Zdravje & prehranaPridelajte vitamine in minerale na okenski polici

Pridelajte vitamine in minerale na okenski polici

MORDA VAS ZANIMA

Kaljenje semen je eden izmed večjih čudežev narave. V procesu kaljenja namreč izredno hitro nastajajo vitamini. Zakaj si na svoji okenski polici ne bi omislili kalčkov kreše ali fižola?

- Oglas -

V kalčkih se že v nekaj dneh za tri- do štirikrat poveča koncentracija vitaminov v primerjavi s koncentracijo v semenih. Skoraj vse vitamine moramo zaužiti s hrano, saj jih človeško telo ne more samo proizvajati.

Za kaljenje ne potrebujete veliko – le svetlobo, kisik, toploto in vlago. Sveže kalčke kreše, fižola, lana, radiča, brokolija, soje ali lucerne ter še mnoge druge lahko kupite v trgovinah z biološkimi izdelki. Če bi radi prihranili, jih pridelajte sami doma.

Mungo kalčki

Odlični za shujševalne diete

Za to, da na okenski polici vzgojimo kalčke, polne vitaminov, mineralov, beljakovin in vlaknin, potrebujemo le nekaj dni. Kalčki imajo poleg tega zelo malo kalorij. Še posebej dobrodošli so pri shujševalnih dietah, obstaja večje tveganje, da bomo zaradi manjšega vnosa hrane zaužili premalo vitaminov in mineralov. Kako jih uporabljati? Kalčke lahko dodate solatam, juham, omakam ali namazom.

Primer kaljenja doma: gojenje kalčkov fižola mungo

- Oglas -

Mungo fižol spada med stročnice, njegovi predniki pa izhajajo iz Mongolije. Vsebuje ogromno proteinov in je nepogrešljiv del azijske kuhinje. Predvsem njegovi kalčki postajajo vse bolj priljubljeni v zahodni kuhinji. Kako jih vzgojiti?

  1. Semena sperite pod tekočo vodo (pri tem izločite zdrobljena semena in odstranite morebitno umazanijo).
  2. Oprana semena položite v kozarec za vlaganje, dodajte prekuhano in ohlajeno vodo – vsa semena morajo biti prekrita z vodo.
  3. Kozarec pokrijte z gazo ali tanko mrežo ter jo pritrdite z elastiko.
  4. Semena namakajte 12 ur. (Čas namakanja je sicer odvisen od velikosti semen.)
  5. Vodo odlijte in odstranite semena, ki niso nabreknila. Preostala semena v cedilu sperite pod tekočo vodo.
  6. Ponovno jih dajte v kozarec, ki ga zaprite in obrnite na glavo, da odteče odvečna voda, nato pa semena zrahljajte in postavite kozarec v vodoravno lego.
  7. Naslednjih pet dni pustite semena rasti naprej, paziti morate le na to, da jih dva- do trikrat na dan sperete pod tekočo vodo.

Iz skodelice fižola mungo lahko pridelate kar 200 do 300 gramov kalčkov, ki jih lahko hranite v hladilniku in porabite v nekaj dneh. Pred uživanjem jih je priporočljivo za kratek čas kuhati na pari ali pa vsaj preliti z vrelo vodo. Tako boste uničili strupene snovi, ki jih imajo stročnice in med kaljenjem ne izginejo povsem.

Z uživanjem kalčkov si lahko na popolnoma naraven način zagotovite dodaten vnos različnih vitaminov in mineralov, ki bodo poskrbeli za vaše boljše počutje in izboljšanje delovanja imunskega sistema. Čas in trud, ki ju boste porabili za gojenje kalčkov, se vam bosta bogato obrestovala.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×