Epidemiološki dokazi kažejo, da se s starostjo povečuje obolevnost za aterosklerozo (kronični vnetno-degenerativni bolezenski proces) za oba spola. V Sloveniji umre 35 % ljudi zaradi ishemije – ta predstavlja kar 1/7 obiskov pri splošnem zdravniku. Za razvoj ateroskleroze je pomembna ocena koncentracije holesterola in trigliceridov. Kopičenje holesterola in trigliceridov na steni žil lahko sčasoma povzroči zamašitev žil, kar lahko vodi v visok krvni tlak, možgansko kap, infarkt in aterosklerozo.
Srčno-žilne bolezni, povezane z lipidi, lahko začnemo preprečevati že danes, in sicer s spremembo življenjskega sloga. Začnemo z zdravo prehrano (zmanjšamo količino nasičenih maščobnih kislin, holesterola in rafiniranega sladkorja), poskrbimo za telesno aktivnost (s tem pomembno prispevamo k primerni telesni teži), ne kadimo in ne uživamo alkohola ter se izogibamo stresu. Poleg zdravega življenjskega sloga pa se obrnimo tudi k naravi, ki nam kot vedno ponuja veliko za naše zdravje in notranje ravnovesje.
Pri uravnavanju povišanega holesterola v krvi nam pomagajo: artičoka, semena pegastega badlja, semena lana, listi oljke, korenine regrata, česen, oreh, preslica, kopriva, omela, meta, melisa, glog, srčnica, materina dušica, boraga, peteršilj, rman, baldrijan.
Čajna mešanica #1
Potrebujemo:
- 1 l vode
- 20 g listov in cvetov kordabenedikte
- 15 g metinih listov
- 10 g listov koprive
- 10 g listov robide
- 10 g materine dušice
- 10 g listov in cvetov gloga
- 10 g listov in cvetov tavžentrože
Priprava:
V papirnati vrečki zmešamo vsa zelišča. 3 žlice čajne mešanice prelijemo z 1 litrom hladne vode. Čajno mešanico pustimo pokrito stati čez noč in zjutraj segrejemo do vrenja. Nato čaj ohladimo in pijemo po požirkih čez dan, največ 3 skodelice, 10 dni zaporedoma.
Čajna mešanica #2
Potrebujemo:
- 1 l vrele vode
- 1 žlico na drobno narezanega stebla baldrijana
- 2 žlici drobno sesekljanega česna
- 3 žlice listov in cvetov gloga
Priprava:
V posodo dodamo zgoraj napisane količine baldrijana, česna in gloga. Mešanico prelijemo z vrelo vodo in po 2 urah precedimo. Pijemo po 1 skodelico nesladkanega čaja pred zajtrkom, kosilom in večerjo. Po zajtrku, kosilu in večerji pa spijemo po 1 skodelico čajne mešanice, sladkane z medom.
Napitek iz limon in česna
Potrebujemo:
- 1 l vode
- 30 strokov česna
- 1 kg limon
Priprava:
Najprej zavremo liter vode in jo ohladimo. Nato dodamo 30 strokov česna (na drobno sesekljanih) in narežemo limone na kolobarje (skupaj z lupino). Pustimo stati 24 ur. Napitek pijemo vsako jutro po 1 dcl, in sicer 10 dni zaporedoma
Zeliščno vino
Potrebujemo:
- 1 l belega vina
- 2 žlici natrganih listov melise in poprove mete
- 4 žlice nasekljanih listov omele
Priprava:
V liter belega vina dodamo meliso, poprovo meto in omelo. Steklenico pustimo zaprto stati 3 tedne na toplem. Steklenico večkrat dnevno premešamo, po 3 tednih precedimo in spijemo eno šilce pred glavnim obrokom (najdlje 5 dni).
Čaj iz listov oljke in peteršilja
Potrebujemo:
- vrelo vodo
- 30 g listov oljke
- 30 g listov peteršilja
- 2 žlici limoninega soka
Priprava:
Sesekljane liste oljke in peteršilja prelijemo z vrelo vodo, pokrito pustimo stati 15–20 minut, nato precedimo in dolijemo limonin sok. Čaj uživamo 15 dni po 2- do 3-krat na dan po 1 skodelico.
Semena pegastega badlja
Potrebujemo:
- semena pegastega badlja
- 1 dcl kozjega jogurta ali kefirja
Priprava:
Čajno žličko sveže zmletih semen pegastega badlja zmešamo s kozjim jogurtom ali kefirjem. Mešanico semen in jogurta je priporočljivo jemati pred spanjem.
Preberite tudi: Zelišča, ki uravnavajo krvni tlak