0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamin K za zdrave kosti in srce – kje ga najdemo?

Vitamin K za zdrave kosti in srce – kje ga najdemo?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin K je eden tistih vitaminov, ki so pogosto spregledani, čeprav imajo izjemno velik pomen za naše zdravje. Med najpomembnejše koristi vitamina K sodi zmanjševanje tveganja za številne srčno-žilne bolezni, med drugim tudi zato, ker preprečuje poapnitev arterij. Hkrati pa je to tudi vitamin, ki je izredno pomemben za zdrave in močne kosti ter za normalno strjevanje krvi.

- Oglas -

Prehranska dopolnila ali zdrava hrana?

Načeloma je sicer pomanjkanje vitamina K precej redko, vendar morate kljub temu paziti, da zaužijete dovolj živil, ki so še posebej bogata s tem vitaminom. Po drugi strani se za prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin K, odločajte le na podlagi predhodnega posveta z zdravnikom. Gre namreč za vitamin, ki je topen v maščobi, zato presežka naše telo ne more enostavno izločiti. Pri prehranskih dopolnilih z vitaminom K bi morali biti še posebej previdni tisti, ki jemljete zdravila za preprečevanje krvnih strdkov. Na srečo pa v večinoma ni potrebe po prehranskih dopolnilih, saj lahko potrebam svojega telesa zadostimo s pravilno načrtovano prehrano. Kje torej najdemo največ vitamina K?

Ohrovt

Med odlične vire vitamina K sodi ohrovt, podobno kot praktično vsa zelenolistna zelenjava (špinača ipd.). Ohrovt bo hkrati oskrbel vaše telo s pomembnimi vlakninami, s kalcijem, manganom, železom in mnogimi drugimi koristnimi snovmi. Uživanje ohrovta pomaga tudi pri zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi. Vitamin K v ohrovtu pa bo pripomogel tudi k ublažitvi vnetij v telesu.

Preberite tudi: Ohrovt – ena najbolj hranilno bogatih vrst zelenjave

- Oglas -

Zelenje repe

Velikokrat zavržemo nadzemni del zelenjave, kot je repa. Vendar pa vsebuje to zelenje običajno ogromno pomembnih hranilnih snovi. Zelenje repe je še posebej bogato z vitaminom K. Uživanje tega zelenja bo med drugim zmanjšalo nevarnost za osteoporozo ter pripomoglo k bolj zdravi koži in lasem.

Brokoli

Odlična izbira za vse, ki želite preprečiti, da bi prišlo v vašem telesu do pomanjkanja vitamina K, je zagotovo tudi brokoli. S tem boste v telo vnesli tudi večje količine vitamina C, ki bo skupaj z vitaminom K prispeval h krepitvi vašega imunskega sistema.

Buče

V jesenskem času so izvrsten vir vitamina K buče, ki vsebujejo tudi zelo veliko vitamina A oziroma betakarotena (predstopnje vitamina A) in vitamina C. Pomembna prednost buč je med drugim tudi ta, da jih je mogoče uporabiti tako v sladkih kot v slanih receptih, zato jih lahko v tem obdobju brez posebnega napora večkrat uvrstite na svoj jedilnik.

Granatno jabolko

Zelo veliko vitamina K najdemo tudi v granatnem jabolku, iz katerega lahko po želji pripravite tudi sok (če ga boste kupovali, pazite, da ne vsebuje dodanega sladkorja). Seveda so tudi granatna jabolka odličen vir vitamina C in drugih pomembnih antioksidantov. Uživanje tega okusnega sadeža bo pripomoglo k temu, da bo vaš imunski sistem precej močnejši, hkrati pa boste močno zmanjšali tveganje za resnejše bolezni v prihodnosti, ki bi bile lahko povezane z oksidativnim stresom v telesu.

Preberite tudi: Granatno jabolko – rajski sadež, ki pomaga izgubljati kilograme

.

NAJNOVEJŠE