0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNekatera zdravilna zelišča vam lahko škodujejo

Nekatera zdravilna zelišča vam lahko škodujejo

MORDA VAS ZANIMA

Veliko je napisanega o zdravilnosti zelišč, svežega sadja in zelenjave, bolj malo pa je govora o tem, v katerih primerih naj bi se jim izogibali. Tudi zdravilna zelišča imajo namreč lahko stranske učinke, nekatere lahko škodujejo tistim ljudem, ki imajo določene zdravstvene težave. Previdnost je priporočljiva sploh med nosečnostjo, to še zdaleč ne pomeni, da se morate zdravljenju na naraven način odpovedati, samo previdni morate biti in se vselej posvetovati s strokovnjakom, torej z nekom, ki ne pozna samo zdravilnih in blagodejnih učinkov nekega zelišča, marveč tudi morebitne neprijetne učinke, ki jih ima lahko neko zelišče na vas ali vaš plod. Danes vam bomo razkrili, katerim zeliščem se morajo ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami izogibati.

- Oglas -

Zelišča

Baldrijan

Medtem ko ima baldrijan celo vrsto zdravilnih učinkov, vam lahko tudi škoduje. Če jemljete zdravila, kot so diazepam ali amitriptilin, se mu izogibajte, saj lahko pride do kontraindikacij. Tudi alkohola ni priporočljivo piti, če uživamo baldrijan. Kombinacija uspaval oziroma zdravil, ki uravnavajo razpoloženje, in baldrijana lahko poveča učinek določenih zdravil, bodite torej previdni. Če se pojavijo glavobol, razdražljivost ali nespečnost, nemudoma prenehajte z jemanjem.

Kamilica

Četudi se sliši neverjetno, morate biti tudi pri uporabi kamilice previdni. Če ste alergični na krizanteme, ste najverjetneje alergični tudi na kamilico, ki lahko pri zaužitju povzroči alergijsko reakcijo. Tudi če imate motnje strjevanja krvi ali če uživate zdravila proti strjevanju krvi, bodite previdni, saj vsebuje antikoagulant.

- Oglas -

Ginko

Ginko v redkih primerih lahko povzroči glavobol, nemir, razdražljivost, pa tudi bolečine v želodcu. Jemanje ginkovih dopolnil se odsvetuje ljudem, ki jemljejo antidepresive, aspirin ali ostala nesteroidna protivnetna zdravila. Če se pojavijo izpuščaji na koži, bruhanje ali driska, nemudoma prenehajte z jemanjem.

Semena zelene

Semena zelene, ki jih mnogi uporabljajo za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, se odsvetujejo nosečnicam. Tudi tisti, ki imate motnje v delovanju ledvic, se jim izogibajte, saj delujejo diuretično. Tudi z zdravili za preprečevanje strjevanja krvi, denimo z aspirinom, semena zelene niso kompatibilna. Med zdravljenjem lahko povzročijo preobčutljivost kože na sonce, zato temu primerno ukrepajte.

Šentjanževka

Odsvetuje se nosečnicam. Med drugim lahko šentjanževka povzroči preobčutljivost kože na sonce, zato se soncu med zdravljenjem s šentjanževko izogibajte oziroma se primerno zaščitite. Poleg tega jo uporabljajte karseda previdno, saj reagira z nekaterimi zdravili, med drugim z antidepresivi, pa tudi z zdravili za lajšanje prehlada, ki jih lahko kupimo v prosti prodaji. Tudi pitju alkohola se izogibajte. V nekaterih primerih lahko šentjanževka povzroči povišan krvni tlak.

Glog

Če jemljete digoksin, se mu vsekakor izogibajte. Četudi glog blagodejno deluje na srce, priporočenih odmerkov ne smete prekoračiti, saj lahko povzroči zaspanost. Če imate nizek krvni tlak zaradi srčnih zaklopk, ga prav tako ne uporabljajte.

NAJNOVEJŠE