Kaljenje semen je eden izmed veฤjih ฤudeลพev narave. V procesu kaljenja namreฤ izredno hitro nastajajo vitamini. Zakaj si na svoji okenski polici ne bi omislili kalฤkov kreลกe ali fiลพola?
V kalฤkih se ลพe v nekaj dneh za tri- do ลกtirikrat poveฤa koncentracija vitaminov v primerjavi s koncentracijo v semenih. Skoraj vse vitamine moramo zauลพiti s hrano, saj jih ฤloveลกko telo ne more samo proizvajati.
Za kaljenje ne potrebujete veliko โ le svetlobo, kisik, toploto in vlago. Sveลพe kalฤke kreลกe, fiลพola, lana, radiฤa, brokolija, soje ali lucerne ter ลกe mnoge druge lahko kupite v trgovinah z bioloลกkimi izdelki. ฤe bi radi prihranili, jih pridelajte sami doma.
Odliฤni za shujลกevalne diete
Za to, da na okenski polici vzgojimo kalฤke, polne vitaminov, mineralov, beljakovin in vlaknin, potrebujemo le nekaj dni. Kalฤki imajo poleg tega zelo malo kalorij. ล e posebej dobrodoลกli so pri shujลกevalnih dietah, obstaja veฤje tveganje, da bomo zaradi manjลกega vnosa hrane zauลพili premalo vitaminov in mineralov. Kako jih uporabljati? Kalฤke lahko dodate solatam, juham, omakam ali namazom.
Primer kaljenja doma: gojenje kalฤkov fiลพola mungo
Mungo fiลพol spada med stroฤnice, njegovi predniki pa izhajajo iz Mongolije. Vsebuje ogromno proteinov in je nepogreลกljiv del azijske kuhinje. Predvsem njegovi kalฤki postajajo vse bolj priljubljeni v zahodni kuhinji. Kako jih vzgojiti?
- Semena sperite pod tekoฤo vodo (pri tem izloฤite zdrobljena semena in odstranite morebitno umazanijo).
- Oprana semena poloลพite v kozarec za vlaganje, dodajte prekuhano in ohlajeno vodo โ vsa semena morajo biti prekrita z vodo.
- Kozarec pokrijte z gazo ali tanko mreลพo ter jo pritrdite z elastiko.
- Semena namakajte 12 ur. (ฤas namakanja je sicer odvisen od velikosti semen.)
- Vodo odlijte in odstranite semena, ki niso nabreknila. Preostala semena v cedilu sperite pod tekoฤo vodo.
- Ponovno jih dajte v kozarec, ki ga zaprite in obrnite na glavo, da odteฤe odveฤna voda, nato pa semena zrahljajte in postavite kozarec v vodoravno lego.
- Naslednjih pet dni pustite semena rasti naprej, paziti morate le na to, da jih dva- do trikrat na dan sperete pod tekoฤo vodo.
Iz skodelice fiลพola mungo lahko pridelate kar 200 do 300 gramov kalฤkov, ki jih lahko hranite v hladilniku in porabite v nekaj dneh. Pred uลพivanjem jih je priporoฤljivo za kratek ฤas kuhati na pari ali pa vsaj preliti z vrelo vodo. Tako boste uniฤili strupene snovi, ki jih imajo stroฤnice in med kaljenjem ne izginejo povsem.
Z uลพivanjem kalฤkov si lahko na popolnoma naraven naฤin zagotovite dodaten vnos razliฤnih vitaminov in mineralov, ki bodo poskrbeli za vaลกe boljลกe poฤutje in izboljลกanje delovanja imunskega sistema. ฤas in trud, ki ju boste porabili za gojenje kalฤkov, se vam bosta bogato obrestovala.