdrava prebava osnova našega celostnega zdravja, ne smete dopustiti, da bi določene težave postale kronične. V takšnih primerih se je na začetku vedno najbolj smiselno zateči k naravnim rešitvam.

Zaviranje vnetij v telesu

Holin je ena najpomembnejših snovi v melonah. Znan je predvsem po tem, da lahko preprečuje nastanek vnetij v telesu oziroma jih ublaži. Poleg tega pa je zadosten vnos holina zelo pomemben za kakovosten spanec, sposobnost učenja in pomnjenja ter za prenos živčnih dražljajev. Melone tako niso koristne le za vaše fizično zdravje, ampak imajo blagodejen vpliv tudi na možganske funkcije.

Lepša koža in lasje

Zaradi vitamina A bodo melone pripomogle tudi k temu, da bodo vaši lasje lepši in bolj zdravi. Vitamin A je namreč nujen za izločanje maščob, poskrbi pa tudi za hitrejšo rast las. Poleg las pa se bo melon razveselila tudi vaša koža. Eden od najpomembnejših razlogov za to je vitamin C, s katerim jo boste tako oskrbeli. Vitamin C je nujen za tvorbo kolagena, ki poskrbi za napeto kožo. Melone lahko med drugim uporabite tudi za pripravo domače maske za lase. Še posebej blagodejna je kombinacija melon in avokada. Sestavini enostavno pretlačite in masko nanesite na lase. Sperite po približno 10 minutah. Vaši lasje bodo tako nahranjeni in sijoči.

.

NAJNOVEJŠE