Recept: Humus – okusen namaz iz čičerike

Humus je tradicionalna orientalska jed, ki prihaja iz Egipta, vendar je prisotna tudi v Turčiji, Maroku in ostalih deželah severne Afrike ter v vseh državah na Bližnjem vzhodu.

Humus

V receptu za humus se uporablja tahini, vendar pri uporabi le-tega obstajata dva tabora. Nekateri imajo radi močan okus, drugi pa humus naredijo kar brez tahinija. Meni sta všeč obe različici, sicer pa najboljši humusi na tržišču vedno uporabljajo tahini, vendar je prav, da si ga vsak pripravi po svojem okusu.

Humus je preprost za izdelavo

Izdelava humusa je resnično preprosta in vam bo vzela le nekaj minut. Vse kar morate storiti je, da vse sestavine v pravilnem vrstnem redu dodajate v mešalnik. Tahini in limonin sok gresta v mešalnik prva in preden dodate karkoli drugega v mešalnik, ga vklopite in pustite kakšno minuto, da se sestavini dobro spojita. Potem dodate ostale sestavine.

Sestavine (za 4 do 6 oseb):

  • 200 g kuhane čičerke,
  • 1 dl vode, v kateri se je čičerka kuhala,
  • 2 žlici tahinija (pasta iz sezama),
  • 1-2 stroka česna,
  • 0,5 dl oljčnega olja,
  • peteršilj (drobno sesekljan),
  • 2-3 žlice limoninega soka,
  • 1 žlica mlete rdeče paprike (za posip),
  • sol,
  • poper (po želji).

Priprava:
Čičerko najprej namakajte v vodi, najbolje čez noč. Nato jo od 45 do 50 minut kuhajte v nesoljeni vodi ter ohladite. Če nimate tahinija, ga pripravite sami: 2 žlici sezama popražite v ponvi, da dobi rahlo zlato barvo, nato pa ga z malo olja zmiksajte v pasto.

Tahiniju dodajte ohlajeno čičerko, česen, oljčno olje, peteršilj, limonin sok, sol, po želji tudi poper in vse sestavine zmešajte z mešalnikom. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je kuhala čičerka. Mešajte toliko časa, dokler ne bo masa postala gladka in enotna.

Preden humus postrežete, ga potresite z mleto rdečo papriko in pokapajte z oljčnim oljem. Po želji ga posujte z arašidi ali grobo narezanimi kakovostnimi črnimi olivami. Hranite ga v hladilniku.

Povzetek
Ime recepta
Recept: Humus
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupaj za pripravo jedi
Ocena
5 Based on 2 Review(s)
  • Igor Đukanović

    Hvala za recept. Obožujem enostavne recepte… ;)

    A se mi v receptu zdi nenavadna velika količina olja. Ker se uporablja kot namaz na kruh ter za tortilje in palačinke?