DomovZdravje & prehranaBlitva - obogatitev jedilnika, ki je na voljo je...

Blitva – obogatitev jedilnika, ki je na voljo je vse leto

Blitva je na razpolago je vse leto, kar ji daje v prehranski verigi pri oskrbi z zelenjavo veliko prednost. Poleg tega je blitva zelo enostavna za pripravo, iz nje pa lahko naredimo kar nekaj razliฤnih jedi. Ima zelo malo kalorij, a kar nekaj pomembnih mikrohranil. Med drugim vsebuje folno kislino, zato je dobrodoลกla obogatitev v prehrani noseฤnic. Blitvo ali mangold poznajo danes kot okusno zelenjavo po vsem svetu. Blitva je zelo priljubljena kot priloga, nekateri pa imajo raje juho iz blitve.

Blitva je ลพe dolgo na naลกih kroลพnikih

Blitva najverjetneje izvira iz obalnih predelov Sredozemlja. V svojo kulinariko so jo uvedli ลพe stari Grki in Rimljani. Rimski trgovci in vojska so jo ponesli tudi v severne dele Evrope, kjer kljub niลพjim temperaturam kar dobro uspeva. S Stare celine je po poteh svile odpotovala tudi na Kitajsko. V Evropi so pridelovalke blitve predvsem Italija, ล panija, Francija, Nizozemska in ล vica.

Blitva

Blitva je poznana po dveh vrstah

Kot rastlina je blitva sorodnica divje pese, torej tudi sladkorne pese, vendar njenega korena ne uporabljamo. V kulinariki jo uporabljamo v dveh razliฤnih oblikah:

1. STEBELNA BLITVA: gojimo jo zaradi mesnatih, debelih in soฤnih stebel. Zeleni listi so tu manjลกi. Stebla blitve po okusu nekoliko spominjajo na sveลพe beluลกe, zato je v kulinariki ลกe dodatno uporabna (tudi kot nadomestek za beluลกe). Mesnato steblo in mesnato osrednje listno rebro veljata za posebno delikateso in ju obiฤajno kuhamo posebej, torej ne skupaj z listi.

2. LISTNATA BLITVA: ima velike, bleลกฤeฤe listne povrลกine. Listi imajo bolj izrazit okus kot na primer ลกpinaฤa, kar omogoฤa pripravo na razliฤne naฤine. Listi v poletni vroฤini dobro nadomeลกฤajo ลกpinaฤo. Uลพitni so ne glede na velikost. Mlade liste lahko dodajamo sveลพim solatam in jih uลพivamo surove, medtem ko starejลกe poparimo. Liste zaฤnemo obirati ลพe na zaฤetku poletja, v glavnem jih trgamo kot pri rabarbari. Pazimo le, da vedno odtrgamo le zunanje liste in notranje pustimo rasti. Pri trganju listov nikar ne poลกkodujmo srฤnih listov, saj le-ti omogoฤajo, da se bo blitva dobro obrasla. Tudi starejลกih listov ne smemo predolgo kuhati, le pet do sedem minut.

Pisane sorte blitve

Najveฤ uporabljamo naslednje sorte blitve:

  • Lucullus dobro obrodi in je zelo bujne rasti. Ima svetle rumenozelene liste in soฤne, mesnate peclje. Znaฤilnost te sorte je tudi, da dobro prenaลกa visoke poletne temperature in dolgo ne uide v cvet.
  • White silver ali srebrnolistna blitva ima bele listne peclje z nagubanimi temnozelenimi listi. Listni peclji so soฤni, debeli in jih lahko uporabljamo kot nadomestek za beluลกe.
  • White silver 2 ima soฤna in bela stebla ter temno zelene liste z listnimi ลพilami.
  • Grรผner schnitt ali temnozeleni mangold ima zelo lepe temno rdeฤe peclje s temnozelenimi mesnatimi listi. Tudi zanjo je znaฤilno, da dolgo ne uide v cvet. S svojimi bujnimi in zelenimi listi je kot ลกpinaฤa. V vroฤih poletnih dneh, ko ลกpinaฤa ลพe uide v cvet, je odliฤen nadomestek za ลกpinaฤne jedi.

V dobri soseลกฤini

Na svojem zelenjavnem vrtu z razliฤnimi sortami blitve lahko priฤaramo ฤudovite barvne kombinacije. Pri sajenju upoลกtevajmo, da blitva dobro uspeva v soseลกฤini z zeljem, cvetaฤo, ohrovtom, glavnato solato, endivijo, rdeฤo redkvijo, korenjem, ฤebulo in fiลพolom.
Njeno gojenje ni preveฤ zahtevno. Rada uspeva na sonฤnih in polsenฤnih gredicah. Dobro prenaลกa tako poletno vroฤino (le da tedaj rabi veฤ vode) kakor tudi niลพje jesenske in zimske temperature โ€“ do nekaj stopinj pod niฤlo. To omogoฤa, da jo lahko nabiramo tudi v milih zimah.

Malo kalorij, veliko dobrega

Blitva spada med tako imenovana nizkokaloriฤna ลพivila. V to skupino med drugim spadajo ลกe beluลกi, stebelna zelena, navadna kislica, rabarbara, velika kopriva, ledenka, maslenka, endivija in ลกpinaฤa. Vsebuje veliko mikrohranil, vendar je hranilna vrednost stotih gramov blitve le 14 do 20 kalorij. Med rudninami lahko izpostavimo kalcij, kalij, magnezij, ลพelezo, mangan in fosfor. Bogata je tudi z vitamini B1, B2, B6, folno kislino, vitaminom C in beta-karotenom (ki se v telesu pretvori v vitamin A).
Folna kislina in ลพelezo prepreฤujeta in zdravita slabokrvnost. Pri ลพenskah, ki naฤrtujejo otroka, folna kislina zmanjลกa tveganje za rojstvo otroka s spino bifido. Obilna porcija solate, ki vkljuฤuje tudi neลพne liste mlade blitve, oskrbi ลพensko, ki naฤrtuje noseฤnost, s skoraj polovico priporoฤene dnevne koliฤine folne kisline.

Poleg omenjenih snovi vsebuje blitva, podobno kot rabarbara in ลกpinaฤa, veliko oksalne kisline. Zaradi tega naj bodo ljudje, ki so nagnjeni k tvorbi oksalatnih ledviฤnih kamnov previdni pri uลพivanju blitve. Enako velja pri putiki. Ker oksalna kislina veลพe nase kalcij, je dobro tudi, da jo postreลพemo z ลพivili, ki so bogata s kalcijem, da ne uporabi telesnega.

V doloฤenih okoliลกฤinah lahko blitva vsebuje tudi veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju ลกkodljivi nitrit. Zato blitve nikoli ne pogrevajmo, jed raje zavrzimo. Da bi prepreฤili pretvorbo, pa jedem iz blitve dodajmo velike koliฤine vitamina C. Privoลกฤimo si torej ob njih limonin ali pomaranฤni sok. Blitva vsebuje ลกe ลกtevilne druge uฤinkovine, ki jim pripisujejo razliฤne zdravilne uฤinke, vendar za zdaj ni posebnih raziskav, ki bi jih potrdile.

Blitve ne kuhajmo predolgo

Pred pripravo moramo blitvo temeljito oprati, ker je lahko med listi in stebli veliko zrnc peska in zemlje. Stebla od listov loฤimo zaradi razliฤnega ฤasa kuhanja, z reber pa vedno olupimo vlaknato lupino.

Stebla nareลพemo na koลกฤke, ki jih lahko kuhamo ali duลกimo na oljฤnem olju, mehkih margarinah ali maslu, in sicer po pet do deset minut v pokriti posodi. Tako pripravljenim koลกฤkom stebla lahko dodamo ลกe natrgane liste in jih skupaj duลกimo ลกe dodatnih ลกtiri do pet minut. Liste lahko pripravimo tudi posebej, kot na primer ลกpinaฤo. Na ฤas toplotne obdelave seveda vpliva sorta blitve. Pri toplotni obdelavi listov je pomembno, da proti koncu dodamo limonin sok ali kis, da listi ne posivijo.

Iz blitve lahko pripravimo juhe, priloge, prikuhe in tudi glavne jedi.

Kdaj je blitva sveลพa?

ฤŒe nimamo svojega zelenjavnega vrta in ob mrzlih zimah, ko blitva na vrtu ne prezimi, jo moramo kupiti v trgovini. Sveลพo blitvo prepoznamo po krepkih steblih in po listih brez rjavih lis. Kupljeno blitvo lahko zavito v ฤisto vlaลพno krpo hranimo v predalu za zelenjavo v hladilniku dva dni. Spodaj boste naลกli tudi nekaj receptov za jedi iz blitve.

Juha iz blitve

Blitvina juha

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g mlade blitve
  • 1 l vode ali zelenjavne juลกne osnove
  • 2 jajci
  • 100 g naribanega sira
  • sol po okusu

Priprava: blitvo oฤistimo in dobro operemo. Skuhamo jo v malo vode s ลกฤepcem soli, nato jo odcedimo, sesekljamo in damo v skledo. Primeลกamo razลพvrkljana jajca in sir ter prilijemo kozarec vode ali juhe. Preostalo vodo ali juho zavremo in dodamo meลกanico iz sklede. Meลกamo s ลกibo na ลกibkem ognju le toliko, da se dobro zgosti. Juho postreลพemo z opeฤenimi kruhovimi kockami.

Kremna juha iz blitve

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g blitve
  • 2 manjลกa pora ali 1 ฤebula
  • 200 g riลพa
  • 100 g mesnate slanine
  • 20 g mehke margarine ali masla
  • 1,25 l vode ali juhe
  • 4 ลพlice naribanega sira

Priprava: slanino drobno sesekljamo in damo v lonec skupaj z opranim in na kolobarฤke narezanim porom. Praลพimo le toliko, da por ovene. Prilijemo vodo ali juho, in ko zavre, vsujemo riลพ. Ko ponovno zavre, dodamo ลกe na rezance narezano blitvo. Kuhamo, dokler riลพ ni mehak, a pazimo, da ga ne razkuhamo. Odstavimo in primeลกamo naribani sir.

Blitvin puding

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g blitve
  • 40 g moke
  • 40 g masla ali margarine
  • 2 dl mleka
  • 2 do 4 jajca
  • sol, muลกkatni oreลกฤek

Priprava: maลกฤobo raztopimo, primeลกamo moko, zalijemo z mlekom, prevremo in takoj odmaknemo z ognja. Ko se testo ohladi, mu primeลกamo rumenjake, kuhane in popolnoma odcejene ter narezane blitvine liste, sol in muลกkatni oreลกฤek. Nato primeลกamo ลกe trd sneg beljakov. Dobljeno maso vlijemo v dobro pomaลกฤen pudingov model, ki ga ne pokrijemo. Kuhamo v sopari 30 do 35 minut. Kuhan puding zvrnemo iz modela in ga ponudimo k zrezkom ali peฤenki kot prilogo.

Arhiv revije Zdravje

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E