Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaRabarbara – bogastvo vitaminov in mineralov

Rabarbara – bogastvo vitaminov in mineralov

MORDA VAS ZANIMA

Rabarbara je morda po krivici nekoliko prezrta rastlina, saj vsebuje številne vitamine in minerale, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. V toplejšem podnebju lahko uspeva celotno leto, sicer pa jo lahko naravnost z domačega vrta uživamo zlasti spomladi in poleti. Za gojenje ni zahtevna in lahko raste tudi do 15 let, uporabljamo pa jo za pite, smoothije, solate, juhe, jemo lahko celo surovo. Ker je nekoliko trpkega okusa, jo lahko kombiniramo s sladkimi jagodami in kakšnim drugim sadjem, če želite dobiti bolj sladko rabarbaro, pa poiščite takšno z rdečimi stebli.

- Oglas -

Rabarbara

Rabarbara vsebuje veliko vitamina C, B-kompleksa, vitamina K, kalija, kalcija, mangana in mnogih drugih sestavin, ki jih človeško telo potrebuje za normalno delovanje. Rabarbara pa vsebuje tudi pomembne antioksidante, ki prav tako prispevajo k boljšemu zdravju in počutju.

Dobra je za kosti in zobe

Ker rabarbara vsebuje veliko kalcija, pomaga kostem in zobem, da ostanejo trdni in zdravi. Uživanje rabarbare tako lahko pomaga k preprečitvi izpadanja zob, prav tako kostem preprečuje, da bi postale mehke.

Dobra je tudi za oči

Še posebej rabarbara z rdečimi stebli vsebuje veliko vitamina A, ki je zelo pomemben za zdrave oči. Vsebuje tudi beta-karoten in lutein, ki vidu pomagata, da ostane oster, poleg tega zmanjšuje tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege. Če veliko časa preživite za računalnikom, si zato privoščite svež rabarbarin napitek.

Za boljši imunski sistem

- Oglas -

Ker je rabarbara eden najboljših virov vitamina C, pomaga ohranjati dober imunski sistem in spodbuja tvorbo kolagena. S pomočjo rabarbare tako ohranjate mladosten videz in preprečujete prezgodnje staranje.

Kaj pa srce?

Rabarbara vsebuje zelo malo kalorij in maščob pa tudi antioksidante, kot je likopen. Ta pa varuje pred srčnimi boleznimi, medtem ko kalij pomaga k uravnavanju krvnega tlaka. Rabarbaro dodajte solati, saj bo imela velike učinke že v zmernih količinah.

rabarabara sok

Rabarbara preprečuje zaprtje

Zaradi svojih odvajalnih lastnosti rabarbara uspešno preprečuje zaprtje oziroma vam pomaga pri spopadanju z njim. Izboljšuje apetit, pomaga k zdravemu prebavnemu sistemu in odpravlja želodčne bolečine. Če jo uživate v zmernih količinah, se lahko uspešno spopadate celo s črevesnimi zajedavci, če pa trpite za resnim zaprtjem, pa le obiščite svojega zdravnika.

Vsestranska je

Lahko jo uporabite za v pite, peciva, piškote, biskvite, mafine, pice, omake, jedi z rižem, solate, napitke ali pa naredite nenavadno rabarbarino marmelado ali rabarbarin kruh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×