Hren pride na naše jedilnike predvsem v velikonočnem času, a bi ga bilo zaradi njegovih številnih dobrih lastnosti dobro uživati pogosteje, a zmerno. Uporablja se njegova valjasta korenina, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja, oster in pekoč vonj.
Uživati nariban hren v običajnih dneh nam sploh, vsaj meni in moji družini, ni v navadi. Nanj med letom gledamo kot na zelo nadležen plevel, če si izbori prostor na našem vrtu tam, kjer nam ni po volji. Za njim začnemo stikati po trgovinah z živili, ga iskati po tržnicah in na poljih šele v času približevanja predvsem velikonočnih praznikov. Vseh velikonočnih dobrot, s katerimi obložimo mizo, si preprosto ne moremo predstavljati brez te pekoče rastline.
Zakaj je hren tako koristen za zdravje
Hren (Armoracia rusticana) vsebuje močne antibakterijske spojine, predvsem izotiocianate, ki dokazano zavirajo rast škodljivih bakterij. To pomeni, da je odličen pri preprečevanju in zdravljenju okužb, še posebej tistih, ki prizadenejo dihala in sečila.
Sama korenina, ko jo izkopljemo in operemo, je brez izrazitega vonja. Ko pa jo začnemo ribati, se začnejo sproščati močno hlapljiva eterična olja, to so predvsem gorčična olja, ki ostro pečejo, a uspešno odpirajo zaprte nosne kanale in nam prinašajo olajšanje ter sprostitev.
“Hrena svežega pogosto ne uživamo ali ga sploh ne najdemo v večini trgovin z živili,” pravi registrirana dietetičarka Amanda Igel, “vendar se to začenja spreminjati. Nekatere trgovine že prodajajo hrenove korenine, najdemo pa ga tudi v nekaterih restavracijah. Hren ni samo okusna pikantna priloga, temmveč nas lahko presenetijo tudi zdravstvene koristi hrena, kot so njegove protirakave lastnosti“, je Amanda Igel pojasnila za clevelandclinic.
Zmanjšuje vnetja
Hren vam lahko pomaga v boju proti vnetjem, ki lahko prispevajo k razvoju stanj, kot so:
- Alzheimerjeva bolezen
- Artritis in bolečine v sklepih
- Rak
- Diabetes
- Srčne bolezni
- Možganska kap
Protivnetno delovanje hrena izvira iz kemikalije, imenovane sinigrin. Ta spojina je prisotna tudi v križnicah, kot so brokoli in brstični ohrovt.
Raziskovalno poročilo nakazuje, da sinigrin moti proces vnetja v telesu, ga ustavi, preden se resnično razplamti. V isti študiji so laboratorijske raziskave pokazale, da lahko sinigrin pomaga v boju proti vnetju, ki povzroča aterosklerozo, otrdelost arterij.
“Potrebujemo več raziskav, da bi dokončno potrdili, da hren zmanjšuje vnetja pri ljudeh,” opozarja Igel. “Toda sinigrin ima številne dokazane koristi.“
2. Ponuja hranila v boju proti raku
Študija kaže tudi, da ima sinigrin tudi protirakave lastnosti. Raziskovalci so opazili protirakavo delovanje tudi pri več drugih molekulah v hrenu. Med drugim vsebuje izotiocianate, fitokemikalijo, ki v študijah na rakavih celicah kaže lastnosti proti tumorjem.
“Rastline iz družine Brassicaceae, ki vključujejo zelenjavo, kot so hren, zelje, ohrovt in cvetača, vsebujejo vrsto spojin, ki lahko motijo rakave celice,” pojasnjuje Igel. “Te spojine to storijo tako, da bodisi ubijejo rakave celice, upočasnijo njihovo sposobnost razmnoževanja ali popolnoma ustavijo njihovo rast.”
Bogat vir vitamina C
Belo meso korenin je zakladnica vitamina C, saj ga vsebuje kar dvakrat več kot limona. Poleg vitamina C v hrenu najdemo tudi vitamine skupine B, minerale kalij, kalcij in magnezij, številne antibiotične snovi, fosfor ter značilna eterična olja, ki mu dajo piko na i. Med njimi velja omeniti gorčično olje, ki ugodno vpliva na prebavo, deluje proti zlepljanju krvnih ploščic, širi kapilare, povečuje prekrvavljenost in se zelo priporoča ljudem, ki imajo težave z artritisom ter protinom.

Odličen za srčno-žilni sistem
Hren pozitivno vpliva na srce in ožilje. Vsebuje snovi, ki pomagajo zniževati krvni tlak in uravnavati raven holesterola. Redno uživanje hrena lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, visok krvni tlak in celo srčni infarkt.
Naravna pomoč pri hujšanju
Če želite izgubiti kakšen kilogram, a brez pretiranega odrekanja, je hren lahko vaš zaveznik. Zaradi svoje pekoče narave spodbuja metabolizem in pomaga telesu hitreje porabljati kalorije. Poleg tega skoraj ne vsebuje kalorij, hkrati pa daje občutek sitosti.
Za poln nos in boleče sinuse
V tem primeru priporočamo ribanje sveže hrenove korenine. Učinkovine v njem redčijo sluz in tako omogočijo hitrejše čiščenje nosu in sinusov.
Naravni antibiotik
Gorčično olje deluje kot antibiotik. Antibiotična sestavina, ki jo vsebuje, prehaja neposredno v kri že v dvanajstniku, kar je prednost pred klasičnimi antibiotiki, saj tako ne pride do okvare črevesne flore. Hren tudi preprečuje razvoj patogenih bakterij in virusov!
Nekaj študij nakazuje tudi, da imajo izotiocianati v hrenu močan antibakterijski učinek proti nekaterim precej močnim bakterijam.
Dokazi vključujejo:
- Ena laboratorijska študija je pokazala sposobnost alil izotiocianata za uničenje E. coli, potencialno nevarne bakterije, ki lahko povzroči zastrupitev s hrano.
- Druga študija je pokazala, da izotiocianat učinkovito bori proti H. pylori, bakteriji, ki povzroča želodčne razjede. Prav tako uničuje Salmonelo, drugo nevarno patogeno bakterijo, ki se prenaša s hrano.
Naravno razstrupljanje telesa
Hren spodbuja delovanje jeter in ledvic, kar pomeni, da pomaga telesu pri odstranjevanju toksinov. Prav tako spodbuja znojenje, kar še dodatno pripomore k čiščenju organizma.
Kdaj in kje nabiramo hren?
Po ljudskem izročilu hren kopljemo in uživamo v mesecih, ki v imenu meseca vsebujejo črko R. V mesecih, ko se pogosto pojavljajo prehladna obolenja in zdravilne učinkovine hrena so v tem času tudi najbolj aktivne. Če imamo slučajno vnetje sinusov, zelo priporočamo ribanje sveže korenine, vendar vam predlagam, da jo ribate zunaj, ker hitro izzove solzenje in kihanje vseh prisotnih.
Kako shraniti nariban hren?
Nariban hren hitro izgubi ostrino in svežino, zato ga je najbolje shraniti pravilno:
- V hladilniku: Dajte nariban hren v steklen kozarec in ga prekrijte z nekaj kapljicami kisa ali limoninega soka, da ohranite njegovo ostrino. Shranjujte v hladilniku do enega tedna.
- V zamrzovalniku: Nariban hren lahko zamrznete v majhnih porcijah (na primer v ledenih kockah) in ga po potrebi uporabite. Tako bo ohranil okus več mesecev.
- S vakuumiranjem: Če imate možnost, vakuumsko zaprt hren dlje ohrani svežino v hladilniku.

Kako shraniti hren v kozarcih?
Če želite hren shraniti v kozarcih, ga lahko pripravite kot vloženega:
- Naribajte hren in ga takoj prelijte z mešanico vode, kisa in soli, da preprečite izgubo ostrine.
- Mešanica za shranjevanje: Na 250 g hrena uporabite 2 dl kisa, 1 dl vode, 1 žličko soli in 1 žličko sladkorja. Po želji lahko dodate malo olja.
- Napolnite sterilizirane kozarce, tesno zaprite in shranite v hladilniku. Tako pripravljen hren zdrži več mesecev.
Kako naribati hren?
Hren je močan in pri ribanju lahko draži oči in nos, zato upoštevajte te korake:
- Pripravite si zaščito – delajte v dobro prezračevanem prostoru ali uporabite zaščitna očala.
- Olupite hren – z nožem ali lupilcem odstranite zunanjo plast.
- Naribajte – uporabite drobno strgalo ali multipraktik, da dobite fino konsistenco. Če uporabljate ročno strgalo, ga ribajte nad posodo, v kateri boste takoj dodali kis ali limonin sok, da preprečite potemnitev.
- Shranjevanje – nariban hren takoj uporabite ali ga shranite po zgornjih metodah.
Na ta način boste ohranili svežino in ostrino hrena ter ga lahko uporabljali dlje časa! 😊
Hren uživajte v zmernih količinah
- priporočamo ga sladkornim bolnikom, saj njegove učinkovine ugodno vplivajo na odpravo motenj delovanja trebušne slinavke.
- pomaga pri infekcijskih okužbah sečil in ledvic.
- ugodno vpliva na jetra, srce, predvsem pa na prebavo.
- ugodno učinkuje pri vnetjih sinusov in ostalih prehladnih obolenjih.
- blagodejno učinkuje pri vnetju živcev, išiasu, drugih revmatičnih obolenjih in protinu. V vseh teh primerih vam priporočamo uživanje nastrgane hrenove korenine, pomešane z medom ali sladkorjem.
- krepi imunski sistem!
Morda niste vedeli, da hren vsebuje veliko encima peroksidaza, ki pospešuje prekrvavitev, omogoča hitrejše celjenje ran ter pripomore k znižanju krvnega tlaka. Hren prav tako čisti telo, spodbuja prebavo, razkužuje in je tudi naravni diuretik. Izvrsten je pri zdravljenju sečil in pri odpiranju zamašenih dihalnih poti.
Uporaba hrena v kulinariki in okusni recepti

Nariban hren lahko vedno postrežemo kot samostojno prilogo, še posebej dobro se na primer poda k prekajenemu svinjskemu mesu, svinjskim rebrom, svinjski pečenki, kuhani govedini, na severu pa ga ponudijo tudi k prekajenim ribam, česar pa sama še nisem preizkusila.
Kisla hrenova omaka
Potrebujemo:
- 150 g naribanega hrena
- 6–7 žlic juhe
- kis
- žlico olja
- sol
Priprava:
Nariban hren prelijemo z vrelo juho in pustimo, da se počasi ohladi. Ohlajenemu hrenu dodamo sol, olje in kis po okusu ter dobro premešamo! Omaka se izvrstno poda h kuhani govedini, šunki, prekajenim dobrotam in pečenkam nasploh. Vse boste tudi odlično prebavili!
Jabolčni hren
Jabolčni hren je okusna in osvežujoča priloga, ki združuje sladkobo jabolk in pikantnost hrena. Odlično se poda k mesnim jedem, še posebej k šunki, pečenki ali ribam. Pripravite ga hitro in enostavno!
Sestavine:
- 2 srednje velika jabolka (najbolje kislo-sladka, npr. zlati delišes ali granny smith)
- 2 žlici sveže naribanega hrena
- 1 žlica limoninega soka (za ohranitev svežine in barve jabolk)
- 1 žlica jabolčnega kisa (za dodatno aromo)
- 1 žlica medu ali sladkorja (po okusu)
- Ščepec soli
- 2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta (po želji, za kremastejšo teksturo)
Postopek priprave:
- Priprava jabolk 🍏
- Jabolka operite, olupite in naribajte na drobnem ribežnu. Takoj pokapajte z limoninim sokom, da preprečite porjavitev.
- Dodajanje hrena 🔥
- Naribajte svež hren (ali uporabite pripravljenega) in ga dodajte k naribanim jabolkom. Količino lahko prilagodite svojemu okusu – več hrena bo jed bolj pikantna.
- Začimbe in izboljšave 🌿
- Dodajte jabolčni kis, med (ali sladkor) in ščepec soli. Dobro premešajte, da se okusi enakomerno porazdelijo.
- Po želji dodajte kislo smetano ali jogurt 🥛
- Če želite bolj kremast jabolčni hren, vmešajte dve žlici kisle smetane ali grškega jogurta.
- Postrežba 🍽
- Jabolčni hren pustite stati vsaj 15 minut v hladilniku, da se okusi prepojijo. Postrezite kot prilogo k mesnim jedem ali namaz na kruhu.
Topla hrenova omaka
Potrebujemo:
- 400 ml juhe
- 2 beli žemlji,
- 20 g masla
- 150 g naribanega hrena
- 50 ml kisle smetane
- sol
- poper
Priprava:
Na maslu prepražimo koščke sveže narezanih žemelj, jih zalijemo z juho in kuhamo še toliko časa, da se popolnoma zmehčajo. Nato jih pretlačimo. Dodamo nariban hren, sol, poper in kislo smetano, ki še dodatno obogati okus.
Hrenov kis
Potrebujemo:
- 100 g hrena,
- 1 l kisa.
Priprava: Hren namakamo 10 dni v kisu, vsak dan pa premešamo. Po 10 dneh precedimo.
Uporaba: Uporabljamo ga kot kozmetično sredstvo proti aknam in odstranjevanju pigmentnih peg na koži. Dobljeno tekočino razredčimo, v 2 dcl vode damo žlico dobljene tekočine in dvakrat do trikrat na dan namažemo prizadeto mesto.
Hrenova tinktura
Potrebujemo:
- 175 g naribanega hrena,
- 0,5 l 96-% alkohola.
Priprava: Nariban hren damo v steklenico s širšim ustjem ter prelijemo z alkoholom. Steklenico prestavimo na temno mesto in 15 dni pustimo, da se hren namaka. Po 15 dneh precedimo.
Uporaba: Tinkturo uporabljamo za odpravljanje ogrcev in drugih kožnih nečistoč na obrazu in preostalemu telesu. Tinktura pomaga tudi pri odstranjevanju t. i. jetrnih peg ali starostnih peg. Dvakrat do trikrat na dan namažemo prizadeto mesto. Opazujemo, kako se koža odziva, če se nam koža preveč izsuši na mestu mazanja, prekinemo z mazanjem.

Hren z medom
Potrebujemo:
- 250 g naribanega hrena,
- 200 g medu.
Priprava: V steklen kozarec damo nariban hren in ga prelijemo z medom. Večkrat pomešamo.
Uporaba: Uživamo ob prehladnih obolenjih, kašlju, ko smo še zdravi, za izboljšanje imunskega sistema. Enkrat do dvakrat na dan zaužijemo po eno čajno žličko hrena z medom. To počnemo en teden, postopek lahko ponovimo čez nekaj dni.
Previdnost pri uporabi hrena ni nikoli odveč!
- uživajte ga v zmernih količinah. Večje količine lahko povzročijo krvavitev iz ledvic.
- uporabljajmo ga kot začimbo.
- ne priporočamo ga ljudem z obolelim želodcem ter tistim, ki imajo težave s ščitnico in ledvicami.
- ni primeren za nosečnice in doječe matere, pa tudi ne za otroke!
- ne sme priti v stik z očmi! Eterično olje lahko draži kožo, povzroči nastanek mehurjev ali celo lažjih opeklin.
Kako posaditi gojiti hren na vrtu?
V naravi in tudi na vrtu je hren lahko večletna rastlina, v nasadih pa dvoletna rastlina. V prvem letu po saditvi se razvije tanek koren, v drugem letu pa odebeljen koren. Zacveti z belimi majhnimi užitnimi cvetovi. Korenine lahko izkopavamo čez vse leto. Je zelo trdoživ in počasi se nam lahko razraste tudi čez ves vrt. Zato priporočamo, da mu namenite mesto na robu vrta. To storimo tako, da v zemljo zakopljemo tanke lesene deske, ki razmejijo gredico s hrenom in preostali vrt.
Hren glede temperatur ni posebej zahteven. Sicer pa ima najraje sončne ali polsenčne lege. Manj primerna pa so vlažna, težka in suha tla. Dobro bo rastel tudi v globljem koritu, kar nas reši pred neželenim nenadzorovanim širjenjem hrena po vrtu, oziroma si ga lahko pridelamo tudi na okenski polici. Najlepše korene bomo pridelali na kakovostni, globoki zemlji. Preden ga posadimo, moramo tla primerno obdelati, torej jih zrahljamo ter očistimo kamenja in plevela. Gnojimo z zrelim kompostom ali hlevskim gnojem.

Hren je preprost za razmnoževanje
Hren lahko uspešno razmnožimo iz ene same korenine. Če imamo možnost, lahko korenino izkopljemo na njivi, morda travniku. Lahko pa odrežete vrhnji del pri kupljeni koreniki in ga posadite v zemljo. Če nameravamo posaditi cel koren, pa debelejši del poševno posadimo v brazdo, tako globoko, da je vrhnji del korena 5 cm pod zemljo. Posadimo jih spomladi, marca in pustimo rastlini ali rastlinam dovolj prostora za rast, okvirno merilo naj nam bo, da na 1 m2 sodijo največ štiri rastline hrena.
V nekaj tednih bomo opazili prve liste. Skrbimo, da je rastlina dovolj zalita in da ni plevelov. Ko rastlina razvije prve prave velike liste, ne potrebuje več veliko pozornosti. Vsekakor pa bo ob sušnem obdobju občasno obilno zalivanje dobrodošlo za še boljšo rast. V prvem letu nam še ne bo zrasel dovolj debel koren, ga pa presadimo. Zrasli del v prvem letu izkopljemo in ostranimo vse stranske izrastke, tako bo v naslednjem letu korenika lepša in daljša, ter ga posadimo nazaj v zemljo.
V jeseni koren izkopljemo. Grobo očiščene korene lahko skladiščimo v vlažnem pesku ali zavijemo v folijo in hranimo nekaj dni v hladilniku. Poleg glavnega korena nam izraste še kakšen stranski izrastek, ki ga lahko uporabimo za nadaljnje razmnoževanje.