Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Zdravje & prehranaGlog za močno in zdravo srce ter zoper druge težave

Glog za močno in zdravo srce ter zoper druge težave

MORDA VAS ZANIMA

Cvetovi, listi, pa tudi plodovi gloga so v slovenskem ljudskem zdravilstvu dobro znana, priznana in uporabljana droga. Po svetu tudi v uradni medicini cenijo glog, medtem ko v Sloveniji trenutno nimamo registrirnega zdravila, ki bi vsebovalo njegove izvlečke. Z uporabo gloga lahko že zelo zgodaj, pri začetku popuščanja srca, upočasnimo napredovanje bolezni.

Glog in njegova uporaba

- Oglas -

Kot vir droge uporabljamo dve vrsti gloga, enovrati glog (Crataegus monogyna) in navadni glog (Crataegus laevigata). Obe vrsti rasteta kot grma med drugim grmovjem, v živih mejah in na gozdnih obronkih. Spomladi nabiramo liste in cvetove, ki so tudi uradna droga v farmakopejah (Crataegi folium cum flores), jeseni pa lahko tudi plodove, ki jih nekateri uporabljajo za izdelavo džemov in marmelad.

Glog

Pomembni antioksidanti

V zahodni Evropi in v Združenih državah Amerike so z izvlečkom gloga opravili številne klinične raziskave in ga s tem uvrstili med redke zdravilne rastline, katerih učinki so dobro dokumentirani tudi z raziskavami na bolnikih. Glog spada med zdravilne rastline, katerih uporaba je zelo varna, saj ne vsebuje učinkovin, ki bi bile lahko v velikih odmerkih strupene. Cvetovi in listi vsebujejo tako imenovane procianidine in veliko flavonoidov (rutin, kvercetin, hiperozod, viteksin). Flavonoidi so zelo pomembni že za samo rastlino, saj delujejo kot antioksidanti, lovijo škodljive proste radikale, jo ščitijo pred posledicami učinkovanja ultravijoličnih žarkov, poleg tega pa obarvajo cvetove in privabljajo žuželke, ki z opraševanjem poskrbijo za nadaljevanje vrste. Podobno delujejo tudi v človeškem organizmu, kot antioksidanti in lovilci prostih radikalov.

Glog povečuje moč srčne mišice, zato se srce bolj stisne in je tudi iztis krvi iz prekatov boljši, blago pospešijo srčni utrip in tudi nekoliko znižajo krvni tlak. Učinkovine v glogu tudi preprečujejo nastanek motenj v srčnem ritmu – aritmij.

Glog upočasni srčno popuščanje

- Oglas -

V zahodni Evropi zdravniki glog in pripravke iz gloga v obliki tablet z natančno določeno sestavo predpisujejo bolnikom s začetnima stopnjama srčnega popuščanja ali, povedano s tujko, srčne insuficience. To je zmanjšana sposobnost srčne mišice pri zagotavljanju zadostne oskrbe tkiv s kisikom in hranili v krvi. Povzročijo jo lahko različne bolezni, kot sta povečan krvni tlak in infarkt. Srčno popuščanje je vse pogostejše tudi pri sladkornih bolnikih. Posledica srčnega popuščanja je slabša oskrba vseh tkiv s krvjo, organizem pa skuša to nadoknaditi oziroma kompenzirati. To stori tako, da skuša pospešiti delovanje srca, da bi prečrpalo več krvi. Poveča se hitrost srčnega utripa, srčni prekati se povečajo, odebelijo se tudi stene srca, saj se poveča število mišičnih vlaken. Ti ‘ukrepi’ so najprej koristni, dolgoročno pa povzročijo še slabše delovanje srca in povečajo srčno popuščanje.

Srčno popuščanje je dokaj pogosto, saj se pogostnost povečuje hkrati s staranjem prebivalstva, ki je značilno tudi za Slovenijo. Potek bolezni ni ugoden. Pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem naj bi bilo preživetje manjše kot na primer pri bolnikih z rakom prostate ali dojk. Med bolniki, ki imajo hudo srčno popuščanje, jih kar 30 do 50 odstotkov umre v prvem letu po določitvi diagnoze. Na zahodu je srčno popuščanje eden izmed glavnih razlogov za zdravljenje v bolnišnici, ki je tudi zelo drago. V Sloveniji naj bi vsako leto v bolnišnice sprejeli 6000 takšnih bolnikov.

Bolniki s srčnim popuščanjem imajo številne težave. Najprej se med fizično dejavnostjo oziroma naporom hitro utrudijo in težko dihajo. Ob napredovanju bolezni se težko dihanje pojavi že pri hoji po ravnem, nato pa tudi, ko bolnik miruje. V pljučih zastaja voda, zato bolnik težje diha v ležečem položaju. Če pride do pojava pljučnega edema (včasih so temu rekli vodenica), lahko umre. Poleg tega se otekline pojavijo tudi drugod po telesu, na nogah (gležnji), oteče trebuh, nabreknejo žile na vratu. Zaradi otekanja se poslabša tudi delovanje notranjih organov.

Glogov džem
Plodove nekateri uporabljajo za izdelavo džemov in marmelad.

Druga zdravila

Bolnike s popuščanjem srca je nujno potrebno zdraviti, za kar uporabljamo različna zdravila, najpogosteje diuretike, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa in so še posebno primerni, kadar se pojavijo otekline. Poleg tega tudi nekoliko zmanjšajo obremenitev srca. Naslednja skupina zdravil so zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE inhibitorji). Ti izboljšajo težave, podobno kot beta-blokatorji. Oboji tudi pomembno vplivajo na preživetje. Najstarejše zdravilne učinkovine, ki jih uporabljamo pri popuščanju srca, so tako imenovani kardiotonični glikozidi ali srčni glikozidi. Te učinkovine danes pridobivajo iz listov škrlatnega naprsteca (Digitalis purpurea), zelo strupene in čudovite okrasne rastline s škrlatno rdečimi zvonastimi cvetovi, ki jo najdemo tudi po vrtovih.

Naprsteci uspevajo tudi po goratih predelih Slovenije, pri nas v naravi uspevata velecvetni naprstec (Digitalis grandiflora) in gladki naprstec (Digitalis laevigata). Kardiotonični glikozidi delujejo enostavno povedano tako, da povečajo moč krčenja mišičnih vlaken v srcu in s tem omogočijo srcu, da opravi več dela brez večje porabe kisika, praznitev prekatov je boljša in s tem se zmanjša obremenitev srca. Kardiotonični glikozidi pa so tudi hudi strupi, zato mora biti odmerjanje natančno. Prevelik odmerek povzroči nepravilno bitje srca (aritmijo), lahko tudi zastoj srca v sistoli. Kardiotonični glikozidi so pomembna zdravila, vendar ne vplivajo na preživetje. Poleg zdravil morajo bolniki predvsem spremeniti način življenja. Pogosto morajo shujšati in čim bolj omejiti vnos soli s hrano. Tudi alkohol oslabi delovanje srčne mišice. O eni od oblik zdravljenja srčnega popuščanja (s srčnimi spodbujevalniki) pa ste lahko brali tudi v februarskem Zdravju.

V Sloveniji pomanjkanje

Tablete in kapsule, ki vsebujejo visoko kakovostne (standardizirane) izvlečke iz cvetov in listov gloga, so primerne za uporabo pri začetnih stopnjah popuščanja srca (razred I in II). Učinek je blag in se pokaže šele po daljšem obdobju jemanja.

V Sloveniji trenutno ni registriranega zdravila z izvlečkom gloga, iz njega imamo le zdravilni čaj za srce in ožilje, ki vsebuje glog. V lekarnah je poleg omenjenega čaja na voljo tudi Crataegi folium cum flore – listi in cvetovi gloga. Vendar tu nastopi težava, saj težko natančno odmerjamo ustrezno količino droge. Dnevni odmerek posušenih listov in cvetov gloga, iz katerih pripravimo poparek, mora biti med tremi in štirimi čajnimi žlicami. To pomeni, da naj bi tri do štirikrat na dan spili po eno skodelico sveže pripravljenega poparka iz ene čajne žlice droge. Uporabljati ga moramo vsaj štiri do šest tednov. V primeru, da jemljemo druga zdravila za srce in ožilje, se moramo poprej posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, saj so znani nekateri medsebojni učinki (interakcije). Glog lahko potencira učinek srčnih glikozidov, zato je treba pri hkratnem jemanju znižati odmerek srčnih glikozidov. Pri hkratnem jemanju gloga in beta-blokatorjev lahko pride do povišanja krvnega tlaka.

- Oglas -

Glog oziroma zdravilne učinkovine v glogu naj bi tudi vplivale na delovanje glikoproteina P, kar bi lahko privedlo do interakcij z učinkovinami, ki so substrati za glikoprotein P (verapamil, diltiazem, nifedipin, nikardipin – ta zdravila uporabljamo tudi za zdravljenje visokega krvnega tlaka). Glikoprotein P je posebna beljakovina, ki pomaga izločati molekule organizmu tujih snovi iz telesa, med njimi so tudi nekatera zdravila. Pred kratkim so objavili raziskavo, v kateri so preučevali farmakokinetično interakcijo gloga z digoksinom (najpogosteje uporabljani srčni glikozid). Ugotovili so, da v uporabljenih odmerkih ni prišlo do takšne interakcije, ki bi lahko povečala učinek tega srčnega glikozida.

Glog

Zdravilni učinki gloga so podprti z raziskavami

V letih med 1981 in 2002 je bilo objavljenih 17 kliničnih raziskav z izvlečki gloga v odmerkih od 160 do 900 miligramov na dan. V vseh raziskavah so ugotovili izboljšanje kliničnih znakov, tudi pri odmerkih manjših od 300 miligramov na dan.

Pri tem je pomembno upoštevati tudi placebo učinek. Objektivno vrednotenje izboljšanja zmogljivosti srca je bilo izvedeno v šestih dvojno slepih raziskavah s pomočjo ciklo-ergometrije, obremenitvenega testiranja srca s pomočjo kolesa. V teh raziskavah so dokazali statistično značilno boljšo učinkovitost izvlečka iz gloga v primerjavi s placebom (navideznim zdravilom). Pri bolnikih, ki so jemali izvlečke gloga, sta se vrednosti krvnega tlaka in srčnega utripa povečali manj kot pri skupini, ki je jemala placebo.

Zelo zanimiva je bila raziskava, v katero so vključili 209 bolnikov s srčnim popuščanjem stopnje III in jih razdelili v tri skupine: placebo, skupino, ki je prejemala 900 miligramov izvlečka WS 1442 na dan, in skupino, ki ga je prejemala 1800 miligramov na dan. Zdravljenje je bilo dodatek k osnovnemu zdravljenju z diuretikom triamterenom. Po 16 tednih so bili bolniki iz skupine, ki je jemala 1800 miligramov izvlečka, sposobni prenesti statistično večjo obremenitev v primerjavi z drugima dvema skupinama. Znaki srčnega popuščanja so se značilno zmanjšali v obeh skupinah, ki sta jemali izvlečke gloga, v primerjavi s placebom.

Za glog je pred nami obetavna prihodnost

Leta 1998 so pričeli z izvajanjem raziskave SPICE (Survival and Prognosis Investigation of Crataegus Extract Study), ki je prva raziskava, namenjena spremljanju vpliva izvlečka gloga na umrljivost pri bolnikih s srčnim popuščanjem. V to randomizirano, dvojno slepo in s placebom nadzorovano mednarodno raziskavo, ki poteka v 120 centrih v sedmih državah, je vključenih 2300 bolnikov s srčnim popuščanjem stopnje II in III in izraženim zmanjšanjem funkcije levega srčnega prekata. Bolniki prejemajo dve filmsko obloženi tableti s po 450 miligramov izvlečka gloga WS 1442 ali dve tableti placeba kot dodatek standardnemu zdravljenju srčnega popuščanja (diuretiki, digoksin, digitoksin, blokatorji receptorjev beta, inhibitorji ACE). Pri udeležencih spremljajo pojave smrti zaradi srčnega infarkta, srčni infarkt, ki se ne konča s smrtjo, in sprejeme v bolnišnico zaradi napredovanja srčnega popuščanja. Ugotavljajo umrljivost, vzdržljivost pri obremenitvenih testih, kakovost življenja in farmakoekonomske dejavnike. Rezultatov te zapletene raziskave še ni v literaturi, nedvomno bodo zanimivi, čeprav verjetno težko primerljivi zaradi različnosti osnovnega zdravljenja, prehranskih in drugih dejavnikov.

Zanimiva je tudi primerjava med neželenimi učinki gloga in srčnih glikozidov, čeprav bi težko zamenjali srčne glikozide z glogom. Vendar bi bilo možno s pravočasno uporabo izvlečka gloga podaljšati obdobje do uvedbe srčnih glikozidov. Glog ne povzroča aritmij, pri prevelikem odmerjanju ni nevarnosti neželenih učinkov, ne vpliva na delovanje diuretikov in uporaba gloga ni problematična pri okrnjenem delovanju ledvic. Poleg tega pa ima izvleček gloga še eno pomembno lastnost: poveča zmožnost srčne mišice, da preživi dalj časa brez kisika v primeru infarkta. Glog ima torej dobro možnost, da bo njegova uporaba, še posebno ob ugodnih rezultatih raziskave SPICE, bolj pogosta tudi v Sloveniji.

Glogove jagode

Priložnost na začetku zdravljenja

Zdravniki ocenjujejo stopnjo srčnega popuščanja s pomočjo razvrstitve v štiri stopnje, I, II, III in IV, po merilih, ki jih je že leta 1928 izdelalo Newyorško združenje za srce. Leta 1994 so izdali še deveto izdajo te klasifikacije.
RAZRED I: bolniki, ki so brez omejitev in pri njih običajna telesna dejavnost ne povzroča utrujenosti, težkega dihanja ali neugodnega občutka hitrejšega ali močnejšega bitja srca (palpitacija).
RAZRED II: bolniki z blagim popuščanjem srca. Tu gre za blago omejitev telesne zmogljivosti, bolniki so brez težav v mirovanju, običajna telesna dejavnost izzove utrujenost, težko dihanje ali palpitacije.
RAZRED III: bolniki z zmernim popuščanjem srca. Pri njih so telesne zmogljivosti zelo omejene. V mirovanju so brez težav, vendar že manj kot običajna telesna dejavnost izzove utrujenost, težko dihanje ali palpitacije.
RAZRED IV: bolniki s hudim popuščanjem srca. Pri njih vsaka telesna dejavnost povzroča težave. Utrujenost, težko dihanje ali palpitacije so prisotni v mirovanju.

Zdravil bolniku, ki sodi v razred I, običajno ne predpišejo in ga le skrbno spremljajo. Tu je priložnost za uporabo pripravkov iz gloga, za katere so klinično dokazali primernost uporabe pri popuščanju srca razredov I in II.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×