Gladišnik ali repik: Pomaga pri boleznih ledvic

Gladišnik ali repik je bil ena izmed najbolj cenjenih zeli v antiki, posvečen je bil boginji Ateni. Z njim so zdravili rane in kačje ugrize, sčasoma pa tudi bolezni jeter. Cenil ga je tudi Plinij, prav tako pa je omenjen v skoraj vseh zeliščarskih knjigah srednjega veka. O tem, da je bil priljubljen tudi pri nas, priča obilica slovenskih imen, pravimo mu tudi griznik, jetranca, kačja roža, kilavec, navadni repik in treslika.

Repik - Gladišnik

Nabiramo ga maja in junija

Je trajnica s pokončnim dlakavim steblom in pernatimi listi, iz rumenih cvetov zrastejo majhni plodovi s kaveljčastimi ščetinami. Vonja skoraj nima, po okusu pa je trpek. Danes je razširjen po vsej Evropi, raste na sončnih predelih, pa tudi ob gozdovih in poteh. Maja in junija nabiramo liste, ki vsebujejo največ čreslovine, grenčine, eterično olje in kremenčevo kislino.

Gladišnik in njegova zdravilnost

Že v srednjem veku je gladišnik veljal za precej vsestransko rastlino, z njim namreč niso zdravili samo ran, temveč tudi ledvice, jetra, vranico, pa tudi žolčne kamne in zlatenico. Danes se gladišnikov čaj uporablja za grgranje pri izpuščajih v ustni votlini, na enak način pa pomaga tudi pri parodontozi, angini in vnetju žrela. Pitje čaja se priporoča ljudem s trdovratnim revmatizmom, bolečinami v udih in nagnjenosti k ledvičnim kamnom. Priporočljivo je spiti 2 do 3 skodelice čaja na dan.

Kako pripravimo čaj

2 čajni žlički suhih listov poparimo z dvema skodelicama vode. Pijemo nesladkanega po požirkih. V primeru ledvične bolezni gladišnik mešamo z enako količino lakote in dišeče perle, vse skupaj poparimo, počakamo 10 minut in pijemo.