2 napitka, ki vam pomagata pri slabokrvnosti

Slabokrvnost oziroma anemija je stanje, za katerega je značilno nezadostno število rdečih krvničk (eritrocitov) ali pa pomanjkanje hemoglobina v krvi. Posledično začne vašim telesnim celicam primanjkovati kisika, kar lahko povzroči številne zdravstvene težave. V primeru kronične slabokrvnosti oziroma pomanjkanja železa, ki je vzrok vseh omenjenih težav, vam lahko pomaga le zdravnik. Pri blažjih oblikah anemije pa obstajajo tudi mnoge zelo učinkovite naravne rešitve, s katerimi si lahko pomagate.

Najpogostejši vzroki in simptomi slabokrvnosti

Neustrezna prehrana, ki ne vsebuje dovolj železa, je le eden od razlogov, zaradi katerih lahko pride do slabokrvnosti. Težava je denimo zelo pogosto povezana s Crohnovo boleznijo in celiakijo, do pomanjkanja železa pa nemalokrat pride tudi pri nosečnicah. Anemijo lahko poleg tega povzročijo tudi zelo močne menstruacije, težave z ledvicami, hormonske motnje, revmatoidni artritis ipd.

Tako, kot so različni vzroki za slabokrvnost, so zelo raznoliki tudi simptomi tega stanja. Med najpogostejše spadajo zadihanost, bolečine v prsih, hladne dlani in stopala, omotičnost, glavoboli, apatičnost, palpitacije, vnete dlesni in grlo, nizek krvni tlak, težave s spominom in s koncentracijo ter huda utrujenost in celo depresija. Tudi mejni primeri slabokrvnosti torej ne smejo biti obravnavani preveč brezskrbno, saj se bodo težave sčasoma le stopnjevale, če ne boste pravočasno ukrepali.

Kombinacija melase in paradižnika izvrstna izbira zoper anemijo

Svetujemo vam, da pri blagih oblikah slabokrvnosti vsakodnevno zaužijete dva različna, a dopolnjujoča se napitka. Prvi napitek, pripravljen na osnovi melase, bo oskrbel vaše telo z železom, paradižnikov napitek pa bo poskrbel za vitamin C. Znano je namreč, da je prav omenjeni vitamin nujen za učinkovito absorpcijo železa. Tudi če zaužijete dovolj živil, bogatih z železom, a praktično nič vitamina C, se lahko še vedno soočate z anemijo, ki je posledica neustrezne prehrane, zato je pomembno, da se previdni pri kombiniranju živil.

Melasa poleg tega vsebuje tudi veliko folne kisline, zato je napitek še posebej priporočljiv za nosečnice, ki se soočajo s slabokrvnostjo. V melasi najdemo tudi mnoge pomembne vitamine iz skupine B. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa lahko melaso uživajo tudi diabetiki.

Za pripravo napitka iz melase boste potrebovali 2,5 decilitra vode, 2 žlici melase in 2 žlici jabolčnega kisa. Sestavine dobro premešajte in napitek popijte enkrat na dan. Prav tako pa si vsak dan pripravite kozarec svežega paradižnikovega soka. Že po krajšem obdobju uživanja obeh napitkov lahko pričakujete izboljšanje svoje krvne slike.