0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZelenolistna zelenjava zelo koristna za hitrejšo rast mišic

Zelenolistna zelenjava zelo koristna za hitrejšo rast mišic

MORDA VAS ZANIMA

Rast mišic običajno povezujemo predvsem z beljakovinami oziroma z beljakovinsko bogatimi živili. Čeprav naše mišice nedvomno potrebujejo precej beljakovin, te niso edino, na kar bi morali biti pozorni, če želite povečati mišično maso. Med živili, ki lahko močno pripomorejo k hitrejši rasti mišic, najdemo tudi precej presenetljivo skupino živil, in sicer zelenolistno zelenjavo. Gre torej za živila, kot so na primer špinača, blitva in ohrovt. Kot so razkrili izsledki nove študije, ki je bila objavljena v reviji Journal of Nutrition, naj bi bila zelenolistna zelenjava še posebej koristna za krepitev mišic v nogah …

- Oglas -

Za mišice so pomembni predvsem nitrati v zelenolistni zelenjavi

Cilj hujšanja običajno ni »zgolj« izguba odvečnih kilogramov, ampak tudi oziroma predvsem preoblikovanje postave. Tudi vitko telo je namreč lahko precej »mlahavo«, kar lahko spremenimo predvsem s povečevanjem deleža mišične mase. Ta proces pa je pogosto zahtevnejši od samega hujšanja. Poleg rednega treninga oziroma vaj za moč zahteva tudi zelo premišljeno izbiro prehrane. Kot smo omenili uvodoma, to ne pomeni zgolj povečevanja deleža beljakovin, ampak si pozornost zaslužijo tudi druge skupine hranil. Med drugim naj bi bili zelo pomembni tudi nitrati – eden najboljših virov nitratov pa je prav zelenolistna zelenjava. Študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je potrdila prav to, torej obstoj precej očitne povezave med vnosom nitratov in hitrejšim razvojem mišic …

Večji vnos nitratov – močnejše noge

Raziskava je trajala kar 12 let, vanjo pa je bilo vključenih nekaj manj kot 4000 Avstralcev. Strokovnjaki, ki so pripravili študijo, so med drugim spremljali okvirno količino zaužitih nitratov pri sodelujočih. Te podatke so nato primerjali s podatki o deležu mišične mase. Izkazalo se je, da je bila povezava med nitrati in mišicami še posebej izrazita pri spodnjih okončinah. Noge tistih, ki so zaužili največ nitratov, so bile namreč v povprečju za 11 odstotkov močnejše od nog tistih sodelujočih, katerih prehrana je vsebovala najmanjši delež nitratov (poleg zelenolistne zelenjave je sicer zelo dober vir prehranskih nitratov tudi rdeča pesa). Pri tem so raziskovalci seveda upoštevali tudi druge podatke, predvsem podatke o pogostosti in vrsti treninga. Tako so ugotovili, da so bile opisane razlike, povezane z nitrati, neodvisne od drugih dejavnikov.

Dodatne koristi zelenolistne zelenjave za vaše zdravje

Redno uživanje zelenolistne zelenjave pa seveda ni koristno le za naše mišice, ampak tudi za zdravje nasploh. Gre za odličen vir prehranskih vlaknin, ki prispevajo k boljši prebavi in k bolj zdravemu srčno-žilnemu sistemu, obenem pa lahko v zelenolistni zelenjavi najdemo ogromno pomembnih antioksidantov, ki blokirajo proste radikale, s čimer se zmanjša nevarnost za oksidativni stres, s tem pa za mnoge kronične bolezni. Posamezne vrste zelenolistne zelenjave imajo seveda unikatno sestavo, zato lahko poskrbijo za dodatne koristi. Špinača na primer vsebuje precej železa, zato lahko pripomore k zmanjšanju nevarnosti za slabokrvnost, obenem pa gre za dober vir folatov (naravne oblike folne kisline), ohrovt pa je denimo dober vir vitamina C.

- Oglas -

Kaj pa, če vam zelenolistna zelenjava ni najbolj pri srcu?

Informacija o tem, da je zelenolistna zelenjava koristna za nas, seveda ni nekaj novega (čeprav je manj znano, da je zaradi nitratov zelo koristna tudi za mišice), vendar pa to še ne pomeni, da jo večina ljudi uživa dovolj pogosto. Pogosto je za to kriv odpor do okusa, ki je lahko pri določenih vrstah zelenolistne zelenjave, na primer pri ohrovtu, precej intenziven. Če tudi sami ne spadate med največje ljubitelje zelenolistne zelenjave, vam svetujemo, da poskušate na svoj jedilnik pogosteje uvrščati vsaj tiste vrste, ki nimajo zelo izrazitega okusa. Dobra izbira je lahko mlada špinača. Seveda pa lahko poskusite okus tudi prekriti, na primer tako, da zelenolistno zelenjavo uporabite v sadno-zelenjavnih »zmešančkih«.

.

NAJNOVEJŠE