Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Zdravje & prehranaKurkuma naj bi pomagala pri Alzheimerjevi bolezni

Kurkuma naj bi pomagala pri Alzheimerjevi bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Alzheimerjeva bolezen žal ne izbira, po drugi strani pa je razveseljivo, da se pojavljajo novi podatki o možnih načinih preprečevanja in zdravljenje te zahrbtne bolezni. Nove raziskave kažejo, da naj bi bile zelo učinkovite tudi naravne metode, pri čimer izstopa predvsem uporaba kurkume – začimbe, ki je znana po svojih številnih zdravstvenih koristih.

- Oglas -

Že v preteklosti so bile opravljene raziskave, katerih izsledki so pokazali, da je lahko kurkuma zelo učinkovita pri preprečevanju demence. Študija, ki je bila objavljena leta 2000, je denimo izpostavila dejstvo, da imajo Indijci, stari nad 70 let, več kot 4-krat manj možnosti za razvoj demence kot Američane iste starosti.

Zakaj prav kurkuma?

Razlog, zaradi katerega naj bi bila kurkuma koristna pri Alzheimerjevi bolezni, naj bi se skrival v njeni sposobnosti, da pomaga imunskim celicam odstranjevati beljakovine Aβ, ki negativno vplivajo na naše možgane. Kurkuma je znana tudi po tem, da preprečuje vnetja v telesu, kar pomeni, da zavira tudi delovanje snovi v možganih, ki povzročajo vnetja. Poleg tega velja kurkuma za odličen antioksidant. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje kurkume pripomore tudi k povečani tvorbi encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Tvorba teh encimov v našem telesu se namreč z leti zmanjšuje.

Doslej se je sicer neposredni učinek uživanja kurkume pri bolnikih z Alzheimerjevi bolezni testiral na zelo majhni skupini ljudi. Rezultati so sicer zelo spodbudni, saj je prišlo pri vseh pacientih do izboljšanja stanja (dva pacienta naj bi po enoletnem zdravljenju celo ponovno prepoznala svoje družinske člane), vendar pa bodo za natančnejše podatke potrebne dodatne raziskave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×