Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaJabolka vam podaljšajo življenje

Jabolka vam podaljšajo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki priporočajo, da v redno prehrano vključite čim več sadja in zelenjave, kar naj bi vam podaljšalo življenje, saj že stari pregovor pravi, da “eno jabolko na dan odžene bolezen stran.”

Raziskave

- Oglas -

Vinske mušice, ki so kljub svoji majhnosti gensko najbolj podobne ljudem, so v neki raziskavi hranili običajno ali pa so jim v hrano dodajali jabolčni ekstrakt. Insekti z normalno prehrano so v povprečju živeli 50 dni, tisti, ki so bili hranjeni z dodanim jabolkom, pa 5 dni dlje. Ugotovljeno je bilo, da jim jabolka ne samo podaljšujejo življenje, ampak se lahkotnejše gibljejo, povečala se je njihova odpornost in staranje se je upočasnilo.

JabolkoKitajski raziskovalci so prepričani, da antioksidanti v ekstraktu sadja uničujejo nevarne kemikalije, ki so posledično odgovorne za različne bolezni in staranje.

Diete

V drugi raziskavi so strokovnjaki spraševali več tisoč žensk o njihovih dietah in prehranjevalnih navadah. Ugotovili so, da imajo tiste, ki so redno uživale jabolka, kar 20 % manj možnosti za možgansko ali srčno kap.

Nedavno so strokovnjaki vzgojili sočnejša in bolj zdrava jabolka, v bližnji prihodnosti pa pričakujemo na policah trgovin jabolka, ki bodo zmanjševala tek, vsebovala pa bodo še več zdravilnih sestavin. Raziskujejo posebno vrsto rdečih jabolk, ki imajo več antioksidantov od drugih vrst, predvsem pa ohranjajo zdrave oči in sklepe, preprečujejo pa nastanek bolezni srca, raka in diabetesa.

- Oglas -

Pri dekodiranju DNK jabolka je sodelovalo preko 100 znanstvenikov iz petih držav, kar je razkrilo številne novosti. Med drugim predpostavljajo, da je pred 65 milijoni let, v času, ko je komet izbrisal dinozavre z zemljine površine, rastlina, ki se je kasneje razvila v drevo jablano, doživela številne in hitre genske spremembe, pri katerih so se mnogi geni podvojili. To je jablani omogočilo prilagoditi težjim pogojem življenja in daljšo, predvsem pa drugačno evolucijsko pot od tiste, ki so jo imeli breskve, jagode in drugo sadje.

Preberite si, kakšni so učinki jabolčnega soka in mineralne vode na rakave celice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×