Znebite se sadnih ali vinskih mušic

  Bliža se sezona pobiranja sadnih pridelkov, z njo pa prihajajo tudi nadležne sadne oziroma vinske mušice. Preizkusite eno od naslednjih metod njihovega zatiranja, da jih za vedno preženete iz vaše kuhinje!

  V času zorenja sadja in vinske trte v okolici doma se pojavljajo tudi agresivne mušice, ki napadejo kuhinjski prostor, smeti in vso hrano, ki ste jo pustili na pultu ali mizi. V živilih odložijo svoja jajčeca in se zelo hitro razmnožujejo. Kako se jih torej znebiti? Čeprav jih lahko recimo posesate z vakuumskim sesalnikom ali uporabite samolepilne trakove za mrčes, obstajajo tudi drugi načini njihovega zatiranja.

  Sadna mušica

  Jabolčni kis

  Ena učinkovitejših metod je uporaba jabolčnega kisa. Skoraj prazni steklenici ali plastenki, v kateri je ostalo malo jabolčnega kisa, najprej odstranite pokrovček. Čezenj položite plastično folijo in jo pritrdite z gumico. Z zobotrebcem naredite v folijo majhno luknjico, skozi katero bodo lahko mušice zletele notri, ven pa ne bodo mogle pobegniti. Sadne mušice se namreč ne morejo upreti vonju kisa. V kis lahko kapnete tudi pa kapljic detergenta za pomivanje posode, saj se bodo mušice tako lažje utopile.

  Stožec papirja in kos sadja

  V kozarec za vlaganje položite kos zelo zrelega sadja, ki ga prelijte z malo kisa. Zatem iz lista papirja izoblikujte stožec in ga namestite z ožjim delom navzdol v kozarec. Stožec naj bo spodaj čim ožji, tako da bodo mušice zlahka zlete notri, ven pa jim ne bo uspelo uiti.

  Mleko, sladkor in poper

  V ponvi zmešajte 120 gramov surovega sladkorja, kozarec mleka in 60 gramov mletega popra ter vse skupaj pražite na zmernem ognju 10 minut. Mešanico nato stresite v plitvo posodo in postavite na kuhinjski pult – mušice bo vonj zmesi privlačil, tako da se bodo ujele in hitro utonile.

  PREBERITE TUDI:  Smernice pri nakupu sobnih rastlin

  Sladkor, kis in kvas

  Drugo mešanico, ki bo sadne oziroma vinske mušice privabila in pokončala, pripravite tako, da v posodo nalijete liter vode, dodate 2 žlici navadnega sladkorja, 2 žlici kisa, malce kvasa in par kapljic detergenta za pomivanje posode. Posodo postavite na mesto, kjer je mušic največ; ko se te naberejo na površini, tekočino odlijte in jo po potrebi nadomestite z novo. Namesto široke posode lahko vzamete tudi denimo plastenko z ozkim grlom, ki ste ji odstranili pokrovček.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte