Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaRecept: Humus - okusen namaz iz čičerike

Recept: Humus – okusen namaz iz čičerike

MORDA VAS ZANIMA

Humus je tradicionalna orientalska jed, ki prihaja iz Egipta, vendar je prisotna tudi v Turčiji, Maroku in ostalih deželah severne Afrike ter v vseh državah na Bližnjem vzhodu.

Humus
- Oglas -

V receptu za humus se uporablja tahini, vendar pri uporabi le-tega obstajata dva tabora. Nekateri imajo radi močan okus, drugi pa humus naredijo kar brez tahinija. Meni sta všeč obe različici, sicer pa najboljši humusi na tržišču vedno uporabljajo tahini, vendar je prav, da si ga vsak pripravi po svojem okusu.

Humus je preprost za izdelavo

Izdelava humusa je resnično preprosta in vam bo vzela le nekaj minut. Vse kar morate storiti je, da vse sestavine v pravilnem vrstnem redu dodajate v mešalnik. Tahini in limonin sok gresta v mešalnik prva in preden dodate karkoli drugega v mešalnik, ga vklopite in pustite kakšno minuto, da se sestavini dobro spojita. Potem dodate ostale sestavine.

Sestavine (za 4 do 6 oseb):

  • 200 g kuhane čičerke,
  • 1 dl vode, v kateri se je čičerka kuhala,
  • 2 žlici tahinija (pasta iz sezama),
  • 1-2 stroka česna,
  • 0,5 dl oljčnega olja,
  • peteršilj (drobno sesekljan),
  • 2-3 žlice limoninega soka,
  • 1 žlica mlete rdeče paprike (za posip),
  • sol,
  • poper (po želji).

Priprava:
Čičerko najprej namakajte v vodi, najbolje čez noč. Nato jo od 45 do 50 minut kuhajte v nesoljeni vodi ter ohladite. Če nimate tahinija, ga pripravite sami: 2 žlici sezama popražite v ponvi, da dobi rahlo zlato barvo, nato pa ga z malo olja zmiksajte v pasto.

- Oglas -

Tahiniju dodajte ohlajeno čičerko, česen, oljčno olje, peteršilj, limonin sok, sol, po želji tudi poper in vse sestavine zmešajte z mešalnikom. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je kuhala čičerka. Mešajte toliko časa, dokler ne bo masa postala gladka in enotna.

Preden humus postrežete, ga potresite z mleto rdečo papriko in pokapajte z oljčnim oljem. Po želji ga posujte z arašidi ali grobo narezanimi kakovostnimi črnimi olivami. Hranite ga v hladilniku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×