Rabarbara se odliฤno znajde v razliฤnih sladicah โ od pit in tort do sokov, kompotov ter marmelad. Vendar pa rabarbara ni zgolj izjemno okusna, ampak vsebuje razliฤne koristne snovi, zaradi ฤesar pozitivno vpliva na naลกe zdravje. Seveda pa to velja le za stebla, ne pa tudi za liste, v katerih najdemo precej oksalne kisline, zato veljajo za strupene oziroma zelo nevarne za zdravje. Pri ฤem vse vam torej lahko pomaga uลพivanje stebel rabarbare?
Pomoฤ pri hujลกanju
Rabarbara ima zelo nizko kaloriฤno vrednost, zato se pogosto priporoฤa ljudem, ki so na dieti. V 100 gramih rabarbare je namreฤ v povpreฤju le okoli 20 kalorij. Poleg tega pa lahko snovi, ki jih najdemo v rabarbari, vplivajo na hitrejลกe delovanje metabolizma, kar prav tako pomaga pri hitrejลกi in uspeลกnejลกi izgubi odveฤnih kilogramov.
Manjลกe tveganje za srฤno-ลพilne bolezni
Zaradi nizke vsebnosti maลกฤob in holesterola je rabarbara tudi idealno ลพivilo za vse, ki ลพelite poskrbeti za zdravo delovanje svojega srฤno-ลพilnega sistema. Uลพivanje rabarbare pa naj bi po drugi strani celo zviลกevalo raven koristnega holesterola v krvi, kar je povezano predvsem z vlakninami, ki jih najdemo v rabarbari. Precejลกnja koliฤina antioksidantov pa poskrbi tudi za zaลกฤito srca pred oksidativnim stresom, ki lahko privede do resnih teลพav oziroma bolezni.
Boljลกa prebava
Znano je, da ima prav prebava izjemno pomemben vpliv na naลกe celostno zdravje, zato je pomembno, da skrbimo za to, da bo ฤim bolj urejena. Vlaknine v rabarbari lahko med drugim pripomorejo tudi k boljลกi prebavi. ลฝe v preteklosti se je rabarbara pogosto uporabljala prav kot naravno zdravilo proti zaprtju.
Prepreฤevanje Alzheimerjeve bolezni
Vitamin K pogosto ne dobi toliko pozornosti kot drugi vitamini, ฤeprav bi si jo zasluลพil. Ena od njegovih funkcij je namreฤ ta, da je zelo pomemben pri ohranjanju zdravih moลพganov in nevronskih povezav. Z uลพivanjem veฤjih koliฤin vitamina K, ki ga v velikih koliฤinah najdemo prav v rabarbari, lahko med drugim zmanjลกate tveganje za Alzheimerjevo bolezen.
Zdrave kosti
ล e eden od pomembnejลกih razlogov za uลพivanje ลพivil, ki so bogata z vitaminom K, je, da vitamin sodeluje pri obnovi kosti in tako prepreฤuje moลพnost za razvoj osteoporoze. Zaradi kombinacije vitamina K, kalcija in drugih mineralov je rabarbara odliฤna tudi za ohranjanje zdravih kosti.
Zmanjลกevanje tveganja za razliฤne vrste raka
V zadnjih letih se je opravilo ogromno raziskav, povezanih z vplivom antioksidantov na naลก organizem. Glavna naloga antioksidantov je izniฤevanje vpliva ลกkodljivih prostih radikalov, ki nastajajo kot stranski produkt celiฤnega metabolizma. Zaradi prostih radikalov lahko pride do mutacije ali celo odmrtja celic, kar se pogosto odrazi v obliki raka in drugih kroniฤnih bolezni. Ker je rabarbara zelo dober vir ย antioksidantov, vam lahko pomaga pri prepreฤevanju razliฤnih vrst raka.