Zdravje & prehranaDieta proti staranju

Dieta proti staranju

MORDA VAS ZANIMA

Želite upočasniti proces staranja in si podaljšati življenjsko dobo? Osnova te diete je seznam izdelkov, katerih vnos najbolj pomaga k upočasnitvi staranja celic in seveda boljšemu delovanju celotnega organizma. Bistvo je, da se zmanjša vnos energijske vrednosti za 30 odstotkov od običajnega vnosa ter da se uporabljajo živila, ki prispevajo k ohranjanju vitalnih funkcij telesa, kot so denimo takšna, bogata z minerali in vitamini. S to dieto si lahko izboljšate splošno zdravje, preprečite (ali nadzorujete) nastanek sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

- Oglas -

Dieta proti staranju

Staranje je vzrok za nenehno skrb pri številnih ljudeh (predvsem žensk), ki se težko soočijo z realnostjo, toda je treba razumeti, da gre za naravni proces. Vendar ni vse tako črno. Pravilno uravnotežena prehrana in uživanje nekaterih živil sta ključnega pomena za mladost! V nadaljevanju vam predstavljamo seznam živil, ki so sestavni del diete proti staranju – pomagala vam bodo pri iskanju dolge mladosti in vitalnosti.

Omega-3 maščobne kisline proti gubam in vnetjem

V to skupino živil sodijo postrvi, losos, mandlji, sardine, tuna, sled … Ribe vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Te kisline zmanjšujejo razvoj različnih vnetnih procesov v telesu, ki vodijo k zamašitvi kožnih por, aknam in prezgodnjem nastanku gub.

Orehi

Vsak dan si privoščite nekaj orehov. Le-ti namreč vsebujejo visoke količine antioksidantov, vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin.

Zeleni čaj

- Oglas -

Zeleni čaj ima sloves preverjenega ‘čudodelneža’, ko gre za preprečevanje bolezni in ohranjanje mladostnega videza.Vsak dan popijte dve skodelici tega zdravega napitka.

Dieta

Oljčno olje

Oljčno olje je zelo koristno za spomin. Olive vsebujejo mononenasičene maščobe in vitamin E, ki znižujejo raven slabega holesterola in povečajo raven dobrega holesterola.

Sadje in zelenjava

Na dan zaužijte od 500 do 1000 gramov svežega sadja in zelenjave. Izberite sadje in zelenjavo različnih vrst in barv. Vsak dan pojejte veliko porcijo sveže sezonske solate. Sadje in zelenjava vsebujeta visoke količine vitaminov in mineralov, ki upočasnijo proces staranja.

Pijte dovolj tekočine

Pri tem se odločite za vodo ali zeleni čaj (nesladkan) ter zmanjšajte vnos sladkanih pijač in kave. V večernih urah popijte skodelico kamiličnega čaja – pripomogel bo k lažji sprostitvi.

Beljakovine

Vsak dan zaužijte 150 gramov hrane, bogate z beljakovinami (kvinoja, tofu, sejtan, stročnice, oreščki …). Če ste telesno bolj dejavni oziroma veliko vadite, boste potrebovali več beljakovin – od 1,2 do 1,5 gramov beljakovin na kilogram telesne teže na dan.

NAJNOVEJŠE