0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept: Humus - okusen namaz iz čičerike

Recept: Humus – okusen namaz iz čičerike

MORDA VAS ZANIMA

Humus je tradicionalna orientalska jed, ki prihaja iz Egipta, vendar je prisotna tudi v Turčiji, Maroku in ostalih deželah severne Afrike ter v vseh državah na Bližnjem vzhodu.

- Oglas -

V receptu za humus se uporablja tahini, vendar pri uporabi le-tega obstajata dva tabora. Nekateri imajo radi močan okus, drugi pa humus naredijo kar brez tahinija. Meni sta všeč obe različici, sicer pa najboljši humusi na tržišču vedno uporabljajo tahini, vendar je prav, da si ga vsak pripravi po svojem okusu.

Humus je preprost za izdelavo

Izdelava humusa je resnično preprosta in vam bo vzela le nekaj minut. Vse kar morate storiti je, da vse sestavine v pravilnem vrstnem redu dodajate v mešalnik. Tahini in limonin sok gresta v mešalnik prva in preden dodate karkoli drugega v mešalnik, ga vklopite in pustite kakšno minuto, da se sestavini dobro spojita. Potem dodate ostale sestavine.

Sestavine (za 4 do 6 oseb):

- Oglas -
  • 200 g kuhane čičerke,
  • 1 dl vode, v kateri se je čičerka kuhala,
  • 2 žlici tahinija (pasta iz sezama),
  • 1-2 stroka česna,
  • 0,5 dl oljčnega olja,
  • peteršilj (drobno sesekljan),
  • 2-3 žlice limoninega soka,
  • 1 žlica mlete rdeče paprike (za posip),
  • sol,
  • poper (po želji).

Priprava:
Čičerko najprej namakajte v vodi, najbolje čez noč. Nato jo od 45 do 50 minut kuhajte v nesoljeni vodi ter ohladite. Če nimate tahinija, ga pripravite sami: 2 žlici sezama popražite v ponvi, da dobi rahlo zlato barvo, nato pa ga z malo olja zmiksajte v pasto.

Tahiniju dodajte ohlajeno čičerko, česen, oljčno olje, peteršilj, limonin sok, sol, po želji tudi poper in vse sestavine zmešajte z mešalnikom. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je kuhala čičerka. Mešajte toliko časa, dokler ne bo masa postala gladka in enotna.

Preden humus postrežete, ga potresite z mleto rdečo papriko in pokapajte z oljčnim oljem. Po želji ga posujte z arašidi ali grobo narezanimi kakovostnimi črnimi olivami. Hranite ga v hladilniku.

Vir vlaknin, beljakovin in zdravih maščob

Humus je, še posebej za vegetariance, ki jim včasih le-teh primanjkuje, tudi odličen vir vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Čičerika je glavna sestavina humusa. Vlaknine v čičeriki znižujejo holesterol. Ker so vlaknine nasitne, prav tako pomaga zmanjšati apetit, kar koristi tistim, ki poskušajo izgubiti telesno težo. Prehrana bogata z vlakninami je znana po tem, da zmanjšuje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni in odvečnega holesterola, ki se nabira na stenah ožilja. Vlaknine prav tako pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro.

- Oglas -

Humus lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko pomagate preprečiti, če jeste veliko vlaknin. Ker je humus vir kompleksnih ogljikovih hidratov, njihova prebava traja dlje, kar prepreči, da bi se krvni sladkor naenkrat in na hitro povzpel.

Bogat vir železa

Ker je čičerika ena redkih vrst zelenjave, ki vsebuje velike količine železa, lahko pomaga pri slabokrvnosti. Skodelica čičerike vsebuje kar 25 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa. Stročnice vsebujejo tudi vitamin C, ki pomaga, da je absorpcija železa bolj učinkovita.

Znižuje holesterol

Čičerika vsebuje antioksidant izoflavon, ki lahko zniža raven holesterola, če ga redno uživamo. Ker humus stabilizira tudi krvni sladkor, je vsebnost inzulina v jetrih nižja, s čimer se zmanjša proizvodnja holesterola v jetrih. Humusa ne jejte z belim kruhom, saj bo ta povzročil hiter skok krvnega sladkorja in tako izničil učinek humusa.

Pomaga pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in strjevanja krvi

Čičerika vsebuje vitamina E in K, ki lahko pripomoreta k zmanjšanju tveganja za nastanek krvnih strdkov. Vitamin K ima v telesu funkcijo aktivacije beljakovin, ki so potrebne za normalno strjevanje krvi, pospešuje mineralizacijo kosti in regulira delitev celic.

NAJNOVEJŠE