Zelišča, ki uravnavajo raven holesterola

Epidemiološki dokazi kažejo, da se s starostjo povečuje obolevnost za aterosklerozo (kronični vnetno-degenerativni bolezenski proces) za oba spola. V Sloveniji umre 35 % ljudi zaradi ishemije – ta predstavlja kar 1/7 obiskov pri splošnem zdravniku. Za razvoj ateroskleroze je pomembna ocena koncentracije holesterola in trigliceridov. Kopičenje holesterola in trigliceridov na steni žil lahko sčasoma povzroči zamašitev žil, kar lahko vodi v visok krvni tlak, možgansko kap, infarkt in aterosklerozo.

Srčno-žilne bolezni, povezane z lipidi, lahko začnemo preprečevati že danes, in sicer s spremembo življenjskega sloga. Začnemo z zdravo prehrano (zmanjšamo količino nasičenih maščobnih kislin, holesterola in rafiniranega sladkorja), poskrbimo za telesno aktivnost (s tem pomembno prispevamo k primerni telesni teži), ne kadimo in ne uživamo alkohola ter se izogibamo stresu. Poleg zdravega življenjskega sloga pa se obrnimo tudi k naravi, ki nam kot vedno ponuja veliko za naše zdravje in notranje ravnovesje.

Pri uravnavanju povišanega holesterola v krvi nam pomagajo: artičoka, semena pegastega badlja, semena lana, listi oljke, korenine regrata, česen, oreh, preslica, kopriva, omela, meta, melisa, glog, srčnica, materina dušica, boraga, peteršilj, rman, baldrijan.

Čajna mešanica #1

Potrebujemo:

  • 1 l vode
  • 20 g listov in cvetov kordabenedikte
  • 15 g metinih listov
  • 10 g listov koprive
  • 10 g listov robide
  • 10 g materine dušice
  • 10 g listov in cvetov gloga
  • 10 g listov in cvetov tavžentrože

Priprava:

V papirnati vrečki zmešamo vsa zelišča. 3 žlice čajne mešanice prelijemo z 1 litrom hladne vode. Čajno mešanico pustimo pokrito stati čez noč in zjutraj segrejemo do vrenja. Nato čaj ohladimo in pijemo po požirkih čez dan, največ 3 skodelice, 10 dni zaporedoma.

Čajna mešanica #2

Potrebujemo:

  • 1 l vrele vode
  • 1 žlico na drobno narezanega stebla baldrijana
  • 2 žlici drobno sesekljanega česna
  • 3 žlice listov in cvetov gloga

Priprava:

V posodo dodamo zgoraj napisane količine baldrijana, česna in gloga. Mešanico prelijemo z vrelo vodo in po 2 urah precedimo. Pijemo po 1 skodelico nesladkanega čaja pred zajtrkom, kosilom in večerjo. Po zajtrku, kosilu in večerji pa spijemo po 1 skodelico čajne mešanice, sladkane z medom.

Napitek iz limon in česna

Potrebujemo:

  • 1 l vode
  • 30 strokov česna
  • 1 kg limon

Priprava:

Najprej zavremo liter vode in jo ohladimo. Nato dodamo 30 strokov česna (na drobno sesekljanih) in narežemo limone na kolobarje (skupaj z lupino). Pustimo stati 24 ur. Napitek pijemo vsako jutro po 1 dcl, in sicer 10 dni zaporedoma

Zeliščno vino

Potrebujemo:

  • 1 l belega vina
  • 2 žlici natrganih listov melise in poprove mete
  • 4 žlice nasekljanih listov omele

Priprava:

V liter belega vina dodamo meliso, poprovo meto in omelo. Steklenico pustimo zaprto stati 3 tedne na toplem. Steklenico večkrat dnevno premešamo, po 3 tednih precedimo in spijemo eno šilce pred glavnim obrokom (najdlje 5 dni).

Čaj iz listov oljke in peteršilja

Potrebujemo:

  • vrelo vodo
  • 30 g listov oljke
  • 30 g listov peteršilja
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:

Sesekljane liste oljke in peteršilja prelijemo z vrelo vodo, pokrito pustimo stati 15–20 minut, nato precedimo in dolijemo limonin sok. Čaj uživamo 15 dni po 2- do 3-krat na dan po 1 skodelico. 

Semena pegastega badlja

Potrebujemo:

  • semena pegastega badlja
  • 1 dcl kozjega jogurta ali kefirja

Priprava:

Čajno žličko sveže zmletih semen pegastega badlja zmešamo s kozjim jogurtom ali kefirjem. Mešanico semen in jogurta je priporočljivo jemati pred spanjem.

Preberite tudi: Zelišča, ki uravnavajo krvni tlak