DomovZdravje & prehranaZelena – zakladnica številnih zdravilnih lastnosti

Zelena – zakladnica številnih zdravilnih lastnosti

Zelena (Apium graveolens) je zelenjava, ki se pogosto znajde na jedilnikih ljubiteljev zdrave prehrane. Njena sveža zelena stebla so polna hranil, zato ni naključje, da je tako priljubljena in uporabljena tudi v prenekaterem zdravem smutiju. Zelena je znana po svoji nizki kalorični vrednosti, visoki vsebnosti vlaknin in hidratacijskih lastnostih, zaradi česar je idealna izbira za tiste, ki želijo ohraniti zdravo telesno težo ali izboljšati svoje zdravje.

- Oglas -

Zeleno uvrščamo v družino kobulnic, obstaja pa več vrst in podvrst te zelenjave. Stebelna ali belušna zelena ne naredi gomoljev, njeno steblo pa je krepkejše. Gomoljna zelena je njeno nasprotje – okusni in aromatični gomolji se odlično podajo v juhe, omake … Poznamo pa tudi listno zeleno, ki je prepoznavna predvsem po svojih aromatičnih listih. Je zelo nezahtevna rastlina, zato jo je precej preprosto gojiti.

Zelena je več kot le sestavina v solatah

Ko pomislimo na zeleno, se mnogim od nas zazdi kot nekaj samoumevnega, kar dodamo solatam ali drugim jedem za dodatno teksturo in nežen okus. Vendar pa je zelena več kot le osnovna sestavina v kuhinji. Ta skromna zelenjava je polna presenetljivih zdravstvenih koristi, ki bi jih morali vsi poznati.

Hranilne vrednosti zelene

Zelena je izjemno hranljiva zelenjava, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Ena skodelica narezanih stebel zelene (približno 101 gram) vsebuje le okoli 16 kalorij, 3 grame ogljikovih hidratov, manj kot 1 gram beljakovin in zelo malo maščob. Vendar pa rastlina izstopa po svoji visoki vsebnosti vlaknin, ki prispevajo k občutku sitosti in podpirajo zdravo prebavo. Je tudi dober vir vitamina K, ki je ključen za strjevanje krvi in zdravje kosti. Poleg tega vsebuje vitamin A, vitamin C, kalij, folate in antioksidante, kot so flavonoidi in fitokemikalije, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom.

- Oglas -
Zelena (Apium graveolens) je zdrava zelenjava

Zakaj je zelena tako koristna zelenjava

  • Zeleno so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani in jo tudi s pridom uporabljali ter cenili. Zelena je bila za Grke sveta rastlina – uživali so jo kot afrodiziak, z njo pa so zdravili tudi alkoholnega mačka.
  • Zelena predstavlja idealno kombinacijo vitaminov skupine B. Vitamini iz B-kompleksa namreč varujejo naš živčni sistem in zdravje le pod pogojem, če jih je v presnovi udeleženih več skupaj. Prav tako v zeleni najdemo veliko vitamina C in E.
  • Stebelna zelena je odlično živilo, kadar želite malo popaziti na svojo težo. Njeno steblo namreč vsebuje le 10 kilo kalorij. Lahko jo uživate surovo, si iz nje pripravite različne solate, juhe …
  • Zelena zmanjšuje vnetja. Če imate težave z bolečinami v sklepih, astmo ali aknami, le vključite več te čudovite zelenjave v svoj jedilnik.
  • Zelena za mirne živce. Vsebuje številne minerale, med katerimi še posebej izpostavljamo magnezij. Poleg tega v zeleni najdemo še različna eterična olja, ki vplivajo na boljše počutje. Če zeleno uživamo zvečer, pozitivno vpliva na naš spanec.
  • Prav tako redči sluzi v dihalnih poteh in tako lajša njeno izločanje, zato je še posebej dobrodošla ob različnih prehladnih obolenjih.
  • V listih zelene najdemo tudi precej kalija, ki ga naše telo nujno potrebuje za svoje nemoteno delovanje.
  • Pozitivno vpliva tudi na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.
  • Dobro dene naši prebavi. Vsebuje malo kalorij, poleg tega pa zaradi obilice netopnih vlaknin odlično vpliva tudi na našo prebavo. Deluje tudi kot blag diuretik in odlično čisti naše telo. Polna je eteričnih olj, ki ščitijo, čistijo in razstrupljajo naše telo.
  • Zelena v jetrih pospešuje nastajanje in izločanje seča in sečne kisline iz sklepov, zato naj jo uživajo bolniki s protinom.
  • Vsebuje tudi veliko natrija in kalija ter kalcija in magnezija v pravilnih razmerjih. Ko torej pripravljate kakšno jed iz zelene, jo solite manj.
  • Znižuje raven slabega holesterola ter skrbi za zdrav krvni tlak. Strokovnjaki priporočajo, pri težavah s slednjim uživate predvsem surovo zeleno. Kitajska tradicionalna medicina zeleno že stoletja uporablja za zniževanje povišanega krvnega tlaka, to pa potrjuje tudi vedno več novejših raziskav.
  • Odlična je za dober vid. Z enim steblom zelene lahko pokrijemo do 10 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A, ki pomaga ščititi oči in preprečuje s starostjo povezano poslabšanje vida.
Zakaj je zelena tako zdrava zelenjava

Skromna, a zelo zdrava

Zelena morda ni najbolj ekstravagantna ali eksotična zelenjava na trgu, vendar je njena skromnost tisto, kar jo naredi še posebej posebno. S svojimi številnimi zdravstvenimi koristmi in vsestransko uporabnostjo v kuhinji je zelenjava, ki si zasluži več pozornosti. Naj bo to v obliki sveže solate, zelenjavnega napitka ali kot dodatek juham, je odličen in zdrav način za popestritev vaše prehrane.

Bogata z vitamini in minerali

Zelena je bogata z esencialnimi vitamini in minerali, vključno z vitaminom K, vitaminom C, kalijem in folati. Vsak od teh hranil igra ključno vlogo pri podpori našega zdravja, od ohranjanja zdravja kosti do podpore delovanju imunskega sistema.

Podpora zdravju srca

Zahvaljujoč spojinam, kot so ftalidi, zelena pomaga sprostiti mišične stene arterij, kar omogoča širši prehod in zmanjšuje krvni tlak. Prav tako pripomore k zmanjšanju ravni LDL (slabega) holesterola, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca.

Antioksidativne lastnosti

Zelena vsebuje številne antioksidante, kot so flavonoidi, tannini in fenolne kisline, ki ščitijo naše celice pred škodljivimi prostimi radikali. To ne le pomaga preprečevati prezgodnjega staranja, temveč tudi zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

- Oglas -

Podpora prebavnemu sistemu

Visoka vsebnost vlaknin v zeleni spodbuja zdravo prebavo, preprečuje zaprtje in podpira zdravje črevesja. Z rednim uživanjem zelene lahko pomagate ohranjati redno in zdravo prebavo.

Zmanjšuje vnetja

Zelena vsebuje spojine, kot je luteolin, ki ima protivnetne lastnosti. To je lahko koristno za ljudi z vnetnimi stanji, kot so artritis ali astma.

Hidracija telesa

Z več kot 95% vodne vsebnosti je zelena odlična izbira za hidracijo telesa, še posebej v vročih poletnih dneh. Vsebuje tudi esencialne elektrolite, ki pomagajo uravnavati ravnovesje tekočin v telesu.

Zelena

Uporaba zelene v kuhinji

Zelena je izjemno vsestranska zelenjava, ki jo lahko uporabite na različne načine. Ena izmed najbolj priljubljenih načinov je uživanje surove zelene kot prigrizek. Sveža stebla zelene so hrustljava in sočna, lahko pa jih namakate v humus, arašidovo maslo ali jogurtove omake za dodaten okus.

Zelena je tudi odlična sestavina za solate, kjer doda svežino in teksturo. Kombinirate jo lahko s sestavinami, kot so jabolka, orehi, feta sir in suho sadje za pripravo okusnih in hranljivih solat. Poleg tega je zelena nepogrešljiva v juhah, enolončnicah in zelenjavnih obarah, kjer prispeva k bogastvu okusa in aromi.

Drug način uporabe zelene je v smutijih in sokovih. Zelena je priljubljena sestavina v zelenih smutijih, kjer se odlično poda k drugim zelenim sestavinam, kot so špinača, kumare in ingver. Zelena pomaga osvežiti napitek in doda hranilno vrednost.

Uporabni nasveti:

  1. Zeleno lahko svežo kupujemo praktično vse leto. Pri nas poznamo predvsem gomoljno zeleno. Gomoljno zeleno moramo pred uporabo vedno dobro zdrgniti in obrezati. Ko jo razrežemo, jo pokapamo z limoninim sokom, saj tako zavarujemo njene učinkovine.
  2. Voda, v kateri se je zelena kuhala, je odlično zdravilo proti kašlju, lahko pa jo uporabimo tudi pri pripravi omak, juh ali rižot.
  3. Zelena je odličen prigrizek, nariban gomolj pa se dobro poda k siru ali skuti ter jogurtu in kruhu. Prav tako se odlično ujema z jabolki, orehi ali lešniki.
  4. Največ zdravilnih snovi iz zelene bomo dobili, če jo bomo uživali surovo ali jo sočili. Za boljši okus lahko soku dodamo korenček in/ali jabolko.
- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE