Rabarbara – bogastvo vitaminov in mineralov

    Rabarbara je morda po krivici nekoliko prezrta rastlina, saj vsebuje številne vitamine in minerale, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. V toplejšem podnebju lahko uspeva celotno leto, sicer pa jo lahko naravnost z domačega vrta uživamo zlasti spomladi in poleti. Za gojenje ni zahtevna in lahko raste tudi do 15 let, uporabljamo pa jo za pite, smoothije, solate, juhe, jemo lahko celo surovo. Ker je nekoliko trpkega okusa, jo lahko kombiniramo s sladkimi jagodami in kakšnim drugim sadjem, če želite dobiti bolj sladko rabarbaro, pa poiščite takšno z rdečimi stebli.

    Rabarbara

    Rabarbara vsebuje veliko vitamina C, B-kompleksa, vitamina K, kalija, kalcija, mangana in mnogih drugih sestavin, ki jih človeško telo potrebuje za normalno delovanje. Rabarbara pa vsebuje tudi pomembne antioksidante, ki prav tako prispevajo k boljšemu zdravju in počutju.

    Dobra je za kosti in zobe

    Ker rabarbara vsebuje veliko kalcija, pomaga kostem in zobem, da ostanejo trdni in zdravi. Uživanje rabarbare tako lahko pomaga k preprečitvi izpadanja zob, prav tako kostem preprečuje, da bi postale mehke.

    Dobra je tudi za oči

    Še posebej rabarbara z rdečimi stebli vsebuje veliko vitamina A, ki je zelo pomemben za zdrave oči. Vsebuje tudi beta-karoten in lutein, ki vidu pomagata, da ostane oster, poleg tega zmanjšuje tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege. Če veliko časa preživite za računalnikom, si zato privoščite svež rabarbarin napitek.

    Za boljši imunski sistem

    Ker je rabarbara eden najboljših virov vitamina C, pomaga ohranjati dober imunski sistem in spodbuja tvorbo kolagena. S pomočjo rabarbare tako ohranjate mladosten videz in preprečujete prezgodnje staranje.

    Kaj pa srce?

    Rabarbara vsebuje zelo malo kalorij in maščob pa tudi antioksidante, kot je likopen. Ta pa varuje pred srčnimi boleznimi, medtem ko kalij pomaga k uravnavanju krvnega tlaka. Rabarbaro dodajte solati, saj bo imela velike učinke že v zmernih količinah.

    PREBERITE TUDI:  Zdrave navade zdravih ljudi

    rabarabara sok

    Rabarbara preprečuje zaprtje

    Zaradi svojih odvajalnih lastnosti rabarbara uspešno preprečuje zaprtje oziroma vam pomaga pri spopadanju z njim. Izboljšuje apetit, pomaga k zdravemu prebavnemu sistemu in odpravlja želodčne bolečine. Če jo uživate v zmernih količinah, se lahko uspešno spopadate celo s črevesnimi zajedavci, če pa trpite za resnim zaprtjem, pa le obiščite svojega zdravnika.

    Vsestranska je

    Lahko jo uporabite za v pite, peciva, piškote, biskvite, mafine, pice, omake, jedi z rižem, solate, napitke ali pa naredite nenavadno rabarbarino marmelado ali rabarbarin kruh.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte