0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZelena – zakladnica številnih zdravilnih lastnosti

Zelena – zakladnica številnih zdravilnih lastnosti

MORDA VAS ZANIMA

Zeleno uvrščamo v družino kobulnic, obstaja pa več vrst in podvrst te zelenjave. Stebelna ali belušna zelena ne naredi gomoljev, njeno steblo pa je krepkejše. Gomoljna zelena je njeno nasprotje – okusni in aromatični gomolji se odlično podajo v juhe, omake … Poznamo pa tudi listno zeleno, ki je prepoznavna predvsem po svojih aromatičnih listih. Zelena je zelo nezahtevna rastlina, zato jo je precej preprosto gojiti.

- Oglas -

Zelena – več kot le sestavina v solatah

Ko pomislimo na zeleno, se mnogim od nas zazdi kot nekaj samoumevnega, kar dodamo solatam ali drugim jedem za dodatno teksturo in nežen okus. Vendar pa je zelena več kot le osnovna sestavina v kuhinji. Ta skromna zelenjava je polna presenetljivih zdravstvenih koristi, ki bi jih morali vsi poznati.

Zakaj je zelena tako koristna zelenjava

 • Zeleno so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani in jo tudi s pridom uporabljali ter cenili. Zelena je bila za Grke sveta rastlina – uživali so jo kot afrodiziak, z njo pa so zdravili tudi alkoholnega mačka.
 • Zelena predstavlja idealno kombinacijo vitaminov skupine B. Vitamini iz B-kompleksa namreč varujejo naš živčni sistem in zdravje le pod pogojem, če jih je v presnovi udeleženih več skupaj. Prav tako v zeleni najdemo veliko vitamina C in E.
 • Stebelna zelena je odlično živilo, kadar želite malo popaziti na svojo težo. Njeno steblo namreč vsebuje le 10 kilo kalorij. Lahko jo uživate surovo, si iz nje pripravite različne solate, juhe …
 • Zelena zmanjšuje vnetja. Če imate težave z bolečinami v sklepih, astmo ali aknami, le vključite več te čudovite zelenjave v svoj jedilnik.
 • Zelena za mirne živce. Zelena vsebuje številne minerale, med katerimi še posebej izpostavljamo magnezij. Poleg tega v zeleni najdemo še različna eterična olja, ki vplivajo na boljše počutje. Če zeleno uživamo zvečer, pozitivno vpliva na naš spanec.
 • Zelena prav tako redči sluzi v dihalnih poteh in tako lajša njeno izločanje, zato je še posebej dobrodošla ob različnih prehladnih obolenjih.
 • V listih zelene najdemo tudi precej kalija, ki ga naše telo nujno potrebuje za svoje nemoteno delovanje.
 • Zelena pozitivno vpliva tudi na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.
 • Zelena dobro dene naši prebavi. Vsebuje malo kalorij, poleg tega pa zaradi obilice netopnih vlaknin odlično vpliva tudi na našo prebavo. Deluje tudi kot blag diuretik in odlično čisti naše telo. Polna je eteričnih olj, ki ščitijo, čistijo in razstrupljajo naše telo.
 • Zelena v jetrih pospešuje nastajanje in izločanje seča in sečne kisline iz sklepov, zato naj jo uživajo bolniki s protinom.
 • Zelena vsebuje tudi veliko natrija in kalija ter kalcija in magnezija v pravilnih razmerjih. Ko torej pripravljate kakšno jed iz zelene, jo solite manj.
 • Zelena znižuje raven slabega holesterola ter skrbi za zdrav krvni tlak. Strokovnjaki priporočajo, pri težavah s slednjim uživate predvsem surovo zeleno. Kitajska tradicionalna medicina zeleno že stoletja uporablja za zniževanje povišanega krvnega tlaka, to pa potrjuje tudi vedno več novejših raziskav.
 • Zelena za dober vid. Z enim steblom zelene lahko pokrijemo do 10 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A, ki pomaga ščititi oči in preprečuje s starostjo povezano poslabšanje vida.
Zakaj je zelena tako zdrava zelenjava

Skromna, a zelo zdrava

Zelena morda ni najbolj ekstravagantna ali eksotična zelenjava na trgu, vendar je njena skromnost tisto, kar jo naredi še posebej posebno. S svojimi številnimi zdravstvenimi koristmi in vsestransko uporabnostjo v kuhinji je zelena zelenjava, ki si zasluži več pozornosti. Naj bo to v obliki sveže solate, zelenjavnega napitka ali kot dodatek juham, zelena je odličen in zdrav način za popestritev vaše prehrane.

Bogata z vitamini in minerali

Zelena je bogata z esencialnimi vitamini in minerali, vključno z vitaminom K, vitaminom C, kalijem in folati. Vsak od teh hranil igra ključno vlogo pri podpori našega zdravja, od ohranjanja zdravja kosti do podpore delovanju imunskega sistema.

- Oglas -

Podpora zdravju srca

Zahvaljujoč spojinam, kot so ftalidi, zelena pomaga sprostiti mišične stene arterij, kar omogoča širši prehod in zmanjšuje krvni tlak. Prav tako pripomore k zmanjšanju ravni LDL (slabega) holesterola, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca.

Antioksidativne lastnosti

Zelena vsebuje številne antioksidante, kot so flavonoidi, tannini in fenolne kisline, ki ščitijo naše celice pred škodljivimi prostimi radikali. To ne le pomaga preprečevati prezgodnjega staranja, temveč tudi zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

Podpora prebavnemu sistemu

Visoka vsebnost vlaknin v zeleni spodbuja zdravo prebavo, preprečuje zaprtje in podpira zdravje črevesja. Z rednim uživanjem zelene lahko pomagate ohranjati redno in zdravo prebavo.

Zmanjšuje vnetja

Zelena vsebuje spojine, kot je luteolin, ki ima protivnetne lastnosti. To je lahko koristno za ljudi z vnetnimi stanji, kot so artritis ali astma.

- Oglas -

Hidracija telesa

Z več kot 95% vodne vsebnosti je zelena odlična izbira za hidracijo telesa, še posebej v vročih poletnih dneh. Vsebuje tudi esencialne elektrolite, ki pomagajo uravnavati ravnovesje tekočin v telesu.

Zelena

Uporabni nasveti:

 1. Zeleno lahko svežo kupujemo praktično vse leto. Pri nas poznamo predvsem gomoljno zeleno. Gomoljno zeleno moramo pred uporabo vedno dobro zdrgniti in obrezati. Ko jo razrežemo, jo pokapamo z limoninim sokom, saj tako zavarujemo njene učinkovine.
 2. Voda, v kateri se je zelena kuhala, je odlično zdravilo proti kašlju, lahko pa jo uporabimo tudi pri pripravi omak, juh ali rižot.
 3. Zelena je odličen prigrizek, nariban gomolj pa se dobro poda k siru ali skuti ter jogurtu in kruhu. Prav tako se odlično ujema z jabolki, orehi ali lešniki.
 4. Največ zdravilnih snovi iz zelene bomo dobili, če jo bomo uživali surovo ali jo sočili. Za boljši okus lahko soku dodamo korenček in/ali jabolko.

NAJNOVEJŠE