Blitva je na razpolago je vse leto, kar ji daje v prehranski verigi pri oskrbi z zelenjavo veliko prednost. Poleg tega je blitva zelo enostavna za pripravo, iz nje pa lahko naredimo kar nekaj razliฤnih jedi. Ima zelo malo kalorij, a kar nekaj pomembnih mikrohranil. Med drugim vsebuje folno kislino, zato je dobrodoลกla obogatitev v prehrani noseฤnic. Blitvo ali mangold poznajo danes kot okusno zelenjavo po vsem svetu. Blitva je zelo priljubljena kot priloga, nekateri pa imajo raje juho iz blitve.
Blitva je ลพe dolgo na naลกih kroลพnikih
Blitva najverjetneje izvira iz obalnih predelov Sredozemlja. V svojo kulinariko so jo uvedli ลพe stari Grki in Rimljani. Rimski trgovci in vojska so jo ponesli tudi v severne dele Evrope, kjer kljub niลพjim temperaturam kar dobro uspeva. S Stare celine je po poteh svile odpotovala tudi na Kitajsko. V Evropi so pridelovalke blitve predvsem Italija, ล panija, Francija, Nizozemska in ล vica.

Blitva je poznana po dveh vrstah
Kot rastlina je blitva sorodnica divje pese, torej tudi sladkorne pese, vendar njenega korena ne uporabljamo. V kulinariki jo uporabljamo v dveh razliฤnih oblikah:

1. STEBELNA BLITVA: gojimo jo zaradi mesnatih, debelih in soฤnih stebel. Zeleni listi so tu manjลกi. Stebla blitve po okusu nekoliko spominjajo na sveลพe beluลกe, zato je v kulinariki ลกe dodatno uporabna (tudi kot nadomestek za beluลกe). Mesnato steblo in mesnato osrednje listno rebro veljata za posebno delikateso in ju obiฤajno kuhamo posebej, torej ne skupaj z listi.
2. LISTNATA BLITVA: ima velike, bleลกฤeฤe listne povrลกine. Listi imajo bolj izrazit okus kot na primer ลกpinaฤa, kar omogoฤa pripravo na razliฤne naฤine. Listi v poletni vroฤini dobro nadomeลกฤajo ลกpinaฤo. Uลพitni so ne glede na velikost. Mlade liste lahko dodajamo sveลพim solatam in jih uลพivamo surove, medtem ko starejลกe poparimo. Liste zaฤnemo obirati ลพe na zaฤetku poletja, v glavnem jih trgamo kot pri rabarbari. Pazimo le, da vedno odtrgamo le zunanje liste in notranje pustimo rasti. Pri trganju listov nikar ne poลกkodujmo srฤnih listov, saj le-ti omogoฤajo, da se bo blitva dobro obrasla. Tudi starejลกih listov ne smemo predolgo kuhati, le pet do sedem minut.
Pisane sorte blitve
Najveฤ uporabljamo naslednje sorte blitve:
- Lucullus dobro obrodi in je zelo bujne rasti. Ima svetle rumenozelene liste in soฤne, mesnate peclje. Znaฤilnost te sorte je tudi, da dobro prenaลกa visoke poletne temperature in dolgo ne uide v cvet.
- White silver ali srebrnolistna blitva ima bele listne peclje z nagubanimi temnozelenimi listi. Listni peclji so soฤni, debeli in jih lahko uporabljamo kot nadomestek za beluลกe.
- White silver 2 ima soฤna in bela stebla ter temno zelene liste z listnimi ลพilami.
- Grรผner schnitt ali temnozeleni mangold ima zelo lepe temno rdeฤe peclje s temnozelenimi mesnatimi listi. Tudi zanjo je znaฤilno, da dolgo ne uide v cvet. S svojimi bujnimi in zelenimi listi je kot ลกpinaฤa. V vroฤih poletnih dneh, ko ลกpinaฤa ลพe uide v cvet, je odliฤen nadomestek za ลกpinaฤne jedi.
V dobri soseลกฤini
Na svojem zelenjavnem vrtu z razliฤnimi sortami blitve lahko priฤaramo ฤudovite barvne kombinacije. Pri sajenju upoลกtevajmo, da blitva dobro uspeva v soseลกฤini z zeljem, cvetaฤo, ohrovtom, glavnato solato, endivijo, rdeฤo redkvijo, korenjem, ฤebulo in fiลพolom.
Njeno gojenje ni preveฤ zahtevno. Rada uspeva na sonฤnih in polsenฤnih gredicah. Dobro prenaลกa tako poletno vroฤino (le da tedaj rabi veฤ vode) kakor tudi niลพje jesenske in zimske temperature โ do nekaj stopinj pod niฤlo. To omogoฤa, da jo lahko nabiramo tudi v milih zimah.
Malo kalorij, veliko dobrega
Blitva spada med tako imenovana nizkokaloriฤna ลพivila. V to skupino med drugim spadajo ลกe beluลกi, stebelna zelena, navadna kislica, rabarbara, velika kopriva, ledenka, maslenka, endivija in ลกpinaฤa. Vsebuje veliko mikrohranil, vendar je hranilna vrednost stotih gramov blitve le 14 do 20 kalorij. Med rudninami lahko izpostavimo kalcij, kalij, magnezij, ลพelezo, mangan in fosfor. Bogata je tudi z vitamini B1, B2, B6, folno kislino, vitaminom C in beta-karotenom (ki se v telesu pretvori v vitamin A).
Folna kislina in ลพelezo prepreฤujeta in zdravita slabokrvnost. Pri ลพenskah, ki naฤrtujejo otroka, folna kislina zmanjลกa tveganje za rojstvo otroka s spino bifido. Obilna porcija solate, ki vkljuฤuje tudi neลพne liste mlade blitve, oskrbi ลพensko, ki naฤrtuje noseฤnost, s skoraj polovico priporoฤene dnevne koliฤine folne kisline.
Poleg omenjenih snovi vsebuje blitva, podobno kot rabarbara in ลกpinaฤa, veliko oksalne kisline. Zaradi tega naj bodo ljudje, ki so nagnjeni k tvorbi oksalatnih ledviฤnih kamnov previdni pri uลพivanju blitve. Enako velja pri putiki. Ker oksalna kislina veลพe nase kalcij, je dobro tudi, da jo postreลพemo z ลพivili, ki so bogata s kalcijem, da ne uporabi telesnega.
V doloฤenih okoliลกฤinah lahko blitva vsebuje tudi veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju ลกkodljivi nitrit. Zato blitve nikoli ne pogrevajmo, jed raje zavrzimo. Da bi prepreฤili pretvorbo, pa jedem iz blitve dodajmo velike koliฤine vitamina C. Privoลกฤimo si torej ob njih limonin ali pomaranฤni sok. Blitva vsebuje ลกe ลกtevilne druge uฤinkovine, ki jim pripisujejo razliฤne zdravilne uฤinke, vendar za zdaj ni posebnih raziskav, ki bi jih potrdile.
Blitve ne kuhajmo predolgo
Pred pripravo moramo blitvo temeljito oprati, ker je lahko med listi in stebli veliko zrnc peska in zemlje. Stebla od listov loฤimo zaradi razliฤnega ฤasa kuhanja, z reber pa vedno olupimo vlaknato lupino.
Stebla nareลพemo na koลกฤke, ki jih lahko kuhamo ali duลกimo na oljฤnem olju, mehkih margarinah ali maslu, in sicer po pet do deset minut v pokriti posodi. Tako pripravljenim koลกฤkom stebla lahko dodamo ลกe natrgane liste in jih skupaj duลกimo ลกe dodatnih ลกtiri do pet minut. Liste lahko pripravimo tudi posebej, kot na primer ลกpinaฤo. Na ฤas toplotne obdelave seveda vpliva sorta blitve. Pri toplotni obdelavi listov je pomembno, da proti koncu dodamo limonin sok ali kis, da listi ne posivijo.
Iz blitve lahko pripravimo juhe, priloge, prikuhe in tudi glavne jedi.
Kdaj je blitva sveลพa?
ฤe nimamo svojega zelenjavnega vrta in ob mrzlih zimah, ko blitva na vrtu ne prezimi, jo moramo kupiti v trgovini. Sveลพo blitvo prepoznamo po krepkih steblih in po listih brez rjavih lis. Kupljeno blitvo lahko zavito v ฤisto vlaลพno krpo hranimo v predalu za zelenjavo v hladilniku dva dni. Spodaj boste naลกli tudi nekaj receptov za jedi iz blitve.

Blitvina juha
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g mlade blitve
- 1 l vode ali zelenjavne juลกne osnove
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol po okusu
Priprava: blitvo oฤistimo in dobro operemo. Skuhamo jo v malo vode s ลกฤepcem soli, nato jo odcedimo, sesekljamo in damo v skledo. Primeลกamo razลพvrkljana jajca in sir ter prilijemo kozarec vode ali juhe. Preostalo vodo ali juho zavremo in dodamo meลกanico iz sklede. Meลกamo s ลกibo na ลกibkem ognju le toliko, da se dobro zgosti. Juho postreลพemo z opeฤenimi kruhovimi kockami.
Kremna juha iz blitve
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g blitve
- 2 manjลกa pora ali 1 ฤebula
- 200 g riลพa
- 100 g mesnate slanine
- 20 g mehke margarine ali masla
- 1,25 l vode ali juhe
- 4 ลพlice naribanega sira
Priprava: slanino drobno sesekljamo in damo v lonec skupaj z opranim in na kolobarฤke narezanim porom. Praลพimo le toliko, da por ovene. Prilijemo vodo ali juho, in ko zavre, vsujemo riลพ. Ko ponovno zavre, dodamo ลกe na rezance narezano blitvo. Kuhamo, dokler riลพ ni mehak, a pazimo, da ga ne razkuhamo. Odstavimo in primeลกamo naribani sir.
Blitvin puding
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g blitve
- 40 g moke
- 40 g masla ali margarine
- 2 dl mleka
- 2 do 4 jajca
- sol, muลกkatni oreลกฤek
Priprava: maลกฤobo raztopimo, primeลกamo moko, zalijemo z mlekom, prevremo in takoj odmaknemo z ognja. Ko se testo ohladi, mu primeลกamo rumenjake, kuhane in popolnoma odcejene ter narezane blitvine liste, sol in muลกkatni oreลกฤek. Nato primeลกamo ลกe trd sneg beljakov. Dobljeno maso vlijemo v dobro pomaลกฤen pudingov model, ki ga ne pokrijemo. Kuhamo v sopari 30 do 35 minut. Kuhan puding zvrnemo iz modela in ga ponudimo k zrezkom ali peฤenki kot prilogo.
Arhiv revije Zdravje

