Najboljša hrana za naravno razstrupljanje jeter

Jetra so eden naših največjih (takoj za kožo), obenem pa tudi najpomembnejših organov, saj so povezana s številnimi pomembnimi funkcijami oziroma procesi, ki se dogajajo v organizmu. Med drugim jetra sodelujejo pri prebavi in presnovi, pomembno vlogo pa imajo tudi pri vzdrževanju močnega imunskega sistema. Še posebej pa so jetra pomembna zaradi odstranjevanja strupenih snovi iz telesa. A da bi bilo to mogoče, moramo najprej poskrbeti, da bodo jetra zdrava in da bodo lahko normalno funkcionirala.

K razstrupljanju jeter lahko pripomorete tudi z ustrezno prehrano, še posebej z uživanjem določenih živil, ki so znana po tem, da pozitivno vplivajo na delovanje jeter.

Česen

Uživanje česna spodbudi delovanje encimov v jetrih, ki sodelujejo pri procesu odstranjevanja strupenih snovi iz telesa. Poleg tega je česen koristen tudi zaradi alicina in selena, ki pospešujeta razstrupljanje jeter in ščitita jetra pred poškodbami. Česen bo zmanjšal tudi vaše vrednosti holesterola, ki se lahko nalaga v jetrih in ovira njihovo delovanje. Za optimalen učinek vsak dan pojejte vsaj dva stroka surovega česna. Če vas skrbi zadah, lahko izberete tudi prehransko dopolnilo.

Grenivka

Pektin, vitamin C in drugi antioksidanti so glavni razlog, zaradi katerega je grenivka priporočljiva tudi za vse, ki želite s svojo prehrano pripomoči k razstrupljanju jeter. Grenivka vsebuje tudi glutation, močan antioksidant, ki nevtralizira negativen vpliv prostih radikalov. Glutation lahko pomaga celo pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa. Priporočamo vam, da dan začnete s kozarcem sveže iztisnjenega soka grenivke.

Rdeča pesa

V rdeči pesi najdemo veliko betakarotena in flavonoidov, ki imajo pozitiven vpliv na normalno delovanje vaših jeter. Poleg tega pa velja rdeča pesa za izvrstno naravno rešitev za prečiščevanje krvi. Rdeča pesa naj bo zato čim pogosteje na vašem jedilniku, in sicer v poljubni obliki (na primer kot pesin sok). Vaša jetra vam bodo za to hvaležna.

Zeleni čaj

S pitjem zelenega čaja lahko pomagate telesu pri razstrupljanju in zmanjšate nevarnost za skladiščenje maščobe. Študije so namreč pokazale, da katehini v zelenem čaju pospešujejo razgradnjo lipidov v jetrih. Še en razlog za uživanje zelenega čaja, če vam ni vseeno za vaša jetra, pa je zaščita jeter pred negativnimi vplivi alkohola. Znano je namreč, da predstavlja prav alkohol eno največjih nevarnosti za okvaro jeter.

Avokado

Tudi v avokadu, podobno kot v grenivki, najdemo snov, imenovano glutation, ki sodeluje pri razstrupljanju jeter. Zdrave maščobe v avokadu pomagajo zniževati raven škodljivega in povečevati raven koristnega holesterola (ta ne predstavlja posebne obremenitve za jetra).

Kurkuma

Kurkumin, snov, ki se nahaja v kurkumi, je znan po številnih blagodejnih vplivih na zdravje. Med drugim spodbuja tudi izločanje encima, ki je ključen za razstrupljanje jeter, uporaba kurkume pa lahko pomaga tudi pri obnovi poškodovanih jetrnih celic. Dvakrat dnevno vmešajte pol žličke kurkume v 2 decilitra vode. Zavrite in potem napitek popijte. Kurkumo lahko poleg tega seveda uporabljate tudi kot začimbo.

Jabolka

Jabolka so izvrsten vir pektina, vlaknine, ki pomaga pri odstranjevanju strupenih snovi iz prebavil in znižuje raven holesterola v krvi. Tako uživanje jabolk posredno razbremenjuje jetra, ki jim ni treba opraviti toliko dela, kot bi ga morala sicer.

Orehi

Zaradi določenih aminokislin, glutationa in maščobnih kislin omega 3 so tudi orehi izvrstno živilo za razstrupljanje jeter. Za pozitivne učinke lahko poskrbi že pest orehov dnevno, ki jih lahko dodate tudi solatam, juham in številnim drugim jedem.