Kurkuma naj bi pomagala pri Alzheimerjevi bolezni

  Alzheimerjeva bolezen žal ne izbira, po drugi strani pa je razveseljivo, da se pojavljajo novi podatki o možnih načinih preprečevanja in zdravljenje te zahrbtne bolezni. Nove raziskave kažejo, da naj bi bile zelo učinkovite tudi naravne metode, pri čimer izstopa predvsem uporaba kurkume – začimbe, ki je znana po svojih številnih zdravstvenih koristih.

  Že v preteklosti so bile opravljene raziskave, katerih izsledki so pokazali, da je lahko kurkuma zelo učinkovita pri preprečevanju demence. Študija, ki je bila objavljena leta 2000, je denimo izpostavila dejstvo, da imajo Indijci, stari nad 70 let, več kot 4-krat manj možnosti za razvoj demence kot Američane iste starosti.

  Kurkuma in alzheimerjeva bolezen

  Zakaj prav kurkuma?

  Razlog, zaradi katerega naj bi bila kurkuma koristna pri Alzheimerjevi bolezni, naj bi se skrival v njeni sposobnosti, da pomaga imunskim celicam odstranjevati beljakovine Aβ, ki negativno vplivajo na naše možgane. Kurkuma je znana tudi po tem, da preprečuje vnetja v telesu, kar pomeni, da zavira tudi delovanje snovi v možganih, ki povzročajo vnetja. Poleg tega velja kurkuma za odličen antioksidant. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje kurkume pripomore tudi k povečani tvorbi encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Tvorba teh encimov v našem telesu se namreč z leti zmanjšuje.

  Doslej se je sicer neposredni učinek uživanja kurkume pri bolnikih z Alzheimerjevi bolezni testiral na zelo majhni skupini ljudi. Rezultati so sicer zelo spodbudni, saj je prišlo pri vseh pacientih do izboljšanja stanja (dva pacienta naj bi po enoletnem zdravljenju celo ponovno prepoznala svoje družinske člane), vendar pa bodo za natančnejše podatke potrebne dodatne raziskave.

  Recepte za kurkumine pripravke boste našli tudi v januarski tiskani reviji Bodi eko >>

  Povejte svoje mnenje - kometirajte
  Deli
  Karmen Jordan
  Karmen Jordan, diplomirana slovenistka in literarna komparativistka, podiplomska študentka; njen vsakdan je prepreden z branjem in pisanjem. Dolgi sprehodi brez cilja, s katerimi občasno prekine svojo običajno rutino, ji pomagajo, da zbistri misli in si nabere novih moči.