0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravne rešitve za otečene gležnje

Naravne rešitve za otečene gležnje

MORDA VAS ZANIMA

Do otekanja gležnjev prihaja zaradi zelo različnih razlogov. Po nekaterih podatkih naj bi se vsak človek vsaj enkrat v življenju soočil s to težavo, za katero je značilno prekomerno kopičenje vode v predelu gležnjev. Načeloma otečeni gležnji niso bolezensko stanje samo po sebi, so pa po drugi strani pogosto simptom drugih težav oziroma bolezni.

- Oglas -

Velikokrat prihaja do otekanja gležnjev pri nosečnicah ali med menstruacijo, otečeni gležnji pa so lahko tudi posledica previsokega krvnega tlaka, neaktivnega življenjskega sloga (ali preveč aktivnega), povišane telesne teže, nastajanja krvnih strdkov v nogah, prekomernega zadrževanja vode v telesu, jemanja določenih zdravil, hipotiroze oziroma zmanjšanega delovanja ščitnice, nepravilnega delovanja ledvic in drugih stanj.

Pogosto se otekanje gležnjev ustavi samo od sebe, zato niso potrebna posebna zdravila. Vendar pa je lahko težava precej neprijetna, saj povzročajo otečeni gležnji nelagodje in včasih celo ovirajo gibanje. V mnogih primerih si lahko pri blaženju težav zelo uspešno pomagate tudi z naravnimi pripravki. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj izjemno učinkovitih metod za spopadanje z oteklostjo gležnjev. Tudi če tako težave ne boste povsem odpravili, boste zagotovo že kmalu opazili občutno izboljšanje stanja.

Kopel z grenko soljo

Grenka sol velja za skorajda čudežno naravno zdravilno sredstvo, saj pomaga pri blaženju bolečin, pri utrujenosti, mišični šibkosti in mnogih drugih težavah. Pest grenke soli stresite v toplo vodo in vanjo namočite stopala. Namesto kopeli za stopala pa lahko z uporabo grenke soli pripravite tudi kopel za celotno telo, ki vam bo med drugim pomagala tudi pri težavah z otečenimi gležnji. Grenka sol bo ublažila bolečine in nelagodje v gležnjih, saj iz telesa potegne strupene snovi, poleg tega pa tudi odvečno vodo, ki se zadržuje v telesu. Poleg tega bo grenka sol pomagala sprostiti napetost v mišicah in pospešila vašo prekrvavitev. Za optimalni učinek naj kopel traja 15–20 minut, po želji pa lahko poleg grenke soli uporabite tudi eterično olje limone ali eterično olje po izbiri.

- Oglas -

Ovoj za gležnje iz zeljnih listov

Zelje je sicer znano po številnih koristih za naše zdravje, vendar pa je informacija o tem, da lahko zelje preprečuje vnetja, dokaj slabo razširjena med ljudmi. Prav zaradi protivnetnega delovanja je lahko obloga oziroma ovoj iz zeljnih listov izjemno dobra izbira, če se soočate z otečenimi gležnji. Operite zeljne liste in jih za nekaj minut položite v zamrzovalnik, saj so mrzli listi zelja še posebej učinkoviti pri blaženju vnetij. Zeljne liste nato ovijte okoli gležnjev in jih povijte s tankim kosom blaga ali prilepite z lepilnim trakom, da ostanejo na svojem mestu. Namestite se v položaj, v katerem boste lahko imeli noge rahlo dvignjene. Počivajte približno pol ure. Postopek ponovite dvakrat na dan, dokler ne opazite izboljšanja.

Topla obloga z ricinusovim oljem

Že v preteklosti so ricinusovo olje pogosto uporabljali pri zvinih – tudi pri zvinih in otekanju gležnjev. Morda so tudi vaše težave z oteklimi gležnji v resnici posledica malce neprevidnosti pri hoji, zaradi katere je prišlo do blažjega zvina. V ricinusovem olju najdemo visoke koncentracije ricinolne kisline, ki velja za izjemno učinkovit naravni analgetik in protivnetno sredstvo. Za pripravo obloge v ponvi segrejte približno 5 žlic ricinusovega olja. Olje prelijte v čisto posodo in vanjo pomočite tanek kos blaga, ki ga nato ovijte okoli gležnja. Blago pritrdite s sponko in v bližino gležnjev položite steklenico z vročo vodo, saj bodo zaradi vročine zdravilne snovi, ki jih vsebuje ricinusovo olje, hitreje prodrle v kožo.

.

NAJNOVEJŠE