0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVnetje sečil: 6 naravnih rešitev

Vnetje sečil: 6 naravnih rešitev

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje sečil je lahko izjemno boleča težava. Pogosto je prisoten občutek, da morate urinirati, vendar to kljub številnim poskusom ni mogoče. Tudi če vam uspe iztisniti nekaj kapljic, se običajno pojavi zelo intenziven pekoč občutek. Do vnetja sečil običajno pride zaradi bakterije, ki zaide v sečnico, kar se lahko zgodi zaradi različnih razlogov. Tveganje za vnetje sečil tako med drugim predstavljajo predolgo zadrževanje urina, vstavljen kateter in neustrezne navade, povezane z uriniranjem (ženske bi denimo morale na malo potrebo po vsakem spolnem odnosu, saj to bistveno zmanjša možnosti za okužbo).

- Oglas -

vnetje sečil

Ne glede na razlog, pa je rezultat na koncu enak: huda bolečina. Če se s težavami soočate že več dni, je vsekakor nujen obisk zdravnika, ki vam bo po laboratorijskih preiskavah najverjetneje predpisal antibiotik. Kadar pa bolečine niso prehude in še ni minilo veliko časa od njihove pojavitve, lahko težavo morda razrešite tudi sami. Predstavljamo vam nekaj možnih ukrepov, ki so zelo učinkoviti pri blaženju simptomov, povezanih z vnetjem sečil.

Napitek iz sode bikarbone

Soda bikarbona je bazična snov, kar pomeni, da zmanjšuje tudi zakisanost urina. Če vam težave pri uriniranju povzroča predvsem pekoč občutek, vam lahko napitek iz sode bikarbone pomaga ublažiti bolečine. Potrebujete žličko sode bikarbone in 2,5 decilitra vode. Sestavini dobro zmešajte in nato popijte ves napitek naenkrat. Kuro lahko izvajate največ teden dni, saj vsebuje soda bikarbona tudi precej natrija, zato z njo ni dobro pretiravati kljub številnim koristim, ki jih prinaša.

- Oglas -

Peteršiljev čaj

Peteršilj je znan kot odlično diuretično sredstvo, torej kot snov, ki pospešuje odvajanje vode iz telesa. Diuretiki poleg tega povečajo tudi količino natrija, ki ga ledvice sprostijo v urin. Pri vnetju sečil je pomembno predvsem to, da pospešimo delovanje sečil ter tako poskrbimo za hitrejši obtok tekočin in za pogostejše uriniranje, s čimer se pospeši tudi izločanje bakterij. Zavrite 2,5 decilitra vode in ji dodajte 2 žlici posušenega peteršilja (če boste uporabili svežega, količino ustrezno povečajte). Pustite, da se čaj kuha pri najnižji temperaturi približno 8 minut. Odcedite in popijte peteršiljev čaj, dokler je še vroč.

Semena zelene

Tudi semena zelene delujejo kot diuretik, kar je predvsem posledica butilftalida, spojine, ki jo najdemo v zeleni. Če peteršiljev čaj ni najbolj po vašem okusu, si lahko torej namesto njega enkrat ali dvakrat na dan privoščite tudi pest semen zelene, s čimer boste pospešili izločanje urina. Najbolje bo, da semena zaužijete tik po obroku, saj so koristna tudi za pospeševanje prebave. Iz semen zelene pa si lahko pripravite tudi čaj, in sicer po enakem postopku kot peteršiljevega.

Brusnični sok

Brusnice veljajo za eno najboljših izbir za preprečevanje in zdravljenje okužbe sečil. Bakterije, ki povzročajo vnetje, naj bi se s posebnimi priveski pritrdile na sečnico. Zaradi posebne kombinacije kislih snovi, ki jih vsebuje brusnični sok, naj bi bila pritrditev bakterij težja, s tem pa se zmanjšajo tudi možnosti za okužbo. Če je do okužbe že prišlo, pa lahko brusnični sok omili simptome in prepreči nadaljnje razmnoževanje bakterij. Da bi opazili pozitivne učinke, morate sicer popiti kar precej brusničnega soka, kar je lahko včasih težko, saj brusnice pri nekaterih ljudeh povzročijo bolečine v želodcu. Če ste med njimi tudi sami, lahko namesto brusničnega soka uporabite katerega izmed drugih predlaganih pripravkov.

Hren

Hren je znan po svojem ostrem, pekočem okusu, zaradi česar je zelo učinkovit pri težavah z zamašenimi sinusi. Manj znano pa je, da vam lahko hren pomaga tudi pri okužbi sečil. V njem namreč najdemo snov, imenovano alilizotiocianat, ki deluje antibakterijsko. Medtem ko brusnice zgolj zavirajo razmnoževanje bakterij, naj bi jih hren neposredno uničeval, zato je pravzaprav še precej boljša izbira. Dvakrat dnevno zaužijte žličko hrena, količino pa lahko postopoma povečujete, dokler ne pride do žličke in pol trikrat dnevno.

- Oglas -

Vinski kamen in limona

Vinski kamen naj bi bil zelo učinkovit pri zdravljenju okužbe sečil zaradi dejstva, da lahko vpliva na pH-vrednost urina. Tako postane okolje precej manj ugodno za razmnoževanje škodljivih bakterij. Dodatek limoninega soka pa poskrbi za dozo vitamina C, zato je kombinacija vinskega kamna in limone idealna za uničevanje bakterij, ki povzročajo okužbo sečil. Žličko in pol vinskega kamna vmešajte v dober deciliter tole vode. Dodajte malce svežega limoninega soka in popijte. Napitek pijte dvakrat dnevno.

NAJNOVEJŠE