0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineAli veste, da kamilica preprečuje raka?

Ali veste, da kamilica preprečuje raka?

MORDA VAS ZANIMA

Redno uživanje kamiličnega čaja lahko prepreči nastanek raka ter olajša njegovo zdravljenje, pravijo ameriški raziskovalci. V kamiličnem čaju se nahaja spojina, imenovana apigenin, ki onemogoča delovanje rakavih celic. Znanstveniki iz državne univerze v Ohiu (ZDA) so ugotovili, da bi apigenin lahko onemogočil sposobnost celic raka dojke, da bi živele dlje kot normalne celice, preprečil njihovo širjenje in jih naredil bolj dovzetne za terapije z zdravili.

- Oglas -

Kamilica

Apigenin ima tudi protivnetni učinek in odpravlja abnormalnosti v ribonukleinski kislini; napake v slednji so odgovorne za nastanek 80 odstotkov vrst rakavih obolenj.

Molekularna genetikičarka prof. Andrea Doseff iz državne univerze v Ohiu je dejala: »Vemo, da moramo jesti zdravo, vendar v večini primerov ne vemo natančno, zakaj je nekaj zdravo oz. kako vpliva na telo. Tukaj vidimo, da omenjena spojina deluje ugodno na beljakovine v telesu. Prepričani smo, da ima lahko to delovanje izjemen pomen za razvoj kliničnih protirakavih preventivnih strategij.«

- Oglas -

Zanimiva ugotovitev raziskovalcev je, da apigenin deluje na približno 160 beljakovin v človeškem telesu. Za primerjavo: v študiji, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, navajajo, da so zdravila, ki jih proizvaja farmacevtska industrija, usmerjena na eno samo molekulo.

Kamilični čaj, peteršilj in zelena so najboljši viri apigenin, vendar je to spojino mogoče najti v različnih vrstah sadja in zelenjave, ki so pogosti v sredozemski prehrani.

.

NAJNOVEJŠE