Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineAli veste, da kamilica preprečuje raka?

Ali veste, da kamilica preprečuje raka?

MORDA VAS ZANIMA

Redno uživanje kamiličnega čaja lahko prepreči nastanek raka ter olajša njegovo zdravljenje, pravijo ameriški raziskovalci. V kamiličnem čaju se nahaja spojina, imenovana apigenin, ki onemogoča delovanje rakavih celic. Znanstveniki iz državne univerze v Ohiu (ZDA) so ugotovili, da bi apigenin lahko onemogočil sposobnost celic raka dojke, da bi živele dlje kot normalne celice, preprečil njihovo širjenje in jih naredil bolj dovzetne za terapije z zdravili.

- Oglas -

Kamilica

Apigenin ima tudi protivnetni učinek in odpravlja abnormalnosti v ribonukleinski kislini; napake v slednji so odgovorne za nastanek 80 odstotkov vrst rakavih obolenj.

Molekularna genetikičarka prof. Andrea Doseff iz državne univerze v Ohiu je dejala: »Vemo, da moramo jesti zdravo, vendar v večini primerov ne vemo natančno, zakaj je nekaj zdravo oz. kako vpliva na telo. Tukaj vidimo, da omenjena spojina deluje ugodno na beljakovine v telesu. Prepričani smo, da ima lahko to delovanje izjemen pomen za razvoj kliničnih protirakavih preventivnih strategij.«

Zanimiva ugotovitev raziskovalcev je, da apigenin deluje na približno 160 beljakovin v človeškem telesu. Za primerjavo: v študiji, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, navajajo, da so zdravila, ki jih proizvaja farmacevtska industrija, usmerjena na eno samo molekulo.

- Oglas -

Kamilični čaj, peteršilj in zelena so najboljši viri apigenin, vendar je to spojino mogoče najti v različnih vrstah sadja in zelenjave, ki so pogosti v sredozemski prehrani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×