Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaVsak dan si privoščite jabolka

Vsak dan si privoščite jabolka

MORDA VAS ZANIMA

Jabolka v sebi skrivajo pravo zakladnico vitaminov A, B in C ter flavonoida kvarcentina, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Raziskave kažejo, da redno uživanje večjih količin jabolk dnevno zmanjšuje tveganje za pljučnega raka in srčno-žilne bolezni.

- Oglas -

Raziskava na Finskem, ki je trajala kar 24 let in zajela 10.000 ljudi, je pokazala, da uživanje približno kilograma jabolk dnevno preventivno deluje proti pljučnemu raku, zmanjšuje tveganje za aterosklerozo, možgansko in srčno kap. Če dnevno redno uživamo večje količine jabolk, imamo 60 % manj možnosti za pojav kapi, so še ugotovili.

Privoščite si jabolka

Jabolka vsebujejo kup koristnih učinkovin

Poleg kvercentina, ki je zaslužen za zaščito proti raku, jabolka vsebujejo še dva pomembna flavonoida – rutin in katehin, ki sta pomembna za ohranjanja zdravja in vitalnosti. Jabolka so bogat vir vlakinin oziroma pektina – v ekološko pridelanih ga je skoraj 30 %. Pektin igra pomembno vlogo pri zniževanju ravni slabega holesterola, odpravljanju težkih kovin iz telesa (kot sta svinec in živo srebro) ter drugih presnovnih ostankov. Z jabolki boste hitro uravnali prebavo, saj imajo rahlo odvajalen učinek.

Jabolka uživajte z lupino in peščičem vred, saj tudi ta dela sadeža vsebujeta dragocene varovalne snovi, kot so vitamini A, C ter B6 oziroma piridoksin, ki pomaga blažiti težave, povezane z artritisom. Pomanjkanje piridoksina lahko povzroči različne zdravstvene težave – npr. padec imunske odpornosti, slabšo koncentracijo, slabši vid ipd. Dokazano je, da se lahko artritična stanja izboljšajo z rednim gibanjem in uživanjem večjih količin jabolk dnevno.

Izberite ekološko pridelana jabolka

- Oglas -

Industrijsko pridelana jabolka se v nobenem pogledu ne morejo primerjati z ekološko pridelanimi, ki imajo boljši vonj in okus ter več biološko aktivnih snovi, ki varujejo zdravje. Ekološko pridelana jabolka niso škropljena s škodljivimi kemikalijami in niso obsevana. Prav zato se v njih ohrani pristna aroma, niti dva sadeža pa nista enaka – tudi sicer so njihovi plodovi praviloma manjši in bolj čvrsti kot pri industrijsko pridelanih, ki sicer lepo izgledajo, a so osiromašena hranilnih snovi, po katerih so pristna, lokalna jabolka tako opevana.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×