0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJabolka vam podaljšajo življenje

Jabolka vam podaljšajo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki priporočajo, da v redno prehrano vključite čim več sadja in zelenjave, kar naj bi vam podaljšalo življenje, saj že stari pregovor pravi, da “eno jabolko na dan odžene bolezen stran.”

- Oglas -

Raziskave

Vinske mušice, ki so kljub svoji majhnosti gensko najbolj podobne ljudem, so v neki raziskavi hranili običajno ali pa so jim v hrano dodajali jabolčni ekstrakt. Insekti z normalno prehrano so v povprečju živeli 50 dni, tisti, ki so bili hranjeni z dodanim jabolkom, pa 5 dni dlje. Ugotovljeno je bilo, da jim jabolka ne samo podaljšujejo življenje, ampak se lahkotnejše gibljejo, povečala se je njihova odpornost in staranje se je upočasnilo.

JabolkoKitajski raziskovalci so prepričani, da antioksidanti v ekstraktu sadja uničujejo nevarne kemikalije, ki so posledično odgovorne za različne bolezni in staranje.

Diete

V drugi raziskavi so strokovnjaki spraševali več tisoč žensk o njihovih dietah in prehranjevalnih navadah. Ugotovili so, da imajo tiste, ki so redno uživale jabolka, kar 20 % manj možnosti za možgansko ali srčno kap.

- Oglas -

Nedavno so strokovnjaki vzgojili sočnejša in bolj zdrava jabolka, v bližnji prihodnosti pa pričakujemo na policah trgovin jabolka, ki bodo zmanjševala tek, vsebovala pa bodo še več zdravilnih sestavin. Raziskujejo posebno vrsto rdečih jabolk, ki imajo več antioksidantov od drugih vrst, predvsem pa ohranjajo zdrave oči in sklepe, preprečujejo pa nastanek bolezni srca, raka in diabetesa.

Pri dekodiranju DNK jabolka je sodelovalo preko 100 znanstvenikov iz petih držav, kar je razkrilo številne novosti. Med drugim predpostavljajo, da je pred 65 milijoni let, v času, ko je komet izbrisal dinozavre z zemljine površine, rastlina, ki se je kasneje razvila v drevo jablano, doživela številne in hitre genske spremembe, pri katerih so se mnogi geni podvojili. To je jablani omogočilo prilagoditi težjim pogojem življenja in daljšo, predvsem pa drugačno evolucijsko pot od tiste, ki so jo imeli breskve, jagode in drugo sadje.

Preberite si, kakšni so učinki jabolčnega soka in mineralne vode na rakave celice.

.

NAJNOVEJŠE