0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamin C: zakaj je pomemben in njegovo delovanje

Vitamin C: zakaj je pomemben in njegovo delovanje

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin C v našem organizmu opravlja številne naloge – tako med drugim sodeluje pri okrog 15.000 presnovnih procesih, med drugim je aktivno udeležen pri tvorbi hormonov in nevrotransmitorjev, igra pomembno vlogo pri tvorbi kolagena, aktivno sodeluje pri zgorevanju maščob (udeležen je pri nastajanju karnitina), aktivira folno kislino, pospešuje absorpcijo železa v telesu, prav tako je vključen v delovanje imunskega sistema, hkrati pa sodeluje tudi v vseh fazah obrambe pred škodljivimi prostimi radikali.

- Oglas -

Vitamin C prav tako aktivira razstrupljanje jeter, spaja se s težkimi kovinami, kot so živo srebro, svinec in druge škodljive snovi ter preprečuje pretvorbo nitratov v škodljive nitrozamine, ki povzročajo raka.

Vitamin C, ko se pojavijo prvi znaki gripe in prehlada …

Že ob prvih znakih gripe in prehlada bi morali dobro poskrbeti za krepitev imunskega sistema in vitamin C je odličen pri preprečevanju okužb. Po priporočilih naj bi ljudje na dan zaužili približno 100 mg vitamina C, kar je sicer dobra zaščita pred skorbutom, ne pa tudi pred okužbami virusov iz okolja.

Ko opazimo prve znake gripe in prehlada, bi morali takoj začeti jemati večje količine vitamina C. Kot priporoča dr. Ulrich Strunz, bi morali šest ur zaporedoma vsako uro vzeti 1000 mg vitamina C. Imunske celice bodo vitamin vsrkale in začele zares učinkovito delovati. O učinkovitosti vitamina C pri prehladih obstaja cela kopica raziskav. Zelo pomembno je poudariti, da se potrebe organizma po vitaminu C ob virusni okužbi zares močno povečajo, zato je zelo pomembno, da ga telesu zagotovimo dovolj. Če pa s količino vitamina C pretiravamo, lahko pride do driske.

- Oglas -

Kje še lahko pomaga vitamin C

Alergije

Do alergije pride zaradi imunskega odziva telesa na kemikalije ter druge škodljive snovi, kot so cvetni prah, volna, hišni prah, različna živila … Alergična reakcija se lahko kaže kot močno solzenje oči, nahod, izpuščaji migrena in drugi … Razlog za alergično reakcijo je pogosto v preobčutljivosti imunskega sistema, ki je preobremenjen s škodljivimi snovmi, zato se zelo intenzivno odzove na sicer popolnoma običajne snovi iz okolja.

Ko pride do alergične reakcije, se sprosti histamin, ki povzroči znake vnetja, kot so na primer otečena sluznica, srbečica, močno solzenje itd.

V nasprotju z običajnimi zdravili proti alergijam, ki preprečujejo učinke histamina, vendar imajo nemalokrat še veliko stranskih učinkov, pa vitamin C zmanjša izločanje histamina in dodatno uravnava njegovo hitrejšo razgradnjo, pri tem pa ne povzroča nobenih stranskih učinkov.

Pomoč po poškodbah in operacijah

V ranah se nabira še posebej veliko vitamina C, ki je na tem področju odgovoren za tvorjenje kolagenskih vlaken za novo kožo. Kri vitamin C takoj mobilizira in pošlje do mesta poškodbe. Ravno to je razlog, zakaj se njegova koncentracija v telesu po operaciji zmanjša za polovico. Kadar nas čaka operacija, je torej zelo pomembno, da že pred samim posegom poskrbimo za povečan vnos vitamina C. Manj kot je vitamina C v telesu pred operacijo, tem slabše se celijo rane. Povečano uživanje tega vitamina po operacijah, opeklinah in drugih poškodbah pospeši proizvodnjo kolagena, zato se rana hitreje in lepše zaceli.

- Oglas -

Slaba razgradnja maščob

Ljudem, ki se trudijo izgubiti odvečne kilograme, a jim to nikakor ne uspe, lahko morda primanjkuje tudi vitamina C in beljakovin. Vitamin C med drugim sodeluje tudi pri proizvodnji karnitina. Gre za beljakovinsko molekulo, ki maščobe prenaša v tiste dele celic, kjer poteka izgorevanje, pri čemer pride do pretvorbe maščob v energijo.

Vitamin C lahko premaga tudi utrujenost in potrtost

Kadar smo pod stresom, se močno povečajo potrebe po vitaminih B in C, ki sodelujejo pri izločanju nevrotransmitorjev (na primer dopamina in noradrenalina). Kombinacija stresa in pomanjkanja vitaminov lahko v skrajnem primeru povzroči sindrom kronične utrujenosti in duševne izčrpanosti. Zaradi tega nam primanjkuje energije, težko se zberemo, smo razdražljivi, potrti in depresivni.

.

NAJNOVEJŠE