0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeZvončki in Fibonaccijevo število

Zvončki in Fibonaccijevo število

MORDA VAS ZANIMA

Zvončki, ki so naši znanilci pomladi, ki pa cvetijo že pozimi in v naše domove nosijo prve pomladne vzdihljaje. Lahko jih vzgojimo tudi v stanovanju v lončkih. Mali zvonček prihaja iz Male Azije in Kavkaza, raste pa tudi v južni Evropi.
ZvončkiZanimivo je, da se zvonček razmnožuje oziroma deli po Fibonaccijevem zaporedju, kar pomeni, če boste letos zvonček posadili in če se bo že naslednje leto, delil imeli 2, še eno leto kasneje 3 in tako naprej … 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, … Zaporedje začnemo z dvema številoma, običajno 1 in 1. Naslednje Fibonaccijevo število dobimo, če seštejemo predhodni števili.

- Oglas -

Fibonaccijevo zaporedje je imelo pomemben pomen v knjigi dana Browna Da vincijeva šifra in je zaradi tega postalo tudi širše znano.

Pri nas poznamo mali zvonček (Galanthus nivalis), najpogosteje mu pravimo kar samo zvonček, ki je pogosta pomladanska roža, uvršamo pa jo v družino narcisovk. Značilni cvet oblike zvončka, po katerem je dobila rastlina tudi ime, je sestavljen iz treh koničastih zunanjih listov ter treh krajših izrobljenih notranjih listov. Zvonček cveti od februarja do aprila in raste na nekoliko bolj vlažnih tleh po skoraj celotni v Sloveniji.

.

NAJNOVEJŠE