Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaRabarbara ni le okusna, ampak tudi zelo zdrava

Rabarbara ni le okusna, ampak tudi zelo zdrava

MORDA VAS ZANIMA

Rabarbara se odlično znajde v različnih sladicah – od pit in tort do sokov, kompotov ter marmelad. Vendar pa rabarbara ni zgolj izjemno okusna, ampak vsebuje različne koristne snovi, zaradi česar pozitivno vpliva na naše zdravje. Seveda pa to velja le za stebla, ne pa tudi za liste, v katerih najdemo precej oksalne kisline, zato veljajo za strupene oziroma zelo nevarne za zdravje. Pri čem vse vam torej lahko pomaga uživanje stebel rabarbare?

- Oglas -

Zdrava rabarbara

Pomoč pri hujšanju

Rabarbara ima zelo nizko kalorično vrednost, zato se pogosto priporoča ljudem, ki so na dieti. V 100 gramih rabarbare je namreč v povprečju le okoli 20 kalorij. Poleg tega pa lahko snovi, ki jih najdemo v rabarbari, vplivajo na hitrejše delovanje metabolizma, kar prav tako pomaga pri hitrejši in uspešnejši izgubi odvečnih kilogramov.

Manjše tveganje za srčno-žilne bolezni

Zaradi nizke vsebnosti maščob in holesterola je rabarbara tudi idealno živilo za vse, ki želite poskrbeti za zdravo delovanje svojega srčno-žilnega sistema. Uživanje rabarbare pa naj bi po drugi strani celo zviševalo raven koristnega holesterola v krvi, kar je povezano predvsem z vlakninami, ki jih najdemo v rabarbari. Precejšnja količina antioksidantov pa poskrbi tudi za zaščito srca pred oksidativnim stresom, ki lahko privede do resnih težav oziroma bolezni.

Boljša prebava

Znano je, da ima prav prebava izjemno pomemben vpliv na naše celostno zdravje, zato je pomembno, da skrbimo za to, da bo čim bolj urejena. Vlaknine v rabarbari lahko med drugim pripomorejo tudi k boljši prebavi. Že v preteklosti se je rabarbara pogosto uporabljala prav kot naravno zdravilo proti zaprtju.

Preprečevanje Alzheimerjeve bolezni

- Oglas -

Vitamin K pogosto ne dobi toliko pozornosti kot drugi vitamini, čeprav bi si jo zaslužil. Ena od njegovih funkcij je namreč ta, da je zelo pomemben pri ohranjanju zdravih možganov in nevronskih povezav. Z uživanjem večjih količin vitamina K, ki ga v velikih količinah najdemo prav v rabarbari, lahko med drugim zmanjšate tveganje za Alzheimerjevo bolezen.

Zdrave kosti

Še eden od pomembnejših razlogov za uživanje živil, ki so bogata z vitaminom K, je, da vitamin sodeluje pri obnovi kosti in tako preprečuje možnost za razvoj osteoporoze. Zaradi kombinacije vitamina K, kalcija in drugih mineralov je rabarbara odlična tudi za ohranjanje zdravih kosti.

Zmanjševanje tveganja za različne vrste raka

V zadnjih letih se je opravilo ogromno raziskav, povezanih z vplivom antioksidantov na naš organizem. Glavna naloga antioksidantov je izničevanje vpliva škodljivih prostih radikalov, ki nastajajo kot stranski produkt celičnega metabolizma. Zaradi prostih radikalov lahko pride do mutacije ali celo odmrtja celic, kar se pogosto odrazi v obliki raka in drugih kroničnih bolezni. Ker je rabarbara zelo dober vir  antioksidantov, vam lahko pomaga pri preprečevanju različnih vrst raka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×